Leczo z cukinią i kiełbasą
à la ratatouille
łatwe
307 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
5 sztuk
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa umyj, oczyść i pokrój w kostkę.

Krok 2
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w półplastry kiełbasę, a następnie podsmaż pozostałe warzywa.

Krok 3
Fix wymieszaj z 300 ml wody i dodaj do pozostałych składników. Całość duś przez około 10 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.

Krok 4
Gotowe leczo podawaj w wydrążonych bułeczkach. Dla lepszego efektu do gotowej już potrawy dodaj 100 ml, czyli około 3-4 łyżek Ketchupu Hellmann's Pikantnego.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Leczo z cukinią i kiełbasą
Leczo z dużą ilością warzyw i pikantną wędzoną kiełbasą przypadnie do gustu zarówno osobom lubiącym gulasze, jak i miłośnikom ratatouille. Przygotowuje się je dość szybko i można zaserwować je w efektowny sposób. Pokrojoną kiełbasę podsmaż razem z warzywami – papryką, cukinią, bakłażanem i cebulą. Następnie dodaj przyprawy oraz wodę. Duś przez chwilę wszystkie składniki, ewentualnie wyostrzając ich smak dodatkiem pikantnego ketchupu. Wzbogacą go też zioła. Wykorzystaj do przyprawienia potrawy natkę pietruszki, kolendrę, tymianek, oregano lub kmin rzymski. Leczo z kiełbasą à la ratatouille serwuj w wydrążonych bułkach. Ozdób je natką pietruszki i pomidorkami koktajlowymi. Będzie również wyśmienite, jeśli podasz je z kluskami śląskimi lub kopytkami gnocchi. Mięsno-warzywne danie doskonale komponuje się też z makaronem. W takiej wersji możesz podać je na obiad lub ciepłą kolację. Posyp całość startym serem żółtym lub mozzarellą. Przyrządź leczo nawiązujące do kuchni prowansalskiej. Pomoże Ci w tym podany tu przepis.