Leczo z kabaczka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo z kabaczka

na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

75

1014 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1546 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1412 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

30 mililitrów

300 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kabaczka umyj i pokrój w półplastry lub w grubą kostkę – w zależności od wielkości warzywa. Jeśli kabaczek jest nieco większych rozmiarów, obierz go ze skóry. Pomidory natnij w dolnej części na krzyż nożem i sparz we wrzącej wodzie – ściągnij skórkę, przekrój na ćwiartki i pozbądź się nasion.

Leczo z kabaczka - Krok 1

Krok 2

Papryki, cebulę oraz pomidory pokrój w dużą kostkę. Pieczarki w ćwiartki.

Leczo z kabaczka - Krok 2

Krok 3

W szerokim garnku, na rozgrzanej oliwie, przesmaż cebulę, paprykę i kabaczek. Dodaj łyżeczkę słodkiej i ostrej papryki, curry oraz koncentrat. Zalej niewielką ilością wody i duś chwilę.

Leczo z kabaczka - Krok 3

Krok 4

W następnej kolejności do garnka dołóż pieczarki, pomidory oraz drobno pokrojoną papryczkę. Całość zalej 300 mililitrami wody, dodaj Bulionetkę warzywną Knorr i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze chwilę, w razie potrzeby dopraw do smaku.

Leczo z kabaczka - Krok 4
87

Opinie o przepisie

  • ALINA MOLSKA

    ALINA MOLSKA , 27.03.2020

    Tak* Pyszne zawsze robię w sezonie letnim i lubię dodać ugotowaną białą fasolę :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Owsinska

    Zofia Owsinska , 23.11.2017

    dziękuję'napewno będzie wspaniale smakować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Polak

    Helena Polak , 30.07.2016

    Potrawę robiłam kolejny raz, bo tak dobra ale tym razem pieczarki pokroiłam w plastry i nasiąkły pysznym sosem i teraz, zdecydowanie, wszystko łączy się w całość. Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Polak

    Helena Polak , 12.09.2015

    Pychotka tak stwierdzili domownicy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Andrzejewski

    Romuald Andrzejewski , 22.07.2015

    smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 11.07.2015

    Teresa, prawda! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Marcinkowska

    Teresa Marcinkowska , 10.07.2015

    Lubię i często robię,kto nie jadł niech spróbuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romualda Siwik

    Romualda Siwik , 10.07.2015

    Bardzo lubie uwielbiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Uchto

    Alicja Uchto , 10.07.2015

    Uwielbiam i często robię,pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Jarocki

    Leszek Jarocki , 10.07.2015

    Gotuję i do słoików . Zimą jak znalazł .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romana Tańska

    Romana Tańska , 10.07.2015

    Dobre ale nie mogę jeść pikantnego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Węsierska

    Halina Węsierska , 10.07.2015

    Pyszne (: Ale nie moge papryki jesć uuu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Pater

    Bożena Pater , 10.07.2015

    DZIĘKUJĘ WCZORAJ MIALAM NA OBIAD.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Owczarek

    Tadeusz Owczarek , 10.07.2015

    Ale po takim jedzonku, to nie wolno nic dźwigać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rysiek Cinal

    Rysiek Cinal , 10.07.2015

    To przyjadę jeżeli wystarczy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Niezbecki

    Marek Niezbecki , 10.07.2015

    Tesz tolubie i znam ten przepis odawna sam torobilem jest dobre nakaca.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pilawska

    Katarzyna Pilawska , 10.07.2015

    Bylo wczoraj mniammm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Sojka

    Jadwiga Sojka , 10.07.2015

    Dzisiaj robię :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Anna Wasil

    Sylwia Anna Wasil , 10.07.2015

    ROBIĘ BARDZO CZĘSTO,SAMA!UWIELBIAM LECZO!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Balsam

    Sebastian Balsam , 10.07.2015

    Jak ja dawno nie jadłem. Na koniec świata bym pojechał rowerem by zjeść.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bliskowska

    Magdalena Bliskowska , 09.07.2015

    Pewnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Lisiecka

    Alina Lisiecka , 09.07.2015

    UWIELBIAM!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Szczygieł

    Zosia Szczygieł , 09.07.2015

    Jak tylko jest sezon to robię wszystko z naszych polskich warzyw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Kuligowska

    Magdalena Kuligowska , 09.07.2015

    A na wynos tez mozna....to ja poprosze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Daroń

    Maria Daroń , 09.07.2015

    Ja robie z kiełbasa i z cukinia. Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Maciejewska

    Katarzyna Maciejewska , 09.07.2015

    Już zrobione !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Bisak

    Jolanta Bisak , 09.07.2015

    Taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak ! Daj troche !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Dziadkiewicz

    Sabina Dziadkiewicz , 09.07.2015

    Lubię i często robię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Warzecha

    Tomasz Warzecha , 09.07.2015

    zawsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Wojtkowiak

    Czesław Wojtkowiak , 09.07.2015

    Samo zdrowie

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo z kabaczkaLeczo z kabaczka

Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Najpopularniejsza jest w postaci zielonej, ale są także kabaczki żółte i w kropki. W przepisie na leczo z kabaczkiem użyj tych, które akurat będziesz mieć pod ręką. Kluczem do smaku leczo z kabaczka są przyprawy – słodka i ostra papryka, indyjska mieszanka przypraw curry, oraz koncentrat pomidorowy. Będzie warzywnie, aromatycznie i bardzo smacznie. Z naszego przepisu dowiesz się, jak zrobić leczo z kabaczka krok po kroku. Powodzenia!

Dla kogo? Leczo nie musi być daniem z dodatkiem mięsnym – same warzywa nie tylko doskonale wypełnią żołądek, ale też zachwycą smakiem. Jarosze będą oczarowani, jednocześnie miłośnicy mięsnych potraw również nie będą mieli powodów do narzekania. W przepisie na leczo z kabaczka uwzględniliśmy wiele znakomitych składników, więc śmiało można powiedzieć, że niczego mu nie brakuje.

Na jaką okazję? Leczo z kabaczka i papryki z jednej strony kojarzy się z potrawą, która króluje na stołach w lecie. Właśnie wtedy warzywa są najsmaczniejsze i najbardziej soczyste. Mimo to, nasz przepis na leczo z kabaczkiem z pikantną nutą możesz potraktować jako patent na rozgrzewający posiłek w chłodniejsze dni.

Czy wiesz, że? By zostać mistrzem leczo z kabaczka, trzeba wiedzieć dwie rzeczy. Po pierwsze w potrawie istotne jest, aby jego składniki były miękkie, ale nie rozgotowane – powinny zostać jędrne i zachować kształt, jeśli się rozpadną, leczo zmieni się w warzywną pulpę, a tego byśmy nie chcieli. Po drugie – należy odpowiednio podlać duszące się składniki, bulionem lub wodą, by leczo z kabaczka było lekko wodniste, ale nie stało się zupą.

Dla urozmaicenia: Do wegetariańskiego leczo z kabaczkiem pierwszorzędnie pasują także bakłażan i patison. Ze szparagami albo ciecierzycą będzie smakować równie dobrze. Leczo z kabaczka możesz podawać ze świeżym pieczywem.