Leczo z kabaczka

na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

70

960 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1448 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1316 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

30 mililitrów

300 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kabaczka umyj i pokrój w półplastry lub w grubą kostkę – w zależności od wielkości warzywa. Jeśli kabaczek jest nieco większych rozmiarów, obierz go ze skóry. Pomidory natnij w dolnej części na krzyż nożem i sparz we wrzącej wodzie – ściągnij skórkę, przekrój na ćwiartki i pozbądź się nasion.

Leczo z kabaczka - Krok 1

Krok 2

Papryki, cebulę oraz pomidory pokrój w dużą kostkę. Pieczarki w ćwiartki.

Leczo z kabaczka - Krok 2

Krok 3

W szerokim garnku, na rozgrzanej oliwie, przesmaż cebulę, paprykę i kabaczek. Dodaj łyżeczkę słodkiej i ostrej papryki, curry oraz koncentrat. Zalej niewielką ilością wody i duś chwilę.

Leczo z kabaczka - Krok 3

Krok 4

W następnej kolejności do garnka dołóż pieczarki, pomidory oraz drobno pokrojoną papryczkę. Całość zalej 300 mililitrami wody, dodaj Bulionetkę warzywną Knorr i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze chwilę, w razie potrzeby dopraw do smaku.

Leczo z kabaczka - Krok 4
87

Opinie o przepisie

  • ALINA MOLSKA

    ALINA MOLSKA, 27.03.2020

    Tak* Pyszne zawsze robię w sezonie letnim i lubię dodać ugotowaną białą fasolę :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Owsinska

    Zofia Owsinska, 23.11.2017

    dziękuję'napewno będzie wspaniale smakować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Polak

    Helena Polak, 30.07.2016

    Potrawę robiłam kolejny raz, bo tak dobra ale tym razem pieczarki pokroiłam w plastry i nasiąkły pysznym sosem i teraz, zdecydowanie, wszystko łączy się w całość. Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Polak

    Helena Polak, 12.09.2015

    Pychotka tak stwierdzili domownicy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Andrzejewski

    Romuald Andrzejewski, 22.07.2015

    smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 11.07.2015

    Teresa, prawda! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Marcinkowska

    Teresa Marcinkowska, 10.07.2015

    Lubię i często robię,kto nie jadł niech spróbuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romualda Siwik

    Romualda Siwik, 10.07.2015

    Bardzo lubie uwielbiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Uchto

    Alicja Uchto, 10.07.2015

    Uwielbiam i często robię,pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Jarocki

    Leszek Jarocki, 10.07.2015

    Gotuję i do słoików . Zimą jak znalazł .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romana Tańska

    Romana Tańska, 10.07.2015

    Dobre ale nie mogę jeść pikantnego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Węsierska

    Halina Węsierska, 10.07.2015

    Pyszne (: Ale nie moge papryki jesć uuu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Pater

    Bożena Pater, 10.07.2015

    DZIĘKUJĘ WCZORAJ MIALAM NA OBIAD.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Owczarek

    Tadeusz Owczarek, 10.07.2015

    Ale po takim jedzonku, to nie wolno nic dźwigać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rysiek Cinal

    Rysiek Cinal, 10.07.2015

    To przyjadę jeżeli wystarczy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Niezbecki

    Marek Niezbecki, 10.07.2015

    Tesz tolubie i znam ten przepis odawna sam torobilem jest dobre nakaca.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pilawska

    Katarzyna Pilawska, 10.07.2015

    Bylo wczoraj mniammm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Sojka

    Jadwiga Sojka, 10.07.2015

    Dzisiaj robię :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Anna Wasil

    Sylwia Anna Wasil, 10.07.2015

    ROBIĘ BARDZO CZĘSTO,SAMA!UWIELBIAM LECZO!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Balsam

    Sebastian Balsam, 10.07.2015

    Jak ja dawno nie jadłem. Na koniec świata bym pojechał rowerem by zjeść.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bliskowska

    Magdalena Bliskowska, 09.07.2015

    Pewnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Lisiecka

    Alina Lisiecka, 09.07.2015

    UWIELBIAM!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Szczygieł

    Zosia Szczygieł, 09.07.2015

    Jak tylko jest sezon to robię wszystko z naszych polskich warzyw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Kuligowska

    Magdalena Kuligowska, 09.07.2015

    A na wynos tez mozna....to ja poprosze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Daroń

    Maria Daroń, 09.07.2015

    Ja robie z kiełbasa i z cukinia. Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Maciejewska

    Katarzyna Maciejewska, 09.07.2015

    Już zrobione !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Bisak

    Jolanta Bisak, 09.07.2015

    Taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak ! Daj troche !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Dziadkiewicz

    Sabina Dziadkiewicz, 09.07.2015

    Lubię i często robię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Warzecha

    Tomasz Warzecha, 09.07.2015

    zawsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Wojtkowiak

    Czesław Wojtkowiak, 09.07.2015

    Samo zdrowie

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo z kabaczkaLeczo z kabaczka

Leczo nie musi być daniem z dodatkiem mięsnym – same warzywa nie tylko doskonale wypełnią żołądek, ale też zachwycą smakiem. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Najpopularniejsza jest w postaci zielonej, ale są także kabaczki żółte i w kropki. W daniu użyj tych, które akurat będziesz mieć pod ręką. Kluczem do smaku są przyprawy – słodka i ostra papryka, indyjska mieszanka przypraw curry, oraz koncentrat pomidorowy. BY być mistrzem leczo trzeba wiedzieć dwie rzeczy. Po pierwsze w leczo istotne jest, aby jego składniki były miękkie ale nie rozgotowane – powinny zostać jędrne i zachować kształt, jeśli się rozpadną, leczo zmieni się w warzywną pulpę a tego byśmy nie chcieli. Po drugie – należy odpowiednio podlać duszące się składniki, bulionem lub wodą, by danie było lekko wodniste ale nie stało się zupą. Powodzenia!