Pasztet z kabaczka – przepis. Jak zrobić go najlepiej?
Jak zrobić pasztet z kabaczka, który będzie smakował całej rodzinie? Do przygotowania tego przysmaku potrzeba zaledwie kilku składników. Sprawdźcie przepis!
Przepis na pasztet z kabaczka
Warzywny pasztet z kabaczka jest doskonałą alternatywą dla pasztetów mięsnych i podrobowych, idealną przekąską, a nawet nietypowym dodatkiem do grilla lub kanapek na lunch. Do przygotowania pasztetu będziecie potrzebowali dojrzałego kabaczka bez gniazd nasiennych, jajka, cebuli, natki pietruszki, żółtego sera i uniwersalnej przyprawy do potraw. Jak inaczej można wzbogacić pasztet z kabaczka? Przepis warto uzupełnić dodatkiem marchewki oraz czosnku. Pasztet jest świetną propozycją na lato, kiedy kabaczki są dostępne w każdym sklepie i na bazarkach.
Jak zrobić pasztet z kabaczka?
Umytego kabaczka ściera się na tarce o dużych oczkach razem z cebulą, wkłada do miski i lekko przyprawia, a następnie odstawia na pół godziny, by warzywa puściły sok. Po tym czasie należy dokładnie je odsączyć, dodać do nich natkę pietruszki, czosnek, marchewkę, bułkę tartą, natkę i jajka, mocniej doprawić i dokładnie wymieszać. Gotową masę na pasztet z kabaczka wkłada się do wyłożonej papierem keksówki, a następnie piecze przez 1 godzinę i 15 minut w 180°C. Gotowy pasztet powinien być dobrze zrumieniony, jeśli jest zbyt jasny, wystarczy nieco wydłużyć czas pieczenia.
Do pasztetu z kabaczka możecie zaserwować dowolny zimny sos. Odpowiedni będzie dip czosnkowy lub musztardowy, ale sprawdzą się też sos tatarski i koperkowy.
Komentarze (0)