Cukinia najlepiej rozwija się w ciepłym, śródziemnomorskim klimacie, lecz także w Polsce nie można narzekać na brak tego smacznego warzywa z lokalnych grządek. Pojawia się w sierpniu, stając się główną bohaterką wielu różnorodnych posiłków. Na świeżo smakuje najlepiej, lecz cukinia mrożona też ma wiele do zaoferowania. Ten letni przysmak z powodzeniem będzie wzbogacać talerze także w zimowych miesiącach. Mrożenie cukinii to zadanie, z którym poradzą sobie nawet najmniej doświadczeni kucharze.

Pierwsze koty za płoty

Wszystkie kuchenne manewry należy rozpocząć od właściwego wyboru warzywa. Ze względu na dużą zawartość wody, w przypadku cukinii warto stawiać na mniejsze, nie do końca dojrzałe okazy. Ważne, by nie były uszkodzone. Cukiniowe plony okazały się nad wyraz udane? Nie zwlekajcie – część zrobionych zapasów najlepiej od razu przeznaczyć do mrożenia, bez długiego przechowywania ich w kuchennych warunkach. Dzięki temu zachowają najwięcej smakowitych walorów.

Jak zamrozić cukinię?

Warzywo jest bardzo wdzięcznym tematem dla każdego kucharza. Jeśli chodzi o mrożenie, wymaga minimum wysiłku. Młode egzemplarze charakteryzują się bardzo cienką skórką, której nie trzeba się pozbywać. Cukinię wystarczy dokładnie umyć, osuszyć i odciąć końcówki. Kolejnym krokiem jest pokrojenie jej w drobną kostkę i zamknięcie w strunowych woreczkach. Należy zadbać o to, by usunąć z nich nadmiar powietrza. Cukinię można również pokroić w bardzo cienkie słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W drugim przypadku poleca się umieścić starte warzywo w silikonowych foremkach na babeczki, a po zamrożeniu przełożyć do woreczków lub pojemników przeznaczonych do przechowywania żywności w zamrażalniku.

Mrożenie cukinii – o czym warto pamiętać?

Podstawy związane z tym, jak mrozić cukinie, macie już opanowane. Warzywa polecamy dzielić na porcje takiej wielkości, by zużyć je w potrawie od razu po rozmrożeniu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Istotne jest również opisanie każdego woreczka notatką z datą mrożenia.

Blanszowanie cukinii – czy potrzebne?

Niektórzy szefowie kuchni przed zamrożeniem warzyw, blanszują je. Umieszczenie produktów na chwilę we wrzątku, a następnie opłukanie zimną wodą pomagają zachować smak, aromat, chrupkość oraz kolor warzyw. Czy można mrozić cukinię bez blanszowania? Tak! Jako bardzo delikatny i neutralny w smaku produkt nie wymaga tego zabiegu.

Z zamrażarki na talerze, czyli cukiniowe przepisy

Mrożenie cukinii? To proste i niezwykle przydatne, bowiem repertuar dań, które można przyrządzić z tym letnim warzywem, jest naprawdę imponujący. Gulaszem myśliwskim z cukinią będziecie zajadać się w chłodne, jesienne wieczory. Atmosferę wakacji przypomni lasagne ze szpinakiem i serem kozim z obowiązkowym dodatkiem cukinii. Szefowie kuchni z Italii za nią przepadają, więc weźcie z nich przykład, przyrządzając włoskie gnocchi z cukinią. Kulinarnych podróży ciąg dalszy! Niebanalne gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą to zupełnie nowe spojrzenie na tradycyjne danie.

Spodobały się Wam wariacje na temat klasycznych receptur? W takim razie pierogi z cukinią będą gwoździem programu podczas najbliższego obiadu. Warzywny akcent w rybie z cukinią idealnie uzupełnia całą potrawę. Cukinia doskonale komponuje się z najbardziej różnorodnymi składnikami. Smacznym dowodem są warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną. Uważacie, że danie powinno cieszyć nie tylko podniebienia, ale i oczy? Od tarty z warzywami nie można oderwać wzroku.