Mrożenie warzyw to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie ich smaku, konsystencji, koloru i właściwości odżywczych przez długi czas. Kilka woreczków lub pudełek z warzywną zawartością zawsze warto mieć w zanadrzu, ponieważ staną się bazą wyśmienitego posiłku nawet w tych sytuacjach, kiedy na gotowanie nie jesteś w stanie poświęcić zbyt wiele czasu. Jak mrozić warzywa? Które z nich nadają się do tego zabiegu, a które lepiej jeść na bieżąco lub zamieniać w inne domowe przetwory?

Mrożenie warzyw na zimę – dlaczego warto?

Oto patent na zachowanie słonecznych, wakacyjnych chwil we wnętrzu własnej zamrażarki. Korzystaj z bogactwa sezonowych produktów w momencie, kiedy są najsmaczniejsze, najbardziej dorodne i, co tu dużo mówić, najtańsze. Dzięki corocznemu mrożeniu warzyw ominą cię częste wyprawy do sklepu, a w twoich zapasach zawsze będzie coś, z czego uda się wyczarować smaczny posiłek.

Jakie warzywa można mrozić?

Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na uniwersalną zasadę, dotyczącą wszystkich czynności, których celem jest przechowywanie warzyw na dłużej. Niezależnie od tego, czy mrozisz, suszysz albo marynujesz, wybieraj tylko ładne okazy, bez przebarwień, wgnieceń czy śladów psucia. Za każdym razem trzeba je dokładnie przejrzeć.

Gdy przypomnieliśmy już podstawy, czas wybrać konkretne gatunki warzyw. Odpowiedzmy zatem na pytanie: jakie warzywa można mrozić, a jakie niekoniecznie? Do mrożenia nadają się: szpinak, jarmuż, brukselka, fasolka szparagowa, cukinia, zielony groszek, marchew, bób, brokuł, kalafior, kukurydza, papryka.

Z drugiej strony należy unikać mrożenia: czosnku, cebuli, ogórków, bakłażanów i pomidorów.

Mrożenie surowych warzyw – co trzeba wiedzieć?

Jak mrozić warzywa, by ciągle smakowały i wyglądały apetycznie? W większości przypadków mrożenie warzyw dobrze jest zacząć od ich blanszowania, czyli wrzucenia pokrojonych w mniejsze kawałki (np. w kostkę lub słupki) warzyw do wrzątku na minutę, a następnie schłodzenia ich lodowatą wodą. Pomoże to zachować kolor i jędrną konsystencję mrożonych produktów. Zabiegu nie poleca się jedynie w przypadku wyjątkowo delikatnej cukinii, a także pieczarek. Choć grzyby nie zaliczają się do warzyw, warto o nich wspomnieć, ponieważ często pojawiają się w mrożonych mieszankach roślinnych.

Jak mrozić warzywa na patelnię?

Po umyciu lub blanszowaniu, warzyw nie można umieszczać w zamrażarce od razu. Nadmiar wody, który na nich zostaje, zamieni się w niepotrzebny lód. To przez niego mrożone warzywa sklejają się w twarde bryły i sprawiają sporo problemów podczas późniejszej obróbki. Zadbaj o to, by warzywa przed mrożeniem mogły przeschnąć.

Polecamy podzielić je na porcje, które będziesz w stanie potem wykorzystać od razu. Ponowne zamrażanie nie wchodzi w grę. Warzywa zamrażaj najpierw rozłożone luzem na tackach. Dopiero potem pakuj je do pudełek lub woreczków strunowych – te opakowania szczególnie dobrze sprawdzą się do mrożenia warzyw na zimę. Nie miej oporów przed łączeniem różnych rodzajów warzyw. Pamiętaj, że nie wymagają rozmrażania – wystarczy wrzucić je do wrzątku, na patelnię lub do gotującej się potrawy, np. zupy lub sosu.

Pomysły na dania z mrożonymi warzywami

Potrzebujesz inspiracji na szybki i smaczny posiłek? Sięgnij do przepisu na smażone warzywa z kiełbasą, które gotowe będą w 15 minut. Po skosztowaniu efektownego placka z wołowiną i warzywami nie będziesz potrzebować zachęty do samodzielnego mrożenia warzyw na zimę.

Czas na warzywa w orientalnym stylu, by przełamać monotonię w kuchni. Zrobiło się chłodno? Na rozgrzewkę proponujemy kaszkę kuskus z kurczakiem i warzywami na ostro.

Wegetarianie oszaleją z zachwytu po skosztowaniu warzyw biryani z raitą z ogórka i mięty oraz bulguru z zielonymi warzywami – szykuje się duża konkurencja dla tradycyjnych mięsnych dań!