Bulgur z zielonymi warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bulgur z zielonymi warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
207 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

3 łyżki

1 sztuka

100 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

600 mililitrów

100 gramów

200 gramów

100 gramów

1 pęczek

1 łyżka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Oczyść fasolkę szparagową i pokrój ją w 2-centymetrowe kawałki. Od szparagów odetnij zdrewniałe końce i pokrój je w 0,5-centymetrowe plastry. Posiekaj natkę kolendry.

Bulgur z zielonymi warzywami - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Następnie dodaj kaszę bulgur oraz fasolkę szparagową. Całość zalej wywarem warzywnym. Gotuj ok. 10 minut.

Bulgur z zielonymi warzywami - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie dodaj kmin rzymski i przyprawę Harissa Knorr oraz pozostałe warzywa, szpinak, szparagi i zielony groszek. Zupę gotuj kolejne 10 minut. Dopraw do smaku natką kolendry i w razie potrzeby dopraw szczyptą soli. Zupę podawaj z łyżką jogurtu.

Bulgur z zielonymi warzywami - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Idealnym dodatkiem do zupy będzie też łyżka prażonych pestek dyni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bulgur z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bulgur z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bulgur z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bulgur z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bulgur z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bulgur z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bulgur z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bulgur z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bulgur z zielonymi warzywamiBulgur z zielonymi warzywami

Zielono mi – można by zaśpiewać, gotując zupę z kaszą bulgur, bo pełno w niej zielonych warzyw. Są tu szparagi, zielona fasolka, groszek oraz szpinak. Zupa wygląda i smakuje tak dobrze, że bez dokładki się nie obejdzie. Musisz się przekonać!

Dla kogo?

Zupa z kaszą bulgur z zielonymi warzywami to pyszne danie dla każdego. Warto ją ugotować, jeśli masz wrażenie, że jesz za mało warzyw. Tutaj jest ich całkiem sporo, więc do dzieła!

Na jaką okazję?

To zupa na każdą okazję. Sprawdzi się na co dzień i od święta. Dodatek kaszy bulgur i wielu warzyw sprawia, że warto włączyć ją do swojego menu na stałe.

Czy wiesz, że?

Bulgur to kasza z ziaren pszenicy durum. Świetnie zastępuje ryż oraz kuskus.

Dla urozmaicenia:

Prażone pestki dyni podkręcą smak zupy z kaszą bulgur.