Bulgur z zielonymi warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bulgur z zielonymi warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

203 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

3 łyżki

1 sztuka

100 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

600 mililitrów

100 gramów

200 gramów

100 gramów

1 pęczek

1 łyżka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Oczyść fasolkę szparagową i pokrój ją w 2-centymetrowe kawałki. Od szparagów odetnij zdrewniałe końce i pokrój je w 0,5-centymetrowe plastry. Posiekaj natkę kolendry.

Bulgur z zielonymi warzywami - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Następnie dodaj kaszę bulgur oraz fasolkę szparagową. Całość zalej wywarem warzywnym. Gotuj ok. 10 minut.

Bulgur z zielonymi warzywami - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie dodaj kmin rzymski i przyprawę Harissa Knorr oraz pozostałe warzywa, szpinak, szparagi i zielony groszek. Zupę gotuj kolejne 10 minut. Dopraw do smaku natką kolendry i w razie potrzeby dopraw szczyptą soli. Zupę podawaj z łyżką jogurtu.

Bulgur z zielonymi warzywami - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Idealnym dodatkiem do zupy będzie też łyżka prażonych pestek dyni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bulgur z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bulgur z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bulgur z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bulgur z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bulgur z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bulgur z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bulgur z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bulgur z zielonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bulgur z zielonymi warzywamiBulgur z zielonymi warzywami

Zielono mi – można by zaśpiewać, gotując zupę z kaszą bulgur, bo pełno w niej zielonych warzyw. Są tu szparagi, zielona fasolka, groszek oraz szpinak. Zupa wygląda i smakuje tak dobrze, że bez dokładki się nie obejdzie. Musisz się przekonać!

Dla kogo?

Zupa z kaszą bulgur z zielonymi warzywami to pyszne danie dla każdego. Warto ją ugotować, jeśli masz wrażenie, że jesz za mało warzyw. Tutaj jest ich całkiem sporo, więc do dzieła!

Na jaką okazję?

To zupa na każdą okazję. Sprawdzi się na co dzień i od święta. Dodatek kaszy bulgur i wielu warzyw sprawia, że warto włączyć ją do swojego menu na stałe.

Czy wiesz, że?

Bulgur to kasza z ziaren pszenicy durum. Świetnie zastępuje ryż oraz kuskus.

Dla urozmaicenia:

Prażone pestki dyni podkręcą smak zupy z kaszą bulgur.