
Składniki
100 gramów
3 łyżki
1 sztuka
100 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
600 mililitrów
100 gramów
200 gramów
100 gramów
1 pęczek
1 łyżka
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Oczyść fasolkę szparagową i pokrój ją w 2-centymetrowe kawałki. Od szparagów odetnij zdrewniałe końce i pokrój je w 0,5-centymetrowe plastry. Posiekaj natkę kolendry.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Następnie dodaj kaszę bulgur oraz fasolkę szparagową. Całość zalej wywarem warzywnym. Gotuj ok. 10 minut.

Krok 3
Po tym czasie dodaj kmin rzymski i przyprawę Harissa Knorr oraz pozostałe warzywa, szpinak, szparagi i zielony groszek. Zupę gotuj kolejne 10 minut. Dopraw do smaku natką kolendry i w razie potrzeby dopraw szczyptą soli. Zupę podawaj z łyżką jogurtu.


Dobra rada:
Idealnym dodatkiem do zupy będzie też łyżka prażonych pestek dyni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bulgur z zielonymi warzywami
Zielono mi – można by zaśpiewać, gotując zupę z kaszą bulgur, bo pełno w niej zielonych warzyw. Są tu szparagi, zielona fasolka, groszek oraz szpinak. Zupa wygląda i smakuje tak dobrze, że bez dokładki się nie obejdzie. Musisz się przekonać!
Dla kogo?
Zupa z kaszą bulgur z zielonymi warzywami to pyszne danie dla każdego. Warto ją ugotować, jeśli masz wrażenie, że jesz za mało warzyw. Tutaj jest ich całkiem sporo, więc do dzieła!
Na jaką okazję?
To zupa na każdą okazję. Sprawdzi się na co dzień i od święta. Dodatek kaszy bulgur i wielu warzyw sprawia, że warto włączyć ją do swojego menu na stałe.
Czy wiesz, że?
Bulgur to kasza z ziaren pszenicy durum. Świetnie zastępuje ryż oraz kuskus.
Dla urozmaicenia:
Prażone pestki dyni podkręcą smak zupy z kaszą bulgur.