Składniki
4 sztuki
4 łyżeczki
1 sztuka
4 łyżki
4 łyżki
1 łyżeczka
4 garść
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kawałki ryby osusz papierowym ręcznikiem, następnie skrop oliwą, posyp otartą skórką z cytryny i Przyprawą Smokey Knorr. Odstaw na 15 minut.
Krok 2
W tym czasie Przygotuj masło z czarnuszką – w miseczce połącz masło (w temp. pokojowej), czarnuszkę, posiekaną natkę oraz sól i pieprz. Całość wyrób na gładką masę i zawiń w pergamin formując wałeczek. Schłodź w zamrażalniku.
Krok 3
Na patelnię wsyp wiórki, rozgrzej ją powoli tak, aby wiórki zaczęły lekko dymić i uwalniać swój aromat. Na patelni połóż metalową kratkę o drobnych oczkach, połóż kawałek pergaminu – takiej wielkości, aby zmieściły się wszystkie polędwice.
Krok 4
Na pergaminie połóż kawałki ryby, przykryj patelnię przykrywką i wędź na malutkim ogniu 5-8 minut. Po tym czasie całą patelnię wraz z wiórkami i rybą przełóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 5 minut. Gotowe, podwędzone polędwice z dorsza przełóż na talerze, na każdy kawałek ryby nałóż kawałek przygotowanego wcześniej masła. Udekoruj chmurką z kiełków pora i podawaj. Doskonałym dodatkiem do takiej ryby będzie chrupiąca bagietka i sałata z ulubionym, ziołowym dressingiem.
Dobra rada:
Jeśli w Twojej kuchni znajdziesz bambusowy koszyk do gotowania na parze, możesz użyć go zamiast kratki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa z papryką wędzoną Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwica z dorsza lekko wędzona
Dorsz, znany przede wszystkim bywalcom nadmorskich kurortów, to ryba o wielu obliczach. Może być przygotowywany tradycyjnie, na patelni, a także pieczony na grillu lub w piekarniku. Wieloma sposobami jego przyrządzania szczycą się przede wszystkim Portugalczycy, którzy nie wyobrażają sobie kuchni bez tradycyjnego bacalhau. Jeśli szukasz ciekawego przepisu na wędzoną polędwicę z dorsza, wykorzystaj nasz pomysł. Nie musisz posiadać wędzarni – wystarczy patelnia! Potrawa z pewnością zachwyci każdego.
Dla kogo?
Dla miłośników ryb o wędzonym aromacie. Przepis na polędwicę z dorsza przypadnie do gustu także osobom, które cenią sobie oryginalność w kuchni.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad. Dorsza wędzonegop polecamy także jako eleganckie danie kolacyjne, które zaskoczy każdego smakosza!
Czy wiesz, że?
Dorsz jest jedną z najpopularniejszych ryb, serwowaną w Portugalii. Suszone i solone dorsze wykorzystywane są do przygotowania tradycyjnego bacalhau, czyli ryby z ziemniakami, cebulą, czosnkiem i pietruszką.
Dla urozmaicenia:
Polędwica z dorsza doskonale komponuje się z sałatą, podaną z ziołowym dressingiem. Danie możecie także zaserwować z chrupiącą bagietką.