Polędwica z dorsza lekko wędzona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica z dorsza lekko wędzona

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

75 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżeczki

1 sztuka

4 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

4 garść

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kawałki ryby osusz papierowym ręcznikiem, następnie skrop oliwą, posyp otartą skórką z cytryny i Przyprawą Smokey Knorr. Odstaw na 15 minut.

Polędwica z dorsza lekko wędzona - Krok 1

Krok 2

W tym czasie Przygotuj masło z czarnuszką – w miseczce połącz masło (w temp. pokojowej), czarnuszkę, posiekaną natkę oraz sól i pieprz. Całość wyrób na gładką masę i zawiń w pergamin formując wałeczek. Schłodź w zamrażalniku.

Polędwica z dorsza lekko wędzona - Krok 2

Krok 3

Na patelnię wsyp wiórki, rozgrzej ją powoli tak, aby wiórki zaczęły lekko dymić i uwalniać swój aromat. Na patelni połóż metalową kratkę o drobnych oczkach, połóż kawałek pergaminu – takiej wielkości, aby zmieściły się wszystkie polędwice.

Polędwica z dorsza lekko wędzona - Krok 3

Krok 4

Na pergaminie połóż kawałki ryby, przykryj patelnię przykrywką i wędź na malutkim ogniu 5-8 minut. Po tym czasie całą patelnię wraz z wiórkami i rybą przełóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 5 minut. Gotowe, podwędzone polędwice z dorsza przełóż na talerze, na każdy kawałek ryby nałóż kawałek przygotowanego wcześniej masła. Udekoruj chmurką z kiełków pora i podawaj. Doskonałym dodatkiem do takiej ryby będzie chrupiąca bagietka i sałata z ulubionym, ziołowym dressingiem.

Polędwica z dorsza lekko wędzona - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli w Twojej kuchni znajdziesz bambusowy koszyk do gotowania na parze, możesz użyć go zamiast kratki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica z dorsza lekko wędzona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica z dorsza lekko wędzona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica z dorsza lekko wędzona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica z dorsza lekko wędzona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica z dorsza lekko wędzona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica z dorsza lekko wędzona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica z dorsza lekko wędzona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica z dorsza lekko wędzona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwica z dorsza lekko wędzonaPolędwica z dorsza lekko wędzona

Dorsz, znany przede wszystkim bywalcom nadmorskich kurortów, to ryba o wielu obliczach. Może być przygotowywany tradycyjnie, na patelni, a także pieczony na grillu lub w piekarniku. Wieloma sposobami jego przyrządzania szczycą się przede wszystkim Portugalczycy, którzy nie wyobrażają sobie kuchni bez tradycyjnego bacalhau. Jeśli szukasz ciekawego przepisu na wędzoną polędwicę z dorsza, wykorzystaj nasz pomysł. Nie musisz posiadać wędzarni – wystarczy patelnia! Potrawa z pewnością zachwyci każdego.

Dla kogo?

Dla miłośników ryb o wędzonym aromacie. Przepis na polędwicę z dorsza przypadnie do gustu także osobom, które cenią sobie oryginalność w kuchni.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na obiad. Dorsza wędzonegop polecamy także jako eleganckie danie kolacyjne, które zaskoczy każdego smakosza!

Czy wiesz, że?

Dorsz jest jedną z najpopularniejszych ryb, serwowaną w Portugalii. Suszone i solone dorsze wykorzystywane są do przygotowania tradycyjnego bacalhau, czyli ryby z ziemniakami, cebulą, czosnkiem i pietruszką.

Dla urozmaicenia:

Polędwica z dorsza doskonale komponuje się z sałatą, podaną z ziołowym dressingiem. Danie możecie także zaserwować z chrupiącą bagietką.