Składniki
100 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżka
200 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj składniki warzywne. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę umyj, osusz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Kolendrę drobno posiekaj. Czerwoną fasolę z puszki wypłucz, przełóż do kielicha miksera, dodaj Przyprawę grubo mieloną z papryką wędzoną Knorr, kmin i zmielone ziarno kolendry, całość zmiksuj (możesz dolać do fasoli 100 ml wody) – będzie łatwiej ją zmiksować. Fasolę dopraw do smaku szczyptą soli i posiekaną natką kolendry.
Krok 2
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser cheddar. Kiełbasę chorizo pokrój w cienkie plasterki i przełóż na suchą patelnię. Podsmażaj do momentu, aż ładnie się zarumieni i będzie chrupiąca. Usuń z patelni nadmiar tłuszczu, a następnie dodaj do kiełbasy cebulę i paprykę. Podsmażaj całość ok. 10 minut.
Krok 3
Placki tortilli podgrzej w mikrofali lub na suchej patelni, tak aby zrobiły się miękkie. Posmaruj je przygotowanym wcześniej musem z fasoli, oprósz serem cheddar, a następnie dodaj podsmażoną paprykę z cebulą i kiełbaską chorizo. Placki złóż na pół.
Krok 4
Tak przygotowane tortille smaż przez 1-2 minuty na patelni grillowej, uważając przy tym, żeby się nie przypaliły. Gotowe quesadillas z chorizo pokrój w trójkąty, podawaj z sosem Hellmann’s Sos Garlic & Herb.
Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre potrawy, żeby wzmocnić smak quesadillas z chorizo, możesz dodać marynowane papryczki jalapeño lub odrobinę papryczki chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Quesadillas z chorizo
Quesadillas z chorizo, czyli placek pszennej tortilli z roztopionym serem i różnymi dodatkami, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Znane jest na całym świecie i cieszy się ogromną popularnością. Nic w tym dziwnego. To danie tak oryginalne, a jednocześnie tak proste w przygotowaniu i ciekawe w smaku, że nie mogą oprzeć się mu prawdziwi smakosze. Co powiesz na wypróbowanie quesadillas z chorizo? Nie zwlekaj!
Dla kogo?
Quesadillas z chorizo to przepis idealny dla osób, które mają zaledwie 30 minut na to, aby przygotować smaczny posiłek. Jeśli Twój wybór padnie na quesadillas z chorizo, będzie to z pewnością strzał w dziesiątkę.
Na jaką okazję?
Quesadillas z chorizo możesz zabrać ze sobą wszędzie, bez względu na okazję i okoliczności. Podróż, praca, piknik czy uczelnia – chrup quesedillas ze smakiem! Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc śmiało możesz zaserwować je gościom na domówce lub zabrać ze sobą w plener.
Czy wiesz, że?
Wyróżnić możemy różne rodzaje quesadilli, na przykład: quesadilla gringo – z dodatkiem mięsa oraz quesadilla de flor de calabaza – z dodatkiem sosu z kwiatów dyni.
Dla urozmaicenia:
Quesadillas z chorizo możesz serwować solo lub z sałatką z dodatkiem czerwonej fasoli i kukurydzy, która będzie godnie wpisywać się w meksykański klimat. Doskonale smakuje też z różnymi dipami.