Quesadillas z chorizo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quesadillas z chorizo

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

292 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

286 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj składniki warzywne. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę umyj, osusz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Kolendrę drobno posiekaj. Czerwoną fasolę z puszki wypłucz, przełóż do kielicha miksera, dodaj Przyprawę grubo mieloną z papryką wędzoną Knorr, kmin i zmielone ziarno kolendry, całość zmiksuj (możesz dolać do fasoli 100 ml wody) – będzie łatwiej ją zmiksować. Fasolę dopraw do smaku szczyptą soli i posiekaną natką kolendry.

Quesadillas z chorizo - Krok 1

Krok 2

Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser cheddar. Kiełbasę chorizo pokrój w cienkie plasterki i przełóż na suchą patelnię. Podsmażaj do momentu, aż ładnie się zarumieni i będzie chrupiąca. Usuń z patelni nadmiar tłuszczu, a następnie dodaj do kiełbasy cebulę i paprykę. Podsmażaj całość ok. 10 minut.

Quesadillas z chorizo - Krok 2

Krok 3

Placki tortilli podgrzej w mikrofali lub na suchej patelni, tak aby zrobiły się miękkie. Posmaruj je przygotowanym wcześniej musem z fasoli, oprósz serem cheddar, a następnie dodaj podsmażoną paprykę z cebulą i kiełbaską chorizo. Placki złóż na pół.

Quesadillas z chorizo - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowane tortille smaż przez 1-2 minuty na patelni grillowej, uważając przy tym, żeby się nie przypaliły. Gotowe quesadillas z chorizo pokrój w trójkąty, podawaj z sosem Hellmann’s Sos Garlic & Herb.

Quesadillas z chorizo - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre potrawy, żeby wzmocnić smak quesadillas z chorizo, możesz dodać marynowane papryczki jalapeño lub odrobinę papryczki chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quesadillas z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quesadillas z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quesadillas z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quesadillas z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quesadillas z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quesadillas z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quesadillas z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quesadillas z chorizo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quesadillas z chorizoQuesadillas z chorizo

Quesadillas z chorizo, czyli placek pszennej tortilli z roztopionym serem i różnymi dodatkami, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Znane jest na całym świecie i cieszy się ogromną popularnością. Nic w tym dziwnego. To danie tak oryginalne, a jednocześnie tak proste w przygotowaniu i ciekawe w smaku, że nie mogą oprzeć się mu prawdziwi smakosze. Co powiesz na wypróbowanie quesadillas z chorizo? Nie zwlekaj!

Dla kogo?

Quesadillas z chorizo to przepis idealny dla osób, które mają zaledwie 30 minut na to, aby przygotować smaczny posiłek. Jeśli Twój wybór padnie na quesadillas z chorizo, będzie to z pewnością strzał w dziesiątkę.

Na jaką okazję?

Quesadillas z chorizo możesz zabrać ze sobą wszędzie, bez względu na okazję i okoliczności. Podróż, praca, piknik czy uczelnia – chrup quesedillas ze smakiem! Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc śmiało możesz zaserwować je gościom na domówce lub zabrać ze sobą w plener.

Czy wiesz, że?

Wyróżnić możemy różne rodzaje quesadilli, na przykład: quesadilla gringo – z dodatkiem mięsa oraz quesadilla de flor de calabaza – z dodatkiem sosu z kwiatów dyni.

Dla urozmaicenia:

Quesadillas z chorizo możesz serwować solo lub z sałatką z dodatkiem czerwonej fasoli i kukurydzy, która będzie godnie wpisywać się w meksykański klimat. Doskonale smakuje też z różnymi dipami.