
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
6 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
6 sztuk
2 łyżki
null
4 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plastry, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut.
Krok 2
Cebule pokrój na ósemki, pomidory sparz, obierz, usuń nasiona i przekrój na ćwiartki.
Krok 3
Pomidory zmiksuj z pozostałymi składnikami sosu.
Krok 4
Ziemniaki odsącz i dokładnie osusz.
Krok 5
Na dużej patelni rozgrzej silnie olej, wrzuć czosnek w łupinach i ziemniaki. Smaż na średnim ogniu często mieszając przez 12-15 minut, do czasu, gdy ziemniaki zmiękną.
Krok 6
W połowie smażenia dodaj cebulę. Pod koniec smażenia dodaj sos, wymieszamy i podgrzewaj jeszcze przez 5-6 minut, by warzywa stały się całkiem miękkie, a sos zgęstniał. Podawaj udekorowane natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej