Smażone ziemniaki z chili i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażone ziemniaki z chili i pomidorami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

6 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

6 sztuk

2 łyżki

null

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plastry, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut.

Krok 2

Cebule pokrój na ósemki, pomidory sparz, obierz, usuń nasiona i przekrój na ćwiartki.

Krok 3

Pomidory zmiksuj z pozostałymi składnikami sosu.

Krok 4

Ziemniaki odsącz i dokładnie osusz.

Krok 5

Na dużej patelni rozgrzej silnie olej, wrzuć czosnek w łupinach i ziemniaki. Smaż na średnim ogniu często mieszając przez 12-15 minut, do czasu, gdy ziemniaki zmiękną.

Krok 6

W połowie smażenia dodaj cebulę. Pod koniec smażenia dodaj sos, wymieszamy i podgrzewaj jeszcze przez 5-6 minut, by warzywa stały się całkiem miękkie, a sos zgęstniał. Podawaj udekorowane natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone ziemniaki z chili i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone ziemniaki z chili i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone ziemniaki z chili i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone ziemniaki z chili i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone ziemniaki z chili i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone ziemniaki z chili i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone ziemniaki z chili i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone ziemniaki z chili i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej