Składniki
1 kilogram
2 sztuki
6 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
6 sztuk
2 łyżki
null
4 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plastry, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut.
Krok 2
Cebule pokrój na ósemki, pomidory sparz, obierz, usuń nasiona i przekrój na ćwiartki.
Krok 3
Pomidory zmiksuj z pozostałymi składnikami sosu.
Krok 4
Ziemniaki odsącz i dokładnie osusz.
Krok 5
Na dużej patelni rozgrzej silnie olej, wrzuć czosnek w łupinach i ziemniaki. Smaż na średnim ogniu często mieszając przez 12-15 minut, do czasu, gdy ziemniaki zmiękną.
Krok 6
W połowie smażenia dodaj cebulę. Pod koniec smażenia dodaj sos, wymieszamy i podgrzewaj jeszcze przez 5-6 minut, by warzywa stały się całkiem miękkie, a sos zgęstniał. Podawaj udekorowane natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej