Smażone ziemniaki z chili i pomidorami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

110

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

6 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

6 sztuk

2 łyżki

null

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plastry, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut.

Krok 2

Cebule pokrój na ósemki, pomidory sparz, obierz, usuń nasiona i przekrój na ćwiartki.

Krok 3

Pomidory zmiksuj z pozostałymi składnikami sosu.

Krok 4

Ziemniaki odsącz i dokładnie osusz.

Krok 5

Na dużej patelni rozgrzej silnie olej, wrzuć czosnek w łupinach i ziemniaki. Smaż na średnim ogniu często mieszając przez 12-15 minut, do czasu, gdy ziemniaki zmiękną.

Krok 6

W połowie smażenia dodaj cebulę. Pod koniec smażenia dodaj sos, wymieszamy i podgrzewaj jeszcze przez 5-6 minut, by warzywa stały się całkiem miękkie, a sos zgęstniał. Podawaj udekorowane natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone ziemniaki z chili i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone ziemniaki z chili i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone ziemniaki z chili i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone ziemniaki z chili i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone ziemniaki z chili i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone ziemniaki z chili i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone ziemniaki z chili i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej