
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
6 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
6 sztuk
2 łyżki
null
4 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plastry, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut.
Krok 2
Cebule pokrój na ósemki, pomidory sparz, obierz, usuń nasiona i przekrój na ćwiartki.
Krok 3
Pomidory zmiksuj z pozostałymi składnikami sosu.
Krok 4
Ziemniaki odsącz i dokładnie osusz.
Krok 5
Na dużej patelni rozgrzej silnie olej, wrzuć czosnek w łupinach i ziemniaki. Smaż na średnim ogniu często mieszając przez 12-15 minut, do czasu, gdy ziemniaki zmiękną.
Krok 6
W połowie smażenia dodaj cebulę. Pod koniec smażenia dodaj sos, wymieszamy i podgrzewaj jeszcze przez 5-6 minut, by warzywa stały się całkiem miękkie, a sos zgęstniał. Podawaj udekorowane natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej