
Składniki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
20 sztuk
1 pęczek
400 gramów
1 łyżka
3 cm
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ananasa obierz i pokrój w 1,5 cm kostkę. Na patelni skarmelizuj łyżkę cukru. Dodaj ananasa. Smaż chwilę, aż owoc zrobi się delikatnie brązowy.

Krok 2
Czerwoną cebulę i chili pokrój w drobną kostkę. Posiekaj miętę i bazylię. Zetrzyj na tarce imbir, a pomidory przekrój na pół. Wyciśnij sok z limonki. Łososia pokrój w 2 cm kostkę.

Krok 3
Kostkę z łososia i krewetki sparz przez ok. dwie minuty w gotującej się wodzie. Po tym czasie rybę i krewetki rozłóż na blasze. Wystudź.

Krok 4
W misce pomieszaj sok z limonki, olej sezamowy sos sałatkowy Knorr. Do powstałego sosu dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z ananasem
Sałatka ze świeżym ananasem, krewetkami i łososiem to propozycja dla osób, które lubią słodko-pikantne połączenia. Na początek owoc podsmaż na patelni z dodatkiem brązowego cukru – dzięki karmelizowaniu będzie ładnie zarumieniony i jeszcze słodszy, nie tracąc jednocześnie swojej soczystości. Pikantny smak uzyskasz dzięki czerwonej cebuli i chili. Pokrój je w drobną kostkę, połącz z posiekaną miętą i bazylią, imbirem oraz pomidorkami koktajlowymi i skarmelizowanymi owocami. Dołącz też łososia oraz krewetki. Sałatkę z ananasem polej sosem sałatkowym z ziołami ogrodowymi, przyrządzonym z dodatkiem oleju sezamowego i soku z limonki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę, aby składniki dokładnie się połączyły. Gotową potrawę ułóż na liściach sałaty lub podaj ją w wydrążonych połówkach ananasa. Serwuj ją z grillowaną bagietką albo paluszkami z ciasta francuskiego. To wyśmienita propozycja na przyjęcie lub kolację. Przekonaj się, jak smakuje – przygotuj ją, korzystając z tego przepisu!