Sałatka z ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
45 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

313 osób wydrukowało

Pobierz pdf

285 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

20 sztuk

1 pęczek

400 gramów

1 łyżka

3 cm

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ananasa obierz i pokrój w 1,5 cm kostkę. Na patelni skarmelizuj łyżkę cukru. Dodaj ananasa. Smaż chwilę, aż owoc zrobi się delikatnie brązowy.

Sałatka z ananasem - Krok 1

Krok 2

Czerwoną cebulę i chili pokrój w drobną kostkę. Posiekaj miętę i bazylię. Zetrzyj na tarce imbir, a pomidory przekrój na pół. Wyciśnij sok z limonki. Łososia pokrój w 2 cm kostkę.

Sałatka z ananasem - Krok 2

Krok 3

Kostkę z łososia i krewetki sparz przez ok. dwie minuty w gotującej się wodzie. Po tym czasie rybę i krewetki rozłóż na blasze. Wystudź.

Sałatka z ananasem - Krok 3

Krok 4

W misce pomieszaj sok z limonki, olej sezamowy sos sałatkowy Knorr. Do powstałego sosu dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

Sałatka z ananasem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z ananasemSałatka z ananasem

Sałatka ze świeżym ananasem, krewetkami i łososiem to propozycja dla osób, które lubią słodko-pikantne połączenia. Na początek owoc podsmaż na patelni z dodatkiem brązowego cukru – dzięki karmelizowaniu będzie ładnie zarumieniony i jeszcze słodszy, nie tracąc jednocześnie swojej soczystości. Pikantny smak uzyskasz dzięki czerwonej cebuli i chili. Pokrój je w drobną kostkę, połącz z posiekaną miętą i bazylią, imbirem oraz pomidorkami koktajlowymi i skarmelizowanymi owocami. Dołącz też łososia oraz krewetki. Sałatkę z ananasem polej sosem sałatkowym z ziołami ogrodowymi, przyrządzonym z dodatkiem oleju sezamowego i soku z limonki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę, aby składniki dokładnie się połączyły. Gotową potrawę ułóż na liściach sałaty lub podaj ją w wydrążonych połówkach ananasa. Serwuj ją z grillowaną bagietką albo paluszkami z ciasta francuskiego. To wyśmienita propozycja na przyjęcie lub kolację. Przekonaj się, jak smakuje – przygotuj ją, korzystając z tego przepisu!