
Składniki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
20 sztuk
1 pęczek
400 gramów
1 łyżka
3 cm
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ananasa obierz i pokrój w 1,5 cm kostkę. Na patelni skarmelizuj łyżkę cukru. Dodaj ananasa. Smaż chwilę, aż owoc zrobi się delikatnie brązowy.

Krok 2
Czerwoną cebulę i chili pokrój w drobną kostkę. Posiekaj miętę i bazylię. Zetrzyj na tarce imbir, a pomidory przekrój na pół. Wyciśnij sok z limonki. Łososia pokrój w 2 cm kostkę.

Krok 3
Kostkę z łososia i krewetki sparz przez ok. dwie minuty w gotującej się wodzie. Po tym czasie rybę i krewetki rozłóż na blasze. Wystudź.

Krok 4
W misce pomieszaj sok z limonki, olej sezamowy sos sałatkowy Knorr. Do powstałego sosu dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z ananasem
Sałatka ze świeżym ananasem, krewetkami i łososiem to propozycja dla osób, które lubią słodko-pikantne połączenia. Na początek owoc podsmaż na patelni z dodatkiem brązowego cukru – dzięki karmelizowaniu będzie ładnie zarumieniony i jeszcze słodszy, nie tracąc jednocześnie swojej soczystości. Pikantny smak uzyskasz dzięki czerwonej cebuli i chili. Pokrój je w drobną kostkę, połącz z posiekaną miętą i bazylią, imbirem oraz pomidorkami koktajlowymi i skarmelizowanymi owocami. Dołącz też łososia oraz krewetki. Sałatkę z ananasem polej sosem sałatkowym z ziołami ogrodowymi, przyrządzonym z dodatkiem oleju sezamowego i soku z limonki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę, aby składniki dokładnie się połączyły. Gotową potrawę ułóż na liściach sałaty lub podaj ją w wydrążonych połówkach ananasa. Serwuj ją z grillowaną bagietką albo paluszkami z ciasta francuskiego. To wyśmienita propozycja na przyjęcie lub kolację. Przekonaj się, jak smakuje – przygotuj ją, korzystając z tego przepisu!