Składniki
2 sztuki
12 sztuk
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
1 łyżka
1 sztuka
3 łyżki
4 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ryżowy potnij nożyczkami na mniejsze części, zalej gotującą się wodą, gotuj przez 3-4 minuty. Przelej zimną wodą i odstaw na durszlaku, aby makaron się osuszył.

Krok 2
Marchew, cebulę i mango obierz i pokrój w bardzo cienkie plastry, a następnie w długie cieniutkie paseczki, przypominające nitki (można do tego użyć tarki).

Krok 3
Natkę kolendry posiekaj. Paprykę przetnij na cztery, usuń gniazda nasienne i pokrój w bardzo cieniutkie paseczki, podobnie jak marchew, cebulę i mango. Imbir obierz, zetrzyj na tarce. Orzechy posiekaj nożem na drobno. Wyciśnij sok z limonki.

Krok 4
W misce wymieszaj oliwę, sok z limonki, miód, tarty imbir i sos sałatkowy Knorr.

Krok 5
Do gotowego dresingu dodaj krewetki, mango, warzywa, orzechy i makaron. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj. Sałatkę nałóż do głębokiego talerza, udekoruj kilkoma krewetkami, polej pozostałem dresingiem.


Dobra rada:
Krewetki możesz zastąpić grillowaną piersią z kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z krewetkami i mango - VIDEO
Egzotyczna sałatka z krewetkami i mango to propozycja dla smakoszy kuchni azjatyckiej. Przygotowana z dodatkiem makaronu ryżowego sprawdzi się jako samodzielna potrawa – drugie śniadanie w pracy lub kolacja. Do jej przyrządzenia potrzebne Ci będą m.in. mango, cebula, papryka i marchewka – pokrój je w bardzo cienkie paski. Makaron ryżowy potnij na mniejsze części, zalej gotującą się wodą i odstaw, aby się osuszył. Przygotuj sos sałatkowy koperkowo-ziołowy w wersji nieco bardziej orientalnej – ze startym imbirem, sokiem z limonki i oliwą. Możesz też dołączyć do niego miód i posiekane chili – nabierze wtedy słodko-pikantnego posmaku. Z powstałym dressingiem wymieszaj warzywa oraz mango. Dołącz do nich posiekane orzechy i natkę kolendry, a następnie poukładaj na wierzchu ugotowane wcześniej krewetki koktajlowe. Możesz też zastąpić je grillowaną piersią z kurczaka lub smażonym serem tofu. Sałatkę z krewetkami i mango udekoruj świeżymi ziołami. Przygotuj tę potrawę, korzystając z podanych w przepisie wskazówek.