Składniki
2 sztuki
12 sztuk
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
1 łyżka
1 sztuka
3 łyżki
4 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ryżowy potnij nożyczkami na mniejsze części, zalej gotującą się wodą, gotuj przez 3-4 minuty. Przelej zimną wodą i odstaw na durszlaku, aby makaron się osuszył.

Krok 2
Marchew, cebulę i mango obierz i pokrój w bardzo cienkie plastry, a następnie w długie cieniutkie paseczki, przypominające nitki (można do tego użyć tarki).

Krok 3
Natkę kolendry posiekaj. Paprykę przetnij na cztery, usuń gniazda nasienne i pokrój w bardzo cieniutkie paseczki, podobnie jak marchew, cebulę i mango. Imbir obierz, zetrzyj na tarce. Orzechy posiekaj nożem na drobno. Wyciśnij sok z limonki.

Krok 4
W misce wymieszaj oliwę, sok z limonki, miód, tarty imbir i sos sałatkowy Knorr.

Krok 5
Do gotowego dresingu dodaj krewetki, mango, warzywa, orzechy i makaron. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj. Sałatkę nałóż do głębokiego talerza, udekoruj kilkoma krewetkami, polej pozostałem dresingiem.


Dobra rada:
Krewetki możesz zastąpić grillowaną piersią z kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z krewetkami i mango - VIDEO
Egzotyczna sałatka z krewetkami i mango to propozycja dla smakoszy kuchni azjatyckiej. Przygotowana z dodatkiem makaronu ryżowego sprawdzi się jako samodzielna potrawa – drugie śniadanie w pracy lub kolacja. Do jej przyrządzenia potrzebne Ci będą m.in. mango, cebula, papryka i marchewka – pokrój je w bardzo cienkie paski. Makaron ryżowy potnij na mniejsze części, zalej gotującą się wodą i odstaw, aby się osuszył. Przygotuj sos sałatkowy koperkowo-ziołowy w wersji nieco bardziej orientalnej – ze startym imbirem, sokiem z limonki i oliwą. Możesz też dołączyć do niego miód i posiekane chili – nabierze wtedy słodko-pikantnego posmaku. Z powstałym dressingiem wymieszaj warzywa oraz mango. Dołącz do nich posiekane orzechy i natkę kolendry, a następnie poukładaj na wierzchu ugotowane wcześniej krewetki koktajlowe. Możesz też zastąpić je grillowaną piersią z kurczaka lub smażonym serem tofu. Sałatkę z krewetkami i mango udekoruj świeżymi ziołami. Przygotuj tę potrawę, korzystając z podanych w przepisie wskazówek.


































