Mango – ten smaczny egzotyczny owoc może stanowić zagadkę. Okazuje się jednak, że jej rozwiązanie jest proste. Jak wybrać, obrać i przyrządzić mango? – podpowiadamy.
Jak wybrać dobre mango?
Okazuje się, że wybór dobrego mango wcale nie musi być trudny. Dojrzały owoc wyróżnia się pomarańczowo-żółtym miąższem, dużą miękkością, soczystością i intensywnym, owocowym zapachem. Jak jednak zyskać pewność, że wkładany do koszyka owoc jest smaczny?
1. Przede wszystkim zwróć uwagę na jego kolor. Odpowiedni będzie czerwono-żółto-zielony. Zbytnie zazielenienie i twardość mango są sygnałami jego niedojrzenia. W takiej postaci nadaje się bardziej do dań wytrawnych: sałatek, owoców morza i wędlin.
2. Przyjrzyj się również dokładnie jego skórce. Na dobrym owocu będzie jędrna i gładka. Miękki miąższ powinien delikatnie uginać się pod dotykiem palców.
3. Powąchaj mango przy szypułce – dojrzałe będzie w tym miejscu intensywnie pachnieć.
Jak obrać mango?
Bardzo miękkie i soczyste mango bywa trudne w obieraniu i krojeniu, ponieważ wyślizguje się z dłoni. Przeszkodą może też być jego duża, płaska pestka, od której trudno odchodzi miąższ. Istnieje jednak kilka prostych i skutecznych trików, które ułatwią obranie i krojenie tego owocu. Koniecznie wypróbuj któryś z poniższych:
Jak obrać mango szklanką:
– mango połóż na desce i przekrój je poziomo na 3 części. Zewnętrzne powinny być większe i podobnej wielkości, środkowa mniejsza;
– od środkowej, w której znajduje się pestka, odkrój miąższ i skórkę;
– zewnętrzne części owocu przykładaj do brzegu szklanki. Podważaj nimi miąższ i przyciskając naczynie do skórki przesuwaj je tak, by miąższ znalazł się w szklance, a skórka w dłoni.
Wycięcie kawałków mango z miąższu
– postaw owoc pionowo na desce do krojenia i odkrój z niego grube plastry. Jeśli trafisz na pestkę, omiń ją;
– na poszczególnych kawałkach wytnij kratkę. Zrób to na tyle delikatnie, żeby nie przeciąć skórki. Najlepiej użyć w tym celu poręcznego nożyka;
– odwróć skórkę na lewą stronę – miąższ sam ułoży się w gotowe do odkrojenia kostki. Z kolei miąższ otaczający pestkę obkrój lub wyciśnij z niego sok.
Obieranie skórki mango
– obetnij czubki mango i w kilku miejscach natnij skórkę wzdłuż owocu;
– delikatnie obieraj cienkie paski ręką albo małym, ostrym nożem;
– obrany owoc możesz podzielić na paski lub położyć go na desce i wycinać z niego kawałki.
Do czego użyć mango?
Mango dobrze smakuje samodzielnie (najlepiej skropione sokiem z limonki), ale sprawdzi się także do wieli różnych dań, którym nadaje słodyczy i przyjemnej konsystencji. Będzie smacznym urozmaiceniem wielu sałatek, np. sałatki z awokado i surimi. Wypróbuj np. połączenia kawałków owocu z cząstkami granatu, rukolą, awokado i mozzarellą. Mango sprawdzi się również jako dodatek uatrakcyjniający smak mięsa. Sprawdzi się m.in. w przypadku duszonych udek z kurczaka z mango. Nada również oryginalnego smaku słodkim wypiekom, np. tortowi z mango. Koniecznie wypróbuj nasze propozycje na użycie tego wszechstronnego owocu.
Komentarze (0)