W poprzednim wpisie o chłodnikach wprowadziliśmy do nich owoce. Dzisiaj chciałbym zająć się tematem chłodników owocowych. Można je zrobić z truskawek, malin, jagód lub jeżyn, a także z arbuza, melona czy ananasa. Słodki smak melona czy arbuza dobrze kontrastuje ze świeżym imbirem, chili, pomarańczą lub miętą. Te delikatne, soczyste owoce dobre czują się również w towarzystwie malin lub jeżyn, pomidorów i ogórków.

Chłodniki z owoców niekoniecznie muszą być słodkie. Na początek spróbujcie bardzo ciekawego i kompleksowego w smaku chłodnika jabłkowo-selerowego.

Chłodnik jabłkowo - selerowy
Dla 6 osób
Czas: 60 minut

Składniki:
- 1 średni seler
- 1 starta gałka muszkatołowa
- 2 Buliony na włoszczyźnie Knorr
- pieprz
- 3 zielone jabłka
- 4 łyżki margaryny
- 2 cebule

Sposób przygotowania

Seler i jabłka pokrój w małą kostkę, cebulę drobno posiekaj. Cebulkę podsmaż w garnku z margaryną. Dodaj seler i jabłka. Smaż 10 minut – do czasu, gdy jabłka zaczną się rozpadać a seler zmięknie. Rozpuść kostki bulionu na włoszczyźnie Knorr w 1,5 litra wody. Wlej bulion do garnka z warzywami i gotuj przez 20 minut. Następnie dopraw zupę gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą (jeśli uznasz to za konieczne). Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito. Dodaj trochę wody - jeśli zupa jest za gęsta. Odstaw do ostudzenia. Następnie wstaw chłodnik na 5 godzin do lodówki. Podawaj na zimno.

Do chłodnika selerowo-jabłkowego podać można prażone płatki migdałowe albo kokosowe. Ten chłodnik jest ciekawą kompozycją smaków warzywnych i owocowych. A teraz chłodnik wyłącznie z owoców. Można go przyrządzić z mlekiem lub jogurtem, ale także z sokiem owocowym a nawet winem. Póki są truskawki przygotujcie koniecznie zupę truskawkową. A jak skończą się można je zastąpić malinami, jagodami czy jeżynami.

Letnia Zupa Truskawkowa
Dla 4 osób
Czas: 20 minut + chłodzenie

Składniki:
- 1 kg świeżych truskawek
- 250 ml jogurtu naturalnego
- kieliszek półsłodkiego białego wina
- 150 g cukru
- sok z cytryny do smaku
- mięta do dekoracji

Sposób przygotowania

Umyj i obierz truskawki. Pozostaw kilka sztuk do dekoracji. Zmiksuj razem truskawki, jogurt, wino i cukier przy pomocy ręcznego blendera lub w mikserze. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Sprawdź smak i jeżeli trzeba dodaj odrobinę cukru i ewentualnie soku z cytryny. Podawaj zupę udekorowaną plasterkami truskawek i świeżą miętą.

Do zupy truskawkowej pasuje także świeży, tarty imbir. Jeżeli lubicie odrobinę pikanterii, dodajcie trochę czerwonego pieprzu. Jak zawsze zachęcam do testowania, sprawdzania, szukania ulubionych połączeń smakowych. Mogą być nawet najbardziej zaskakujące. A w wersji dekadenckiej zupę truskawkową podać można z gałką lodów waniliowych.

Miłego jedzenia!