Duszone udka z kurczaka z mango przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszone udka z kurczaka z mango

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

heart
276 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 łyżki

10 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

300 mililitrów

400 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mango, awokado i pomidora pokrój w grubą kostkę. Natkę kolendry posiekaj, a cebulę obierz i przekrój na połówki.

Duszone udka z kurczaka z mango - Krok 1

Krok 2

Kurczaka umyj, osusz i posyp delikatnie Przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Następnie odstaw w chłodne miejsce na około 30 minut.

Duszone udka z kurczaka z mango - Krok 2

Krok 3

Rozgnieć ząbek czosnku i pokrój papryczkę chilli. W garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć chilli oraz czosnek i podsmaż chwilę. Dodaj cebulę i obsmaż ją dokładnie. Przełóż zawartość patelni do osobnego naczynia, pozostawiając niewykorzystany tłuszcz.

Duszone udka z kurczaka z mango - Krok 3

Krok 4

Na pozostałym tłuszczu podsmaż kurczaka.

Duszone udka z kurczaka z mango - Krok 4

Krok 5

Następnie przygotuj Fix Knorr, mieszając zawartość torebki z mlekiem i wodą. Zalej powstałym sosem kurczaka. Całość duś pod przykryciem do momentu, kiedy kurczak będzie miękki, a część wody odparuje. Dodaj cebulę i duś jeszcze około 10 minut.

Duszone udka z kurczaka z mango - Krok 5

Krok 6

Tuż przed podaniem, dodaj pokrojone mango, awokado oraz pomidora wraz z natką kolendry. Danie duś jeszcze przez 2-3 minuty.

Duszone udka z kurczaka z mango - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Duszone udka z kurczaka z mango można podawać z dodatkiem ryżu.

2

Opinie o przepisie

  • Asiulka Wuka

    Asiulka Wuka , 15.06.2021

    Mega danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiolinka Olinka

    Wiolinka Olinka , 03.06.2016

    hmmmmmmmm możemy dodać tesz kaszę

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone udka z kurczaka z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone udka z kurczaka z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone udka z kurczaka z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone udka z kurczaka z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone udka z kurczaka z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone udka z kurczaka z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone udka z kurczaka z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszone udka z kurczaka z mango - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszone udka z kurczaka z mangoDuszone udka z kurczaka z mango

Duszone udka z kurczaka mogą być wyjątkowo efektownym daniem, co świetnie udowadnia poniższy przepis. Na początek pokrój warzywa i owoce – mango, awokado oraz pomidora – w grubą kostkę podobnych rozmiarów. Z kolei cebulki szalotki obierz z zewnętrznej warstwy i podziel na połówki. Podudzia z kurczaka starannie opłucz pod bieżącą wodą i osusz za pomocą papierowych ręczników. Posyp je przyprawą do złotego kurczaka i odstaw w chłodne miejsce do zamarynowania. W międzyczasie rozgnieć ząbek czosnku i drobno posiekaj papryczkę chili. Całość podsmażaj przez chwilę na rozgrzanym w garnku tłuszczu. Dodaj cebulę i starannie ją podsmaż. Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego, a na pozostałej oliwie usmaż kurczaka. Całość zalej sosem curry i duś pod przykryciem do momentu, w którym mięso odpowiednio zmięknie. Tuż przed podaniem dodaj do całości pokrojone awokado, pomidor i mango oraz natkę kolendry. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to wyjątkowo smaczne danie inspirowane kuchnią orientalną.