
Składniki
800 gramów
2 łyżki
10 sztuk
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
300 mililitrów
400 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mango, awokado i pomidora pokrój w grubą kostkę. Natkę kolendry posiekaj, a cebulę obierz i przekrój na połówki.

Krok 2
Kurczaka umyj, osusz i posyp delikatnie Przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Następnie odstaw w chłodne miejsce na około 30 minut.

Krok 3
Rozgnieć ząbek czosnku i pokrój papryczkę chilli. W garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć chilli oraz czosnek i podsmaż chwilę. Dodaj cebulę i obsmaż ją dokładnie. Przełóż zawartość patelni do osobnego naczynia, pozostawiając niewykorzystany tłuszcz.

Krok 4
Na pozostałym tłuszczu podsmaż kurczaka.

Krok 5
Następnie przygotuj Fix Knorr, mieszając zawartość torebki z mlekiem i wodą. Zalej powstałym sosem kurczaka. Całość duś pod przykryciem do momentu, kiedy kurczak będzie miękki, a część wody odparuje. Dodaj cebulę i duś jeszcze około 10 minut.

Krok 6
Tuż przed podaniem, dodaj pokrojone mango, awokado oraz pomidora wraz z natką kolendry. Danie duś jeszcze przez 2-3 minuty.


Dobra rada:
Duszone udka z kurczaka z mango można podawać z dodatkiem ryżu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszone udka z kurczaka z mango
Duszone udka z kurczaka mogą być wyjątkowo efektownym daniem, co świetnie udowadnia poniższy przepis. Na początek pokrój warzywa i owoce – mango, awokado oraz pomidora – w grubą kostkę podobnych rozmiarów. Z kolei cebulki szalotki obierz z zewnętrznej warstwy i podziel na połówki. Podudzia z kurczaka starannie opłucz pod bieżącą wodą i osusz za pomocą papierowych ręczników. Posyp je przyprawą do złotego kurczaka i odstaw w chłodne miejsce do zamarynowania. W międzyczasie rozgnieć ząbek czosnku i drobno posiekaj papryczkę chili. Całość podsmażaj przez chwilę na rozgrzanym w garnku tłuszczu. Dodaj cebulę i starannie ją podsmaż. Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego, a na pozostałej oliwie usmaż kurczaka. Całość zalej sosem curry i duś pod przykryciem do momentu, w którym mięso odpowiednio zmięknie. Tuż przed podaniem dodaj do całości pokrojone awokado, pomidor i mango oraz natkę kolendry. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to wyjątkowo smaczne danie inspirowane kuchnią orientalną.