Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

81

651 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

823 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1301 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

16 sztuk

4 plastry

1 łyżka

400 gramów

250 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój schab na centymetrowej grubości plastry.

Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem - Krok 1

Krok 2

W każdym plastrze zrób głębokie nacięcie z boku, tworząc kieszonkę.

Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem - Krok 2

Krok 3

Włóż do środka każdej z kieszonek po 4 śliwki oraz plaster żółtego sera.

Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj Przyprawę do karkówki Knorr z wodą i olejem.

Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem - Krok 4

Krok 5

Ułóż gotowe kieszonki w woreczku dołączonym do przyprawy Knorr, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej mięso Przyprawą do karkówki Knorr. Zwiń szczelnie woreczek.

Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem - Krok 5

Krok 6

Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut.

Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz podawać z ryżem.

2

Opinie o przepisie

  • Baart1980 Baart1980

    Baart1980 Baart1980

    rewelka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk

    Łatwe do zrobienia i dobre, ale mi wyszły nieco jeszcze twardawe, więc czas pieczenia powinien być chyba dłuższy

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i seremKieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem

Tradycyjne kotlety schabowe mają rzeszę zwolenników, ale dla odmiany warto czasem podać schab w innej postaci niż zawsze. Pyszne kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem to połączenie smaków, które nieprzyzwoicie wręcz dobrze smakuje. Schab to jeden z najczęściej kupowanych elementów tuszy wieprzowej, ale niestety na polskich stołach wciąż mało jest nowych form jego podania Przełam rutynę i zamiast kotletów w panierce z bułki, na niedzielny obiad podaj kieszonki, a więc zwinięte kawałki schabu wypełnione kilkoma składnikami. Suszona śliwka nie musi być tylko dodatkiem do pieczeni – idealnie sprawdzi się również i w tym wydaniu. Skomponowana z serem tworzy duet niezwykle harmonijny, co z całą pewnością zostanie skomplementowane przez tych, którzy będą mieli okazję jeść twoje kulinarne arcydzieło. Kieszonki schabowe możesz podać z gotowanymi lub opieczonymi ziemniaczkami oraz dowolną surówką.