Kieszonki schabowe faszerowane śliwką i serem | Przepisy.pl pixel

Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

95

heart
872 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1925 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

16 sztuk

4 plastry

250 mililitrów

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój schab na centymetrowej grubości plastry.

Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem - Krok 1

Krok 2

W każdym plastrze zrób głębokie nacięcie z boku, tworząc kieszonkę.

Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem - Krok 2

Krok 3

Włóż do środka każdej z kieszonek po 4 śliwki oraz plaster żółtego sera.

Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj Przyprawę do karkówki Knorr z wodą i olejem.

Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem - Krok 4

Krok 5

Ułóż gotowe kieszonki w woreczku dołączonym do przyprawy Knorr, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej mięso Przyprawą do karkówki Knorr. Zwiń szczelnie woreczek.

Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem - Krok 5

Krok 6

Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut.

Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz podawać z ryżem.

3

Opinie o przepisie

  • Baart1980 Baart1980

    Baart1980 Baart1980 , 23.09.2017

    rewelka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 07.02.2016

    Łatwe do zrobienia i dobre, ale mi wyszły nieco jeszcze twardawe, więc czas pieczenia powinien być chyba dłuższy

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Cassoulet z wieprzowiny
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i seremKieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem

Tradycyjne kotlety schabowe mają rzeszę zwolenników, ale dla odmiany warto czasem podać schab w innej postaci niż zawsze. Pyszne kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem to połączenie smaków, które wręcz nieprzyzwoicie dobrze smakuje. Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji, przygotowując naszą recepturę. Kieszonki schabowe to danie, którego musisz spróbować!

Dla kogo?

Kieszonki ze schabu to danie dedykowane wszystkim fanom klasycznych kotletów. Urozmaić swoje menu i wprowadź do niego powiew świeżości! A roladki schabowe ze śliwką i serem skutecznie Ci to ułatwią. Recepturę już znasz, więc do dzieła!

Na jaką okazję?

Obiad w gronie rodziny to idealna okazja, by schabowe ze śliwkami pojawiły się na stole. Przygotuj większą ilość, bo szybko znikną z talerzy! Kieszonki schabowe faszerowane będą również gwiazdą wystawnego przyjęcia, a Ty zaprezentujesz się jako utalentowany kucharz! 

Czy wiesz, że?

Schab to jeden z najczęściej kupowanych elementów tuszy wieprzowej, ale niestety na polskich stołach wciąż mało jest nowych form jego podania. Przełam rutynę i zamiast kotletów w panierce z bułki, na niedzielny obiad podaj kieszonki, a więc zwinięte kawałki schabu wypełnione kilkoma składnikami. 

Dla urozmaicenia:

Suszona śliwka nie musi być tylko dodatkiem do pieczeni – idealnie sprawdzi się również i w tym wydaniu. Skomponowana z serem tworzy duet niezwykle harmonijny, co z całą pewnością zostanie skomplementowane przez tych, którzy będą mieli okazję jeść Twoje kulinarne arcydzieło. Kieszonki schabowe możesz podać z gotowanymi lub opieczonymi ziemniaczkami oraz dowolną surówką.