Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem
łatwe
1924 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
16 sztuk
4 plastry
250 mililitrów
1 łyżka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój schab na centymetrowej grubości plastry.

Krok 2
W każdym plastrze zrób głębokie nacięcie z boku, tworząc kieszonkę.

Krok 3
Włóż do środka każdej z kieszonek po 4 śliwki oraz plaster żółtego sera.

Krok 4
Wymieszaj Przyprawę do karkówki Knorr z wodą i olejem.

Krok 5
Ułóż gotowe kieszonki w woreczku dołączonym do przyprawy Knorr, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej mięso Przyprawą do karkówki Knorr. Zwiń szczelnie woreczek.

Krok 6
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut.


Dobra rada:
Możesz podawać z ryżem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem
Tradycyjne kotlety schabowe mają rzeszę zwolenników, ale dla odmiany warto czasem podać schab w innej postaci niż zawsze. Pyszne kieszonki schabowe z suszoną śliwką i serem to połączenie smaków, które wręcz nieprzyzwoicie dobrze smakuje. Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji, przygotowując naszą recepturę. Kieszonki schabowe to danie, którego musisz spróbować!
Dla kogo?
Kieszonki ze schabu to danie dedykowane wszystkim fanom klasycznych kotletów. Urozmaić swoje menu i wprowadź do niego powiew świeżości! A roladki schabowe ze śliwką i serem skutecznie Ci to ułatwią. Recepturę już znasz, więc do dzieła!
Na jaką okazję?
Obiad w gronie rodziny to idealna okazja, by schabowe ze śliwkami pojawiły się na stole. Przygotuj większą ilość, bo szybko znikną z talerzy! Kieszonki schabowe faszerowane będą również gwiazdą wystawnego przyjęcia, a Ty zaprezentujesz się jako utalentowany kucharz!
Czy wiesz, że?
Schab to jeden z najczęściej kupowanych elementów tuszy wieprzowej, ale niestety na polskich stołach wciąż mało jest nowych form jego podania. Przełam rutynę i zamiast kotletów w panierce z bułki, na niedzielny obiad podaj kieszonki, a więc zwinięte kawałki schabu wypełnione kilkoma składnikami.
Dla urozmaicenia:
Suszona śliwka nie musi być tylko dodatkiem do pieczeni – idealnie sprawdzi się również i w tym wydaniu. Skomponowana z serem tworzy duet niezwykle harmonijny, co z całą pewnością zostanie skomplementowane przez tych, którzy będą mieli okazję jeść Twoje kulinarne arcydzieło. Kieszonki schabowe możesz podać z gotowanymi lub opieczonymi ziemniaczkami oraz dowolną surówką.