Pieczony schab ze śliwką w rękawie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

207 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

272 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

40 mililitrów

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W środku, po całej długości schabu zrób za pomocą długiego noża nacięcie.

Pieczony schab ze śliwką w rękawie - Krok 1

Krok 2

W nacięcie wciśnij suszone śliwki.

Pieczony schab ze śliwką w rękawie - Krok 2

Krok 3

Pozostałe śliwki zmiksuj z 3 łyżkami wody, aż powstanie pasta. Do pasty śliwkowej dodaj zawartość opakowania Przyprawa do karkówki Knorr, 3 łyżki oleju i wszystko dokładnie wymieszaj.

Pieczony schab ze śliwką w rękawie - Krok 3

Krok 4

Uzyskaną mieszanką nasmaruj schab. Mięso umieść w załączonym rękawie do pieczenia zapinając go klipsem.

Pieczony schab ze śliwką w rękawie - Krok 4

Krok 5

Piecz około 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Pieczony schab ze śliwką w rękawie - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska, 25.03.2020

    TAK. Jeśli śliwki są bardzo suche warto namoczyć je przed nafaszerowaniem schabu. Śliwki można zastąpić suszonymi morelami.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab ze śliwką w rękawiePieczony schab ze śliwką w rękawie

Soczysty schab w sosie winnym jest nie tylko smaczny, ale również uniwersalny. Doskonale nadaje się na różne okazje – zarówno na kolację w gronie znajomych, jak i niedzielny lub świąteczny obiad. Przygotowanie dania zacznij od nacięcia mięsa. Następnie w zrobione nacięcie powciskaj suszone śliwki (oprócz nich możesz także wykorzystać inne suszone owoce, np. morele). Przyrządzone w ten sposób mięso posmaruj winnym sosem – wystarczy, że pozostałe śliwki zmiksujesz z wodą oraz kilkoma łyżkami oleju słonecznikowego. Natarty mieszanką schab włóż do woreczka i piecz przez kilkadziesiąt minut w nagrzanym do 180° C piekarniku. Ewentualnie do woreczka możesz włożyć także inne składniki, np. rodzynki lub migdały. Aby jeszcze bardziej podkreślić smak dania, dopraw mięso dowolnymi przyprawami i ziołami, na przykład suszonym tymiankiem, natką pietruszki lub świeżo zmielonym pieprzem. Gotowy schab podawaj na ciepło, razem z ziemniakami oraz surówką z kapusty pekińskiej lub tartą marchewką. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła. Życzymy smacznego.