Pieczony schab ze śliwką w rękawie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczony schab ze śliwką w rękawie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

210 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

274 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

222 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

40 mililitrów

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W środku, po całej długości schabu zrób za pomocą długiego noża nacięcie.

Pieczony schab ze śliwką w rękawie - Krok 1

Krok 2

W nacięcie wciśnij suszone śliwki.

Pieczony schab ze śliwką w rękawie - Krok 2

Krok 3

Pozostałe śliwki zmiksuj z 3 łyżkami wody, aż powstanie pasta. Do pasty śliwkowej dodaj zawartość opakowania Przyprawa do karkówki Knorr, 3 łyżki oleju i wszystko dokładnie wymieszaj.

Pieczony schab ze śliwką w rękawie - Krok 3

Krok 4

Uzyskaną mieszanką nasmaruj schab. Mięso umieść w załączonym rękawie do pieczenia zapinając go klipsem.

Pieczony schab ze śliwką w rękawie - Krok 4

Krok 5

Piecz około 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Pieczony schab ze śliwką w rękawie - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 25.03.2020

    TAK. Jeśli śliwki są bardzo suche warto namoczyć je przed nafaszerowaniem schabu. Śliwki można zastąpić suszonymi morelami.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab ze śliwką w rękawiePieczony schab ze śliwką w rękawie

Soczysty schab w sosie winnym jest nie tylko smaczny, ale również uniwersalny. Doskonale nadaje się na różne okazje – zarówno na kolację w gronie znajomych, jak i niedzielny lub świąteczny obiad. Przygotowanie dania zacznij od nacięcia mięsa. Następnie w zrobione nacięcie powciskaj suszone śliwki (oprócz nich możesz także wykorzystać inne suszone owoce, np. morele). Przyrządzone w ten sposób mięso posmaruj winnym sosem – wystarczy, że pozostałe śliwki zmiksujesz z wodą oraz kilkoma łyżkami oleju słonecznikowego. Natarty mieszanką schab włóż do woreczka i piecz przez kilkadziesiąt minut w nagrzanym do 180° C piekarniku. Ewentualnie do woreczka możesz włożyć także inne składniki, np. rodzynki lub migdały. Aby jeszcze bardziej podkreślić smak dania, dopraw mięso dowolnymi przyprawami i ziołami, na przykład suszonym tymiankiem, natką pietruszki lub świeżo zmielonym pieprzem. Gotowy schab podawaj na ciepło, razem z ziemniakami oraz surówką z kapusty pekińskiej lub tartą marchewką. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła. Życzymy smacznego.