
Składniki
600 gramów
200 gramów
40 mililitrów
3 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W środku, po całej długości schabu zrób za pomocą długiego noża nacięcie.

Krok 2
W nacięcie wciśnij suszone śliwki.

Krok 3
Pozostałe śliwki zmiksuj z 3 łyżkami wody, aż powstanie pasta. Do pasty śliwkowej dodaj zawartość opakowania Przyprawa do karkówki Knorr, 3 łyżki oleju i wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Uzyskaną mieszanką nasmaruj schab. Mięso umieść w załączonym rękawie do pieczenia zapinając go klipsem.

Krok 5
Piecz około 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab ze śliwką w rękawie
Soczysty i aromatyczny – taki jest schab pieczony ze śliwkami w rękawie. Jak się za niego zabrać? Przygotowanie dania zacznij od nacięcia mięsa. Następnie w zrobione nacięcie powciskaj suszone śliwki. Przyrządzone w ten sposób mięso posmaruj winnym sosem – wystarczy, że pozostałe śliwki zmiksujesz z wodą oraz kilkoma łyżkami oleju słonecznikowego. Natarty mieszanką schab włóż do woreczka i piecz przez kilkadziesiąt minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Szczegółowe instrukcje znajdziesz w naszym przepisie na schab ze śliwką w rękawie. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła! Życzymy smacznego.
Dla kogo?
Schab pieczony ze śliwką w rękawie to rarytas dla każdego smakosza, który lubi kombinacje wytrawnych i słodkich smaków. Klasyczna receptura nadal pozostawia dość szerokie pole manewru. Chcesz ją odmienić? Owoce w schabie pieczonym w rękawie można zastąpić suszonymi morelami lub żurawiną. Warto jednak wypróbować klasyczną wersję i przygotować schab ze śliwką w rękawie.
Na jaką okazję?
Soczysty schab pieczony w rękawie w sosie winnym jest nie tylko smaczny, ale również uniwersalny. Doskonale nadaje się na różne okazje – zarówno na kolację w gronie znajomych, jak i niedzielny lub świąteczny obiad. Przygotowanie schabu ze śliwką w piekarniku nie wymaga ciągłej uwagi, więc w tym czasie możesz zająć się gośćmi.
Czy wiesz, że?
Mięso ze schabu pieczonego bardzo dobrze smakuje na zimno. Pokrój go w plastry, a schab ze śliwką upieczony w rękawie zamieni się w wędlinę idealną do kanapek. Będzie idealnym dodatkiem do deski mięs lub jako samodzielna przekąska.
Dla urozmaicenia:
Chcesz urozmaicić przepis na schab pieczony ze śliwką w rękawie? Do woreczka z mięsem możesz włożyć także inne składniki, np. rodzynki lub migdały. Aby jeszcze bardziej podkreślić smak dania, dopraw mięso dowolnymi przyprawami i ziołami, na przykład suszonym tymiankiem, natką pietruszki lub świeżo zmielonym pieprzem. Gotowy schab pieczony ze śliwką w rękawie podawaj na ciepło, razem z ziemniakami oraz surówką z kapusty pekińskiej lub tartą marchewką.