Składniki
600 gramów
200 gramów
40 mililitrów
3 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W środku, po całej długości schabu zrób za pomocą długiego noża nacięcie.
Krok 2
W nacięcie wciśnij suszone śliwki.
Krok 3
Pozostałe śliwki zmiksuj z 3 łyżkami wody, aż powstanie pasta. Do pasty śliwkowej dodaj zawartość opakowania Przyprawa do karkówki Knorr, 3 łyżki oleju i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Uzyskaną mieszanką nasmaruj schab. Mięso umieść w załączonym rękawie do pieczenia zapinając go klipsem.
Krok 5
Piecz około 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab ze śliwką w rękawie
Soczysty i aromatyczny – taki jest schab pieczony ze śliwkami w rękawie. Jak się za niego zabrać? Przygotowanie dania zacznij od nacięcia mięsa. Następnie w zrobione nacięcie powciskaj suszone śliwki. Przyrządzone w ten sposób mięso posmaruj winnym sosem – wystarczy, że pozostałe śliwki zmiksujesz z wodą oraz kilkoma łyżkami oleju słonecznikowego. Natarty mieszanką schab włóż do woreczka i piecz przez kilkadziesiąt minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Szczegółowe instrukcje znajdziesz w naszym przepisie na schab ze śliwką w rękawie. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła! Życzymy smacznego.
Dla kogo? Schab pieczony ze śliwką w rękawie to rarytas dla każdego smakosza, który lubi kombinacje wytrawnych i słodkich smaków. Klasyczna receptura nadal pozostawia dość szerokie pole manewru. Chcesz ją odmienić? Owoce w schabie pieczonym w rękawie można zastąpić suszonymi morelami lub żurawiną.
Na jaką okazję? Soczysty schab w sosie winnym jest nie tylko smaczny, ale również uniwersalny. Doskonale nadaje się na różne okazje – zarówno na kolację w gronie znajomych, jak i niedzielny lub świąteczny obiad. Przygotowanie schabu ze śliwką w piekarniku nie wymaga ciągłej uwagi, więc w tym czasie możesz zająć się gośćmi.
Czy wiesz, że? Mięso ze schabu pieczonego bardzo dobrze smakuje na zimno. Pokrój go w plastry, a schab ze śliwką upieczony w rękawie zamieni się w wędlinę idealną do kanapek.
Dla urozmaicenia: Do woreczka z mięsem możesz włożyć także inne składniki, np. rodzynki lub migdały. Aby jeszcze bardziej podkreślić smak dania, dopraw mięso dowolnymi przyprawami i ziołami, na przykład suszonym tymiankiem, natką pietruszki lub świeżo zmielonym pieprzem. Gotowy schab pieczony ze śliwką w rękawie podawaj na ciepło, razem z ziemniakami oraz surówką z kapusty pekińskiej lub tartą marchewką.