Schab ze śliwką w rękawie - przepis pieczony | Przepisy.pl pixel

Pieczony schab ze śliwką w rękawie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

221 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

310 osób wydrukowało

Pobierz pdf

284 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

40 mililitrów

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W środku, po całej długości schabu zrób za pomocą długiego noża nacięcie.

Pieczony schab ze śliwką w rękawie - Krok 1

Krok 2

W nacięcie wciśnij suszone śliwki.

Pieczony schab ze śliwką w rękawie - Krok 2

Krok 3

Pozostałe śliwki zmiksuj z 3 łyżkami wody, aż powstanie pasta. Do pasty śliwkowej dodaj zawartość opakowania Przyprawa do karkówki Knorr, 3 łyżki oleju i wszystko dokładnie wymieszaj.

Pieczony schab ze śliwką w rękawie - Krok 3

Krok 4

Uzyskaną mieszanką nasmaruj schab. Mięso umieść w załączonym rękawie do pieczenia zapinając go klipsem.

Pieczony schab ze śliwką w rękawie - Krok 4

Krok 5

Piecz około 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Pieczony schab ze śliwką w rękawie - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Ewa

    Ewa , 21.12.2021

    Tak. Do marynaty dodaję jeszcze majeranek i sprasowany czosnek. Dodaje to wyrazistości smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Chustak

    Ewa Chustak , 01.11.2020

    Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 25.03.2020

    TAK. Jeśli śliwki są bardzo suche warto namoczyć je przed nafaszerowaniem schabu. Śliwki można zastąpić suszonymi morelami.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab ze śliwką w rękawie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab ze śliwką w rękawiePieczony schab ze śliwką w rękawie

Soczysty i aromatyczny – taki jest schab pieczony ze śliwkami w rękawie. Jak się za niego zabrać? Przygotowanie dania zacznij od nacięcia mięsa. Następnie w zrobione nacięcie powciskaj suszone śliwki. Przyrządzone w ten sposób mięso posmaruj winnym sosem – wystarczy, że pozostałe śliwki zmiksujesz z wodą oraz kilkoma łyżkami oleju słonecznikowego. Natarty mieszanką schab włóż do woreczka i piecz przez kilkadziesiąt minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Szczegółowe instrukcje znajdziesz w naszym przepisie na schab ze śliwką w rękawie. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła! Życzymy smacznego.

Dla kogo? Schab pieczony ze śliwką w rękawie to rarytas dla każdego smakosza, który lubi kombinacje wytrawnych i słodkich smaków. Klasyczna receptura nadal pozostawia dość szerokie pole manewru. Chcesz ją odmienić? Owoce w schabie pieczonym w rękawie można zastąpić suszonymi morelami lub żurawiną.

Na jaką okazję? Soczysty schab w sosie winnym jest nie tylko smaczny, ale również uniwersalny. Doskonale nadaje się na różne okazje – zarówno na kolację w gronie znajomych, jak i niedzielny lub świąteczny obiad. Przygotowanie schabu ze śliwką w piekarniku nie wymaga ciągłej uwagi, więc w tym czasie możesz zająć się gośćmi.

Czy wiesz, że? Mięso ze schabu pieczonego bardzo dobrze smakuje na zimno. Pokrój go w plastry, a schab ze śliwką upieczony w rękawie zamieni się w wędlinę idealną do kanapek.

Dla urozmaicenia: Do woreczka z mięsem możesz włożyć także inne składniki, np. rodzynki lub migdały. Aby jeszcze bardziej podkreślić smak dania, dopraw mięso dowolnymi przyprawami i ziołami, na przykład suszonym tymiankiem, natką pietruszki lub świeżo zmielonym pieprzem. Gotowy schab pieczony ze śliwką w rękawie podawaj na ciepło, razem z ziemniakami oraz surówką z kapusty pekińskiej lub tartą marchewką.