
Składniki
600 gramów
200 gramów
40 mililitrów
3 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W środku, po całej długości schabu zrób za pomocą długiego noża nacięcie.

Krok 2
W nacięcie wciśnij suszone śliwki.

Krok 3
Pozostałe śliwki zmiksuj z 3 łyżkami wody, aż powstanie pasta. Do pasty śliwkowej dodaj zawartość opakowania Przyprawa do karkówki Knorr, 3 łyżki oleju i wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Uzyskaną mieszanką nasmaruj schab. Mięso umieść w załączonym rękawie do pieczenia zapinając go klipsem.

Krok 5
Piecz około 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab ze śliwką w rękawie
Soczysty i aromatyczny – taki jest schab pieczony ze śliwkami w rękawie. Jak się za niego zabrać? Przygotowanie dania zacznij od nacięcia mięsa. Następnie w zrobione nacięcie powciskaj suszone śliwki. Przyrządzone w ten sposób mięso posmaruj winnym sosem – wystarczy, że pozostałe śliwki zmiksujesz z wodą oraz kilkoma łyżkami oleju słonecznikowego. Natarty mieszanką schab włóż do woreczka i piecz przez kilkadziesiąt minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Szczegółowe instrukcje znajdziesz w naszym przepisie na schab ze śliwką w rękawie. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła! Życzymy smacznego.
Dla kogo?
Schab pieczony ze śliwką w rękawie to rarytas dla każdego smakosza, który lubi kombinacje wytrawnych i słodkich smaków. Klasyczna receptura nadal pozostawia dość szerokie pole manewru. Chcesz ją odmienić? Owoce w schabie pieczonym w rękawie można zastąpić suszonymi morelami lub żurawiną. Warto jednak wypróbować klasyczną wersję i przygotować schab ze śliwką w rękawie.
Na jaką okazję?
Soczysty schab pieczony w rękawie w sosie winnym jest nie tylko smaczny, ale również uniwersalny. Doskonale nadaje się na różne okazje – zarówno na kolację w gronie znajomych, jak i niedzielny lub świąteczny obiad. Przygotowanie schabu ze śliwką w piekarniku nie wymaga ciągłej uwagi, więc w tym czasie możesz zająć się gośćmi.
Czy wiesz, że?
Mięso ze schabu pieczonego bardzo dobrze smakuje na zimno. Pokrój go w plastry, a schab ze śliwką upieczony w rękawie zamieni się w wędlinę idealną do kanapek. Będzie idealnym dodatkiem do deski mięs lub jako samodzielna przekąska.
Dla urozmaicenia:
Chcesz urozmaicić przepis na schab pieczony ze śliwką w rękawie? Do woreczka z mięsem możesz włożyć także inne składniki, np. rodzynki lub migdały. Aby jeszcze bardziej podkreślić smak dania, dopraw mięso dowolnymi przyprawami i ziołami, na przykład suszonym tymiankiem, natką pietruszki lub świeżo zmielonym pieprzem. Gotowy schab pieczony ze śliwką w rękawie podawaj na ciepło, razem z ziemniakami oraz surówką z kapusty pekińskiej lub tartą marchewką.



































