Schab pieczony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab pieczony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

204

heart
1813 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2045 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2477 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

3 łyżki

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab bez kości umyj i osusz grubym ręcznikiem, natrzyj przyprawami z opakowania Fix Knorr.

Schab pieczony - Krok 1

Krok 2

Delikatnie roztop margarynę. Jabłka obierz, wykrój pestki i pokrój w cząstki.

Schab pieczony - Krok 2

Krok 3

Do rękawa do pieczenia włóż schab, wlej margarynę i dodaj jabłka. Wszystko szczelnie zamknij, wymieszaj i odstaw na około 1 godzinę.

Schab pieczony - Krok 3

Krok 4

Schab wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 1,5 godziny.

Schab pieczony - Krok 4

Krok 5

Po 90 minutach wyjmij schab i pokrój w plastry, ułóż na półmisku razem z upieczonymi jabłkami i polej sosem.

Schab pieczony - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • ela lysiak

    ela lysiak , 24.03.2018

    Pierwsze zdjęcie znać ideały schab fixem do schabu.. Na pozostałych fixem do kurczaka.. Grafik to wrgan bo nie wie co jest co

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ela lysiak

    ela lysiak , 24.03.2018

    Na pierwszym zdjeciu jest fix do schabu na pozostałych do kurczaka.. Grafik chyba wegan bo nie wie co jest co

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Jabłońska

    Marta Jabłońska , 24.03.2018

    Edytujcie listę składników z Fix kurczaka na Fix schab ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Janosz

    Katarzyna Janosz , 23.03.2018

    W składnikach jest błąd. Bo na zdjęciu jest fix do schabu w sosie winnym a w liście fix do kurczaka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Szewczyk

    Paweł Szewczyk , 20.03.2018

    bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piter Śliffka

    Piter Śliffka , 09.02.2017

    Cytuję: "Składniki : -... - Fix soczysty kurczak w czosnku i ziołach Knorr" A robimy schab o smaku schabu? Czy schab o smaku kurczaka? ;-) Być może też pasuje ale... ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab pieczonySchab pieczony

Chcesz przyrządzić mięso, które będzie jednocześnie miękkie, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu? Ten przepis pomoże ci przygotować właśnie takie danie. Schab pieczony w jabłkach może już niedługo stać się Twoim daniem popisowym. Jeśli nie wiesz, w czym tkwi sekret aromatycznego mięsa – oto on: zanim włożysz schab do piekarnika, natrzyj go przyprawami. Możesz dobrać takie, które lubisz najbardziej – połączyć na przykład majeranek z czubricą czy rozmaryn z czosnkiem. Później włóż mięso do worka do pieczenia i zalej margaryną wymieszaną z pokrojonymi jabłkami. Mięso zostawione w ten sposób na dwie, czy trzy godziny przesiąknie przyprawami, stanie się miękkie i soczyste oraz nabierze słodkawego posmaku od jabłek. Teraz wystarczy tylko schab upiec, podać na gorąco i obserwować błogie miny zachwyconych gości.