Pieczony schab z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

77

1162 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1487 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1622 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

50 gramów

30 gramów

20 gramów

2 sztuki

20 gramów

4 sztuki

1 pęczek

0

0 gramów

0 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natnij skórę na mięsie w formie krzyżyków w odstępach 1,5 centymetra. Posiekaj czosnek, czarny pieprz oraz rozmaryn. Mięso polej niewielką ilością oliwy i natrzyj czosnkiem, czarnym pieprzem, rozmarynem oraz przyprawą Knorr. Odstaw do zamarynowania na co najmniej godzinę.

Pieczony schab z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni. Umieść w nim mięso skórą do góry i piecz przez około 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ponownie przez 25 minut.

Pieczony schab z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Jabłka pokrój na drobne kawałki.

Pieczony schab z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Rozpuść masło w rondlu, dodaj jabłka. Imbir zetrzyj na tarce. Do rondla dodaj cukier, curry i świeżo starty imbir. Praż całość przez kilka minut. Posiekaj natkę pietruszki. Pod koniec prażenia, dopraw całość sokiem z cytryny oraz natką. Dodaj do pieczonego schabu.

Pieczony schab z jabłkami - Krok 4
19

Opinie o przepisie

  • Markus Gallant

    Markus Gallant

    dobre przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sonia Styrnol

    Sonia Styrnol

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wrzesinska-Tropf

    Ewa Wrzesinska-Tropf

    Mozna przepis?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Duleba

    Andrzej Duleba

    suprr super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Mocko

    Ola Mocko

    Mozna poprosic przepis?☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Szymaszek

    Renata Szymaszek

    hal

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczyslaw Rymsza

    Mieczyslaw Rymsza

    ale dodajcie same pyszności smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Pieczko

    Grzegorz Pieczko

    Schab po upieczeniu jest jałowy sytuacje ratuje sos.Przy zakupie miesa schab musi byc rozowy i cienki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Woźniewska

    Halina Woźniewska

    Aja robię kaczkę w pomarańczach - palce lizać ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Budziosz

    Jerzy Budziosz

    Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Gdula

    Wiesława Gdula

    Od lat tak pieke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Stachowiak

    Agnieszka Stachowiak

    lubię to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Naklicka Wójcik

    Krystyna Naklicka Wójcik

    Pola pilnuje kuchenki, zapach w calutkim domu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawid Majkowski

    Dawid Majkowski

    w koncu cos normalnego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Naklicka Wójcik

    Krystyna Naklicka Wójcik

    A ja wlasnie pieke schab ze sliwkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Szczepańczyk

    Zofia Szczepańczyk

    ciekawe, czy te jabłka są od polskich sadowników, które nie wysłali na Wschód?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ireneusz Lewański

    Ireneusz Lewański

    mam nóż i widelec proszę o dokładkę. Palce nie oblizuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Paczkowski

    Wiesław Paczkowski

    .....i ściany mazać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Serafin

    Barbara Serafin

    Już taki upiekłam

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z jabłkamiPieczony schab z jabłkami

Pieczony schab z jabłkami to idealne danie na uroczysty obiad w rodzinnym gronie. Dodaj do niego curry, świeży imbir i rozmaryn, a będzie dzięki temu wyjątkowo smaczny i aromatyczny. Schab zazwyczaj pieczony jest z dodatkiem suszonej śliwki, jabłka natomiast najczęściej towarzyszą kaczce. Czasem warto jednak przełamać te schematy – pieczeń ze schabu z jabłkami jest na to najlepszym dowodem. Przyrządzając to danie koniecznie pamiętaj o tym, by odpowiednio wcześnie zamarynować mięso. Jeśli chcesz, aby marynata trafiła w głębsze warstwy schabu, natnij go na całej długości. Do jabłek, posypanych orientalnymi, charakterystycznymi dla kuchni indyjskiej przyprawami, dodać możesz garść sparzonych rodzynek i szczyptę cynamonu. Schab podawaj pokojony w plastry wraz z pieczonymi batatami lub długoziarnistym, ugotowanym na sypko ryżem basmati.