
Składniki
1 kilogram
2 łyżki
3 sztuki
50 gramów
30 gramów
20 gramów
2 sztuki
20 gramów
4 sztuki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Natnij skórę na mięsie w formie krzyżyków w odstępach 1,5 centymetra. Posiekaj czosnek, czarny pieprz oraz rozmaryn. Mięso polej niewielką ilością oliwy i natrzyj czosnkiem, czarnym pieprzem, rozmarynem oraz przyprawą Knorr. Odstaw do zamarynowania na co najmniej godzinę.

Krok 2
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni. Umieść w nim mięso skórą do góry i piecz przez około 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ponownie przez 25 minut.

Krok 3
Jabłka pokrój na drobne kawałki.

Krok 4
Rozpuść masło w rondlu, dodaj jabłka. Imbir zetrzyj na tarce. Do rondla dodaj cukier, curry i świeżo starty imbir. Praż całość przez kilka minut. Posiekaj natkę pietruszki. Pod koniec prażenia, dopraw całość sokiem z cytryny oraz natką. Dodaj do pieczonego schabu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab z jabłkami
Pieczony schab z jabłkami to idealne danie na uroczysty obiad w rodzinnym gronie. Dodaj do niego curry, świeży imbir i rozmaryn, a będzie dzięki temu wyjątkowo smaczny i aromatyczny. Schab zazwyczaj pieczony jest z dodatkiem suszonej śliwki, jabłka natomiast najczęściej towarzyszą kaczce. Czasem warto jednak przełamać te schematy – pieczeń ze schabu z jabłkami jest na to najlepszym dowodem. Przyrządzając to danie koniecznie pamiętaj o tym, by odpowiednio wcześnie zamarynować mięso. Jeśli chcesz, aby marynata trafiła w głębsze warstwy schabu, natnij go na całej długości. Do jabłek, posypanych orientalnymi, charakterystycznymi dla kuchni indyjskiej przyprawami, dodać możesz garść sparzonych rodzynek i szczyptę cynamonu. Schab podawaj pokojony w plastry wraz z pieczonymi batatami lub długoziarnistym, ugotowanym na sypko ryżem basmati.



































