Pieczony schab z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczony schab z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

77

1179 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1496 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1636 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

3 sztuki

50 gramów

30 gramów

20 gramów

2 sztuki

20 gramów

4 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natnij skórę na mięsie w formie krzyżyków w odstępach 1,5 centymetra. Posiekaj czosnek, czarny pieprz oraz rozmaryn. Mięso polej niewielką ilością oliwy i natrzyj czosnkiem, czarnym pieprzem, rozmarynem oraz przyprawą Knorr. Odstaw do zamarynowania na co najmniej godzinę.

Pieczony schab z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni. Umieść w nim mięso skórą do góry i piecz przez około 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ponownie przez 25 minut.

Pieczony schab z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Jabłka pokrój na drobne kawałki.

Pieczony schab z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Rozpuść masło w rondlu, dodaj jabłka. Imbir zetrzyj na tarce. Do rondla dodaj cukier, curry i świeżo starty imbir. Praż całość przez kilka minut. Posiekaj natkę pietruszki. Pod koniec prażenia, dopraw całość sokiem z cytryny oraz natką. Dodaj do pieczonego schabu.

Pieczony schab z jabłkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

19

Opinie o przepisie

  • Markus Gallant

    Markus Gallant , 08.11.2019

    dobre przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sonia Styrnol

    Sonia Styrnol , 23.10.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wrzesinska-Tropf

    Ewa Wrzesinska-Tropf , 17.06.2016

    Mozna przepis?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Duleba

    Andrzej Duleba , 23.05.2015

    suprr super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Mocko

    Ola Mocko , 25.12.2014

    Mozna poprosic przepis?☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Szymaszek

    Renata Szymaszek , 24.12.2014

    hal

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczyslaw Rymsza

    Mieczyslaw Rymsza , 23.12.2014

    ale dodajcie same pyszności smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Pieczko

    Grzegorz Pieczko , 23.12.2014

    Schab po upieczeniu jest jałowy sytuacje ratuje sos.Przy zakupie miesa schab musi byc rozowy i cienki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Woźniewska

    Halina Woźniewska , 23.12.2014

    Aja robię kaczkę w pomarańczach - palce lizać ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Budziosz

    Jerzy Budziosz , 23.12.2014

    Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Gdula

    Wiesława Gdula , 23.12.2014

    Od lat tak pieke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Stachowiak

    Agnieszka Stachowiak , 23.12.2014

    lubię to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Naklicka Wójcik

    Krystyna Naklicka Wójcik , 23.12.2014

    Pola pilnuje kuchenki, zapach w calutkim domu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawid Majkowski

    Dawid Majkowski , 23.12.2014

    w koncu cos normalnego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Naklicka Wójcik

    Krystyna Naklicka Wójcik , 23.12.2014

    A ja wlasnie pieke schab ze sliwkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Szczepańczyk

    Zofia Szczepańczyk , 23.12.2014

    ciekawe, czy te jabłka są od polskich sadowników, które nie wysłali na Wschód?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ireneusz Lewański

    Ireneusz Lewański , 23.12.2014

    mam nóż i widelec proszę o dokładkę. Palce nie oblizuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Paczkowski

    Wiesław Paczkowski , 23.12.2014

    .....i ściany mazać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Serafin

    Barbara Serafin , 23.12.2014

    Już taki upiekłam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z jabłkamiPieczony schab z jabłkami

Pieczony schab z jabłkami to idealne danie na uroczysty obiad w rodzinnym gronie. Dodaj do niego curry, świeży imbir i rozmaryn, a będzie dzięki temu wyjątkowo smaczny i aromatyczny. Schab zazwyczaj pieczony jest z dodatkiem suszonej śliwki, jabłka natomiast najczęściej towarzyszą kaczce. Czasem warto jednak przełamać te schematy – pieczeń ze schabu z jabłkami jest na to najlepszym dowodem. Przyrządzając to danie koniecznie pamiętaj o tym, by odpowiednio wcześnie zamarynować mięso. Jeśli chcesz, aby marynata trafiła w głębsze warstwy schabu, natnij go na całej długości. Do jabłek, posypanych orientalnymi, charakterystycznymi dla kuchni indyjskiej przyprawami, dodać możesz garść sparzonych rodzynek i szczyptę cynamonu. Schab podawaj pokojony w plastry wraz z pieczonymi batatami lub długoziarnistym, ugotowanym na sypko ryżem basmati.