
Składniki
1 kilogram
2 łyżki
3 sztuki
50 gramów
30 gramów
20 gramów
2 sztuki
20 gramów
4 sztuki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Natnij skórę na mięsie w formie krzyżyków w odstępach 1,5 centymetra. Posiekaj czosnek, czarny pieprz oraz rozmaryn. Mięso polej niewielką ilością oliwy i natrzyj czosnkiem, czarnym pieprzem, rozmarynem oraz przyprawą Knorr. Odstaw do zamarynowania na co najmniej godzinę.

Krok 2
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni. Umieść w nim mięso skórą do góry i piecz przez około 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ponownie przez 25 minut.

Krok 3
Jabłka pokrój na drobne kawałki.

Krok 4
Rozpuść masło w rondlu, dodaj jabłka. Imbir zetrzyj na tarce. Do rondla dodaj cukier, curry i świeżo starty imbir. Praż całość przez kilka minut. Posiekaj natkę pietruszki. Pod koniec prażenia, dopraw całość sokiem z cytryny oraz natką. Dodaj do pieczonego schabu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab z jabłkami
Pieczony schab z jabłkami to idealne danie na uroczysty obiad w rodzinnym gronie. Dodaj do niego curry, świeży imbir i rozmaryn, a będzie dzięki temu wyjątkowo smaczny i aromatyczny. Schab zazwyczaj pieczony jest z dodatkiem suszonej śliwki, jabłka natomiast najczęściej towarzyszą kaczce. Czasem warto jednak przełamać te schematy – pieczeń ze schabu z jabłkami jest na to najlepszym dowodem. Przyrządzając to danie koniecznie pamiętaj o tym, by odpowiednio wcześnie zamarynować mięso. Jeśli chcesz, aby marynata trafiła w głębsze warstwy schabu, natnij go na całej długości. Do jabłek, posypanych orientalnymi, charakterystycznymi dla kuchni indyjskiej przyprawami, dodać możesz garść sparzonych rodzynek i szczyptę cynamonu. Schab podawaj pokojony w plastry wraz z pieczonymi batatami lub długoziarnistym, ugotowanym na sypko ryżem basmati.



































