Jak zrobić schab dojrzewający? W jakiej temperaturze?

Zastanawiacie się, jak zrobić schab dojrzewający we własnej kuchni i delektować się wspaniałym smakiem tej szlachetnej wędliny? Jak zrobić dojrzewający schab i zachwycić swoich gości? Sprawdźcie przepis!

Jak zrobić schab dojrzewający? Przepis na domową wędlinę

Jak samemu zrobić schab dojrzewający? W pierwszej kolejności przygotujcie dorodny kawałek świeżego schabu. Mięso należy umyć, osuszyć, włożyć do miski i zasypać solą, a następnie odstawić do lodówki na 36 godzin. Po upływie tego czasu mięso trzeba dokładnie umyć, osuszyć i natrzeć ziołami, a tak zamarynowane wstawić do lodówki na 2 doby.

Jak zrobić dojrzewający schab, jeśli mięso jest już zamarynowane? Kolejnym etapem jest suszenie schabu, które powinno trwać 7-10 dni. Czas suszenia jest zależny od wielkości kawałków mięsa. Im schab jest większy, tym dłużej będzie dojrzewał.

W jakiej temperaturze suszyć schab dojrzewający?

Jakie warunki musi mieć zapewniony schab dojrzewający? W jakiej temperaturze powinien być suszony? Nie ma jednej konkretnej temperatury suszenia schabu, ale oczywiście trzeba to robić w suchym i przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej lub wyższej. Schab dojrzewający możecie suszyć na kaloryferze, nad kuchenką, w pobliżu pieca, a nawet na słońcu. W plenerze mięso może być suszone nad ogniskiem – wyższa temperatura suszenia skraca czas przygotowania wędliny. Odpowiednio wysuszony, dojrzały schab możecie kroić na kanapki lub podawać na imprezach na desce serów i wędlin. Suszony schab sprawdzi się też jako dodatek do sałatki z mięsem, bigosu lub fasolki po bretońsku.