Bezy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Bezy

2 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (2)

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
ratingratingratingratingrating

411

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Kruche ciasto idealne na letnie przyjęcia. Rabarbar nadaje mu orzeźwiającej kwaskowatości, z kole...
Tarta cytrynowa z bezą
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Jeśli zastanawiacie się, jaki deser przygotować, aby łączył w sobie słodycz z orzeźwiającym owoco...

Ciekawostki i porady

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezy Bezy

Bezy to pyszne kruche desery. Bardzo ładnie prezentują się podane solo, z owocami lub jako dodatek do innych wypieków. Z łatwością przyrządzisz je w domu. W wersji najprostszej, podstawowej będziesz potrzebować jedynie dwóch składników: jajek i cukru. Od białka należy dokładnie oddzielić żółtko i ubić na sztywną pianę. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Zacznij od najniższych obrotów. Pamiętaj też o tym, by miska, w której ubijasz masę, była sucha. Gdy białka zaczną robić się gęstsze, stopniowo dodawaj do nich cukier. Nie przerywaj ubijania. Spraw, by masa była sztywna i lekko szklista. Opcjonalnie możesz dodać do niej ulubiony owocowy kisiel – dzięki temu bezy zyskają dodatkowy smak. Rozmieść je za pomocą szprycy – w małych odstępach – na blasze. Ewentualnie nadaj im fantazyjne kształty, używając łyżki lub rękawa cukierniczego. Formę wyłóż wcześniej papierem do pieczenia. Dzięki temu masa nie będzie przywierać do dna. Ten słodki deser powinien suszyć się w piekarniku długi czas. Zadbaj o odpowiednią temperaturę, aby się nie spalił. Po wyciągnięciu z piekarnika powinien ostygnąć. Później możesz polać go czekoladą i oprószyć, na przykład wiórkami kokosowymi lub drobnymi orzechami. Do dekoracji bezy wykorzystaj również słodką, ubitą śmietankę i dowolne owoce. Z pewnością pasować będą te kwaskowate, które przełamią słodycz bezy, np.: jagody, porzeczki, truskawki, jeżyny i maliny. Dobrze prezentować się też będą kiwi i mandarynka. Z ciasta bezowego możesz wykonać także spód do tortu. Do ubijanej piany koniecznie dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej oraz octu. Dzięki temu beza będzie nieco trwalsza. Nie będzie się kruszyła i nie opadnie pod naciskiem słodkiej masy. Takie ciasto upiecz w okrągłej blasze. Przygotuj do niego lekki krem tortowy o dowolnym smaku. Wystarczy, że do margaryny dodasz wybrany składnik – mogą to być orzechy, czekolada lub ajerkoniak. Nie zapomnij także o cukrze. Takim kremem przełóż ciasto, a następnie przyozdób całość owocami i np. listkami mięty. Sprawdź nasze przepisy na dekoracyjne bezy! Będą prawdziwą ozdobą każdego stołu.