Bezy

41 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (41)

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

403

łatwe

25 min.
Kwaskowaty rabarbar doskonale pasuje do słodkich wypieków. W cieście z tego przepisu zostaje połą...
Beza Pavlova

161

łatwe

120 min.
Beza

119

łatwe

15 min.
Bezy z kremem czekoladowym

89

łatwe

50 min.
Smaczny deser na każdą okazję, czyli bezy z kremem czekoladowym. Kruche i delikatne ciastka połąc...
Mus kawowy

25

łatwe

45 min.
Muffinki z malinami

42

łatwe

15 min.
Malinowe muffinki z tego przepisu są szybkie do przygotowania, a jednocześnie bardzo ozdobne dzię...
Tort bezowy Pavlova

10

łatwe

60 min.
MAŁE BEZY

4

łatwe

15 min.
Mini pavlowe

3

łatwe

15 min.
Francuskie bezy

5

łatwe

30 min.
Bezy

3

łatwe

15 min.
Bezy

2

łatwe

15 min.
Bezy kawowe

1

łatwe

30 min.
orzechowe beziki

2

łatwe

60 min.
Bezowiec kakaowy

2

łatwe

30 min.
Bezy Cynamonowe

2

łatwe

15 min.
Maliny w bezach

1

łatwe

60 min.
Nadziewana śnieżka

(-)

łatwe

60 min.
Beziki z dżemem

(-)

łatwe

60 min.
Różowe beziki

1

łatwe

60 min.
Ciasto z porzeczkową bezą

(-)

średnie

60 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezy Bezy

Bezy to pyszne kruche desery. Bardzo ładnie prezentują się podane solo, z owocami lub jako dodatek do innych wypieków. Z łatwością przyrządzisz je w domu. W wersji najprostszej, podstawowej będziesz potrzebować jedynie dwóch składników: jajek i cukru. Od białka należy dokładnie oddzielić żółtko i ubić na sztywną pianę. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Zacznij od najniższych obrotów. Pamiętaj też o tym, by miska, w której ubijasz masę, była sucha. Gdy białka zaczną robić się gęstsze, stopniowo dodawaj do nich cukier. Nie przerywaj ubijania. Spraw, by masa była sztywna i lekko szklista. Opcjonalnie możesz dodać do niej ulubiony owocowy kisiel – dzięki temu bezy zyskają dodatkowy smak. Rozmieść je za pomocą szprycy – w małych odstępach – na blasze. Ewentualnie nadaj im fantazyjne kształty, używając łyżki lub rękawa cukierniczego. Formę wyłóż wcześniej papierem do pieczenia. Dzięki temu masa nie będzie przywierać do dna. Ten słodki deser powinien suszyć się w piekarniku długi czas. Zadbaj o odpowiednią temperaturę, aby się nie spalił. Po wyciągnięciu z piekarnika powinien ostygnąć. Później możesz polać go czekoladą i oprószyć, na przykład wiórkami kokosowymi lub drobnymi orzechami. Do dekoracji bezy wykorzystaj również słodką, ubitą śmietankę i dowolne owoce. Z pewnością pasować będą te kwaskowate, które przełamią słodycz bezy, np.: jagody, porzeczki, truskawki, jeżyny i maliny. Dobrze prezentować się też będą kiwi i mandarynka. Z ciasta bezowego możesz wykonać także spód do tortu. Do ubijanej piany koniecznie dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej oraz octu. Dzięki temu beza będzie nieco trwalsza. Nie będzie się kruszyła i nie opadnie pod naciskiem słodkiej masy. Takie ciasto upiecz w okrągłej blasze. Przygotuj do niego lekki krem tortowy o dowolnym smaku. Wystarczy, że do margaryny dodasz wybrany składnik – mogą to być orzechy, czekolada lub ajerkoniak. Nie zapomnij także o cukrze. Takim kremem przełóż ciasto, a następnie przyozdób całość owocami i np. listkami mięty. Sprawdź nasze przepisy na dekoracyjne bezy! Będą prawdziwą ozdobą każdego stołu.