Przepisy na Bezy

41 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (41)

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
ratingratingratingratingrating

409

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Kruche ciasto idealne na letnie przyjęcia. Rabarbar nadaje mu orzeźwiającej kwaskowatości, z kole...
Beza Pavlova
ratingratingratingratingrating

194

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Beza
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bezy z kremem czekoladowym
ratingratingratingratingrating

92

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Smaczny deser na każdą okazję, czyli bezy z kremem czekoladowym. Kruche i delikatne ciastka połąc...
Mus kawowy
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Muffinki z malinami
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Malinowe muffinki z tego przepisu są szybkie do przygotowania, a jednocześnie bardzo ozdobne dzię...
Tarta cytrynowa z bezą
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Jeśli zastanawiacie się, jaki deser przygotować, aby łączył w sobie słodycz z orzeźwiającym owoco...
Tort bezowy Pavlova
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
MAŁE BEZY
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Mini pavlowe
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Francuskie bezy
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bezy
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bezy
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
orzechowe beziki
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bezy kawowe
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bezowiec kakaowy
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bezy Cynamonowe
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Maliny w bezach
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Nadziewana śnieżka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Beziki z dżemem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Różowe beziki
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ciasto z porzeczkową bezą
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezy Bezy

Bezy to pyszne kruche desery. Bardzo ładnie prezentują się podane solo, z owocami lub jako dodatek do innych wypieków. Z łatwością przyrządzisz je w domu. W wersji najprostszej, podstawowej będziesz potrzebować jedynie dwóch składników: jajek i cukru. Od białka należy dokładnie oddzielić żółtko i ubić na sztywną pianę. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Zacznij od najniższych obrotów. Pamiętaj też o tym, by miska, w której ubijasz masę, była sucha. Gdy białka zaczną robić się gęstsze, stopniowo dodawaj do nich cukier. Nie przerywaj ubijania. Spraw, by masa była sztywna i lekko szklista. Opcjonalnie możesz dodać do niej ulubiony owocowy kisiel – dzięki temu bezy zyskają dodatkowy smak. Rozmieść je za pomocą szprycy – w małych odstępach – na blasze. Ewentualnie nadaj im fantazyjne kształty, używając łyżki lub rękawa cukierniczego. Formę wyłóż wcześniej papierem do pieczenia. Dzięki temu masa nie będzie przywierać do dna. Ten słodki deser powinien suszyć się w piekarniku długi czas. Zadbaj o odpowiednią temperaturę, aby się nie spalił. Po wyciągnięciu z piekarnika powinien ostygnąć. Później możesz polać go czekoladą i oprószyć, na przykład wiórkami kokosowymi lub drobnymi orzechami. Do dekoracji bezy wykorzystaj również słodką, ubitą śmietankę i dowolne owoce. Z pewnością pasować będą te kwaskowate, które przełamią słodycz bezy, np.: jagody, porzeczki, truskawki, jeżyny i maliny. Dobrze prezentować się też będą kiwi i mandarynka. Z ciasta bezowego możesz wykonać także spód do tortu. Do ubijanej piany koniecznie dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej oraz octu. Dzięki temu beza będzie nieco trwalsza. Nie będzie się kruszyła i nie opadnie pod naciskiem słodkiej masy. Takie ciasto upiecz w okrągłej blasze. Przygotuj do niego lekki krem tortowy o dowolnym smaku. Wystarczy, że do margaryny dodasz wybrany składnik – mogą to być orzechy, czekolada lub ajerkoniak. Nie zapomnij także o cukrze. Takim kremem przełóż ciasto, a następnie przyozdób całość owocami i np. listkami mięty. Sprawdź nasze przepisy na dekoracyjne bezy! Będą prawdziwą ozdobą każdego stołu.