Przepisy na Bezy
6 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Bezy
Bezy to pyszne kruche desery. Bardzo ładnie prezentują się podane solo, z owocami lub jako dodatek do innych wypieków. Z łatwością przyrządzisz je w domu. W wersji najprostszej, podstawowej będziesz potrzebować jedynie dwóch składników: jajek i cukru. Od białka należy dokładnie oddzielić żółtko i ubić na sztywną pianę. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Zacznij od najniższych obrotów. Pamiętaj też o tym, by miska, w której ubijasz masę, była sucha. Gdy białka zaczną robić się gęstsze, stopniowo dodawaj do nich cukier. Nie przerywaj ubijania. Spraw, by masa była sztywna i lekko szklista. Opcjonalnie możesz dodać do niej ulubiony owocowy kisiel – dzięki temu bezy zyskają dodatkowy smak. Rozmieść je za pomocą szprycy – w małych odstępach – na blasze. Ewentualnie nadaj im fantazyjne kształty, używając łyżki lub rękawa cukierniczego. Formę wyłóż wcześniej papierem do pieczenia. Dzięki temu masa nie będzie przywierać do dna. Ten słodki deser powinien suszyć się w piekarniku długi czas. Zadbaj o odpowiednią temperaturę, aby się nie spalił. Po wyciągnięciu z piekarnika powinien ostygnąć. Później możesz polać go czekoladą i oprószyć, na przykład wiórkami kokosowymi lub drobnymi orzechami. Do dekoracji bezy wykorzystaj również słodką, ubitą śmietankę i dowolne owoce. Z pewnością pasować będą te kwaskowate, które przełamią słodycz bezy, np.: jagody, porzeczki, truskawki, jeżyny i maliny. Dobrze prezentować się też będą kiwi i mandarynka. Z ciasta bezowego możesz wykonać także spód do tortu. Do ubijanej piany koniecznie dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej oraz octu. Dzięki temu beza będzie nieco trwalsza. Nie będzie się kruszyła i nie opadnie pod naciskiem słodkiej masy. Takie ciasto upiecz w okrągłej blasze. Przygotuj do niego lekki krem tortowy o dowolnym smaku. Wystarczy, że do margaryny dodasz wybrany składnik – mogą to być orzechy, czekolada lub ajerkoniak. Nie zapomnij także o cukrze. Takim kremem przełóż ciasto, a następnie przyozdób całość owocami i np. listkami mięty. Sprawdź nasze przepisy na dekoracyjne bezy! Będą prawdziwą ozdobą każdego stołu.