Przepisy na Bezy

41 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (41)

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
ratingratingratingratingrating

408

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Kwaskowaty rabarbar doskonale pasuje do słodkich wypieków. W cieście z tego przepisu zostaje połą...
Beza Pavlova
ratingratingratingratingrating

194

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Beza
ratingratingratingratingrating

123

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bezy z kremem czekoladowym
ratingratingratingratingrating

91

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Smaczny deser na każdą okazję, czyli bezy z kremem czekoladowym. Kruche i delikatne ciastka połąc...
Mus kawowy
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Muffinki z malinami
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Malinowe muffinki z tego przepisu są szybkie do przygotowania, a jednocześnie bardzo ozdobne dzię...
Tort bezowy Pavlova
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
MAŁE BEZY
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Mini pavlowe
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Francuskie bezy
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bezy
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bezy
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
orzechowe beziki
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bezy kawowe
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bezowiec kakaowy
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bezy Cynamonowe
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Maliny w bezach
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Nadziewana śnieżka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Beziki z dżemem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Różowe beziki
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ciasto z porzeczkową bezą
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezy Bezy

Bezy to pyszne kruche desery. Bardzo ładnie prezentują się podane solo, z owocami lub jako dodatek do innych wypieków. Z łatwością przyrządzisz je w domu. W wersji najprostszej, podstawowej będziesz potrzebować jedynie dwóch składników: jajek i cukru. Od białka należy dokładnie oddzielić żółtko i ubić na sztywną pianę. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Zacznij od najniższych obrotów. Pamiętaj też o tym, by miska, w której ubijasz masę, była sucha. Gdy białka zaczną robić się gęstsze, stopniowo dodawaj do nich cukier. Nie przerywaj ubijania. Spraw, by masa była sztywna i lekko szklista. Opcjonalnie możesz dodać do niej ulubiony owocowy kisiel – dzięki temu bezy zyskają dodatkowy smak. Rozmieść je za pomocą szprycy – w małych odstępach – na blasze. Ewentualnie nadaj im fantazyjne kształty, używając łyżki lub rękawa cukierniczego. Formę wyłóż wcześniej papierem do pieczenia. Dzięki temu masa nie będzie przywierać do dna. Ten słodki deser powinien suszyć się w piekarniku długi czas. Zadbaj o odpowiednią temperaturę, aby się nie spalił. Po wyciągnięciu z piekarnika powinien ostygnąć. Później możesz polać go czekoladą i oprószyć, na przykład wiórkami kokosowymi lub drobnymi orzechami. Do dekoracji bezy wykorzystaj również słodką, ubitą śmietankę i dowolne owoce. Z pewnością pasować będą te kwaskowate, które przełamią słodycz bezy, np.: jagody, porzeczki, truskawki, jeżyny i maliny. Dobrze prezentować się też będą kiwi i mandarynka. Z ciasta bezowego możesz wykonać także spód do tortu. Do ubijanej piany koniecznie dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej oraz octu. Dzięki temu beza będzie nieco trwalsza. Nie będzie się kruszyła i nie opadnie pod naciskiem słodkiej masy. Takie ciasto upiecz w okrągłej blasze. Przygotuj do niego lekki krem tortowy o dowolnym smaku. Wystarczy, że do margaryny dodasz wybrany składnik – mogą to być orzechy, czekolada lub ajerkoniak. Nie zapomnij także o cukrze. Takim kremem przełóż ciasto, a następnie przyozdób całość owocami i np. listkami mięty. Sprawdź nasze przepisy na dekoracyjne bezy! Będą prawdziwą ozdobą każdego stołu.