Beza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Beza

Autor: Justyna K

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 szczypta

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddziel od żółtek . Włóż je do miski i dodaj szczyptę soli .

Krok 2

Zmiksuj je mikserem do uzyskania białej puszystej i sztywnej piany .

Krok 3

Dodaj cukier łyżka po łyżce ( nie moża dodawać za szybko bo beziki się nie udadzą ).

Krok 4

Piecz przez godzinę w temperaturze 120 stopni celcjusza . Jeśli beziki robią się brązowe to zmniejsz temperaturę i wydłuż czas pieczenia.

Krok 5

Udekoruj ulubionymi owocami

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Beza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Beza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Beza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Beza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Beza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Beza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Beza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej