Paluszki wiedźmy - przepis z migdałami| Przepisy.pl pixel

Paluszki wiedźmy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto kruche:

200 gramów

100 gramów

2 łyżki

1 sztuka

50 gramów

1 szczypta

40 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Wkrój zimne masło, dodaj jajko i zagnieć ciasto. Kulę ciasta włóż do lodówki na ok. godzinę.

Krok 2

Partię ciasta rozwałkuj między dwoma papierami do pieczenia. Pokrój ciasto w cienkie paseczki o szerokości 0,5 cm i długości około 4-7 cm. Zroluj każdy paseczek, aby wyglądał jak słony paluszek (ciasto w czasie pieczenia urośnie i paluszki jeszcze się pogrubią).

Krok 3

Przełóż paluszki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy. Widelczykiem delikatnie poodgniataj zgięcia palców. Na koniec każdego paluszka nałóż kropkę z dżemu i wciśnij migdał.

Krok 4

Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Paluszki wiedźmy piecz w 180 stopniach do zrumienienia - około 8-12 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeszcze straszniejsze paluszki wiedźmy można przygotować z płatkami kokosa zamiast migdała.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paluszki wiedźmy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paluszki wiedźmy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paluszki wiedźmy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paluszki wiedźmy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paluszki wiedźmy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paluszki wiedźmy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paluszki wiedźmy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paluszki wiedźmyPaluszki wiedźmy

Szukacie pomysłu na halloweenową przekąskę, która nie tylko dobrze smakuje, ale również znakomicie prezentuje się na stole? Uwierzcie nam, że paluszki wiedźmy to najlepszy wybór! Przygotowanie tych charakterystycznych ciasteczek jest niezwykle proste, a efekty potrafią zachwycić. Wystarczy kilka składników do wyrobienia kruchego ciasta. Potrzebujecie między innymi: mąki, masła, cukru, jajek i soli. W cieście nie może również zabraknąć słodkiego akcentu, jakim jest dżem wiśniowy. Pycha!

Dla kogo?

Z przepisu na paluszki wiedźmy może skorzystać każdy, kto szuka pomysłu na upiorne przekąski! Nie tylko świetnie smakują, ale też prezentują się strasznie dobrze na halloweenowym party. Przepis jest prosty, dlatego każdy, nawet osoby, które nie mają kulinarnych zdolności, poradzi sobie z realizacją doskonale!

Na jaką okazję?

Paluszki wiedźmy idealnie sprawdzą się jako przekąska na Halloween. Możecie również wykorzystać je podczas andrzejkowego przyjęcia lub innych przebieranych zabaw. Zawsze smakują tak samo dobrze!

Czy wiesz, że?

Halloween wywodzi się z celtyckiego święta Samhain, podczas którego żegnano lato i witano zimę. Mieszkańcy wiosek ubierali wtedy straszne kostiumy, mające na celu odstraszenie złych duchów. Celtycka tradycja przemieniła się w świętowanie Halloween i trwa do dziś, a paluszki wiedźmy mogą być doskonałą na to przekąską!

Dla urozmaicenia:

Jeżeli zależy Wam na stworzeniu upiornych przekąsek, to posypcie paluszki wiedźmy sezamem i polejcie je odrobiną jadalnego barwnika w czerwonym odcieniu. Efekt z pewnością Was zadowoli!