Paluszki wiedźmy - przepis z migdałami| Przepisy.pl pixel

Paluszki wiedźmy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto kruche:

200 gramów

100 gramów

2 łyżki

1 sztuka

50 gramów

1 szczypta

40 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Wkrój zimne masło, dodaj jajko i zagniataj ciasto tak długo, aż stanie się sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Gdy będzie już gotowe, uformuj z niego kulę, owiń folią, a następnie włóż do lodówki na około 1-2 godziny.

Krok 2

Partię ciasta kruchego rozwałkuj między dwoma papierami do pieczenia. Następnie pokrój je w cienkie paseczki o szerokości 0,5 cm i długości około 4-7 cm. Każdy z tych paseczków, roluj tak, aby wyglądał jak tradycyjny paluszek. Nie przejmuj się, że na razie ciastka wyglądają na zbyt cienkie – w trakcie pieczenia pod wpływem wysokiej temperatury paluszki zdążą zwiększyć swoją objętość.

Krok 3

Gotowe paluszki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odstępów. Widelczykiem delikatnie poodgniataj zgięcia palców. Na koniec każdego paluszka nałóż kropkę z dżemu i wciśnij migdał obrany ze skórki.

Krok 4

Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Paluszki wiedźmy piecz w 180 stopniach do zrumienienia, czyli około 8-12 minut. Gdy będą gotowe, wyciągnij blachę i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeszcze straszniejsze paluszki wiedźmy można przygotować z płatkami kokosa zamiast migdała. Dla zwiększenia strasznego efektu okolice migdałowych paznokci warto udekorować czerwonym lukrem w pisaku.

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 25.09.2023

    Robiłam te ciastka robią wrażenie. A w smaku poezja. Dodatkowo zrobiłam je z polewą czerwoną na migdałach, efekt łał.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paluszki wiedźmy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paluszki wiedźmy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paluszki wiedźmy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paluszki wiedźmy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paluszki wiedźmy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paluszki wiedźmy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paluszki wiedźmy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Paluszki wiedźmy
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paluszki wiedźmyPaluszki wiedźmy

Szukacie pomysłu na halloweenową przekąskę, która nie tylko dobrze smakuje, ale również znakomicie prezentuje się na stole? Uwierzcie nam, że paluszki wiedźmy to najlepszy wybór! Przygotowanie tych charakterystycznych ciasteczek jest niezwykle proste, a efekty potrafią naprawdę zaskoczyć. Wystarczy zaledwie kilka składników do wyrobienia delikatnego i kruchego ciasta. Potrzebujecie między innymi: mąki, masła, cukru, jajek oraz szczyptę soli. W cieście nie może również zabraknąć słodkiego akcentu, jakim jest dżem wiśniowy. Pycha!

Dla kogo?

Z przepisu na paluszki wiedźmy może skorzystać każdy, kto szuka pomysłu na upiorne przekąski! Nie tylko świetnie smakują, ale też prezentują się strasznie dobrze na halloweenowym party. Przepis jest prosty, dlatego każdy, nawet osoby, które nie mają kulinarnych zdolności czy doświadczenia, bez problemu poradzą sobie z ich przygotowaniem!

Na jaką okazję?

Paluszki wiedźmy przede wszystkim idealnie sprawdzą się jako przekąska na Halloween. Efektownie prezentujące się ciasteczka możecie również wykorzystać podczas andrzejkowego przyjęcia lub innych przebieranych zabaw. Zawsze smakują tak samo dobrze!

Czy wiesz, że?

Halloween wywodzi się z celtyckiego święta Samhain, podczas którego żegnano lato i witano właśnie nadchodzącą zimę. Mieszkańcy wiosek ubierali wtedy przerażające kostiumy, mające na celu odstraszenie złych duchów. Celtycka tradycja z czasem przemieniła się w świętowanie Halloween, które jest popularne aż do dziś, a paluszki wiedźmy mogą być doskonałą na to przekąską!

Dla urozmaicenia:

Jeżeli zależy Wam na stworzeniu upiornych przekąsek, to posypcie paluszki wiedźmy sezamem i polejcie je odrobiną jadalnego barwnika w czerwonym odcieniu. Palce można też udekorować kroplami lukru w pisaku, który znakomicie będzie imitował krew. Efekt z pewnością Was zadowoli!