Sama nazwa surimi dla niektórych brzmi odrobinę egzotycznie. Produkt ten jest znany także jako paluszki krabowe, co wielu smakoszom może wydawać się już dużo bliższe. Jednak czy w biało-różowych paluszkach faktycznie znajduje się mięso kraba? Co to jest surimi, skąd pochodzi i jak je podawać?

Surimi – co to jest?

Paluszki pochodzą z Japonii, gdzie ich nazwa oznaczana mieloną lub uformowaną rybę. Tak, w składzie surimi prym wiedzie mięso różnych gatunków ryb i tylko wyglądem ma przypominać nogi krabowe, będące produktem wykwintnym i drogim.

Czego można dowiedzieć się z kart japońskiej historii? W przeszłości oczyszczenie ryb, a następnie ich siekanie i marynowanie w soli miało być sposobem konserwacji. Dzięki tym zabiegom złowione na bieżąco ryby, mogły być dłużej przechowywane.

Pojawia się zatem pytanie: paluszki surimi – co to dokładnie? Jakie gatunki ryb można znaleźć w ich składzie? Najczęściej wykorzystuje się mięso dorsza, mintaja i szczupaka. Różowy lub jasnoczerwony kolor, który wyróżnia paluszki krabowe to efekt zastosowania barwników spożywczych. Filety rybne są rozdrabniane i kilkukrotnie przepłukiwane wodą. Kolejnym etapem jest ich gotowanie na parze i zamrażanie.

Gdzie kupić surimi? Na co zwrócić uwagę?

O ile mięso kraba spotykane jest w wyspecjalizowanych sklepach rybnych, o tyle krabowe paluszki są produktem powszechnie dostępnym w marketach. Podczas zakupów trzeba zwrócić uwagę na etykietę – im lista składników jest krótsza, tym lepiej. Zawartość mięsa powinna oscylować w okolicach przynajmniej 40%. Należy wystrzegać się artykułów, które wyglądają na pomarszczone. Może to być oznaka, że paluszki były już wcześniej rozmrażane.

Kiedy przyrządzać paluszki krabowe?

Jeżeli już wiemy co to jest surimi i z jakich składników się składa, warto podkreślić, że produkt ten docenią wszystkie osoby, które nie przepadają za rybami. Delikatny smak i aromat paluszków krabowych pozwoli stopniowo przekonywać się do owoców morza. Sprawdzi się wyśmienicie jako przystawka przed daniem głównym.

Jak przyrządzić surimi mrożone?

Podczas rozmrażania pośpiech nie jest wskazany. Surimi najlepiej jest rozmrażać w lodówce, umieszczając je tam kilka godzin przed planowanym przygotowywaniem potraw z paluszkami krabowymi w roli głównej. Jeśli bardzo zależy nam na czasie, możemy rozmrażać je w temperaturze pokojowej. Pod żadnym pozorem nie powinniśmy wkładać ich do gorącej wody. Miękkie surimi stracą nie tylko swój kształt, ale odbije się to także na walorach smakowych.

Paluszki z surimi – jak jeść?

Są popularnym dodatkiem do sushi – warto mieć je w zanadrzu, gdy planujemy samodzielnie zrobienie słynnej japońskiej potrawy. Paluszki krabowe świetnie sprawdzają się w sałatkach z różnorodnymi warzywami. Ciekawym sposobem na ich podanie jest wydrążenie połówek ogórka i podanie w nich kompozycji złożonej z surimi, mozzarelli, ananasa i selera naciowego. Do sałatek wrzucać można też sałatę lodową, kapustę pekińską, kukurydzę i świeży koperek.

Surimi na gorąco pasują do potraw makaronowych i zapiekanek. Paluszki nadają się także do panierowania w bułce tartej i smażenia. Do przyprawienia przydaje się wędzona papryka.

Surimi – jak jeść? Spis sprawdzonych przepisów

Chcecie dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego, jak przygotować paluszki surimi na ciepło? Łapcie przepis na ciasteczka krabowe z sosem cytrynowym, które są wyśmienitą wytrawną przekąską. W tej kategorii tylko francuskie rożki z owocami morza mogą z nimi konkurować! Wspaniały aromat krabowych placuszków z curry oczaruje całą rodzinę, więc zyskacie sprawdzony patent na udany obiad. Tym razem nie wyciągajcie z lodówki mięsa mielonego, ponieważ do zrobienia lasagne z owocami morza nie będzie ono potrzebne. Do tematu paluszków krabowych wolicie podejść na chłodno? Z sałatką z awokado i surimi wszystko pójdzie jak po maśle.