Sushi to prawdopodobnie najsłynniejsze japońskie danie. Dla jednych stanowi wykwintny przysmak. Inni podchodzą do niego z dystansem, mimo że sushi to znacznie więcej niż tylko stereotypowa „surowa ryba”. W niewielkich rolkach mieszczą się najróżniejsze składniki, więc nietrudno będzie znaleźć coś dla siebie. Jak rozpoznać rodzaje sushi? Opis, który przygotowaliśmy, pomoże mniej doświadczonym smakoszom.

Sushi – skąd się wzięło?

Z ryżowych rolek można tworzyć barwne kompozycje, na których widok trudno powstrzymać apetyt. Zanim przedstawimy najbardziej popularne rodzaje sushi, warto poznać historię dania.

Początki nie wskazywały na to, że stanie się eleganckim rarytasem. Owijanie ryb i owoców morza grubą warstwą ryżu było jedną z pierwszych metod konserwacji żywności w czasach, kiedy jeszcze nikomu nie śniły się lodówki. Zawiniątka były zakopywane w ziemi, co pomagało odciąć tlen. Przed spożyciem pozbywano się ryżu, co z biegiem czasu uznano za ogromne marnotrawstwo. W XIX wieku rozpoczęto praktykę zakwaszania ryżu octem, by również nadawał się do jedzenia. Do dziś pozostaje nieodzownym dodatkiem, który wraz z zaprawą mirim i cukrem odpowiada za kwaskowy posmak dania.

Niejedno wcielenie sushi – rodzaje

Istnieje mnóstwo odmian sushi, których można skosztować wyłącznie w Japonii, często są to specjały typowo regionalne. Tym razem zajmiemy się najbardziej rozpowszechnionymi rodzajami, które spotyka się w większości restauracji.

Nigiri

Od nigiri wszystko się zaczyna. Z ryżu formowane są podłużne porcje, na których umieszcza się kawałki ryby (np. łososia, tuńczyka, węgorza), owoców morza (najczęściej krewetek) lub japoński omlet, przypominający naleśnika. Aby całość dobrze prezentowała się, ryż wraz z dodatkami zaciska się cienkim paskiem wodorostu.

Maki

Czyli tzw. sushi zawijane lub rolowane. Ryż i dodatki owija się nori – sprasowanymi algami morskimi. Najpierw wszystko zostaje ułożone na bambusowej macie, następnie zwinięte, a tak powstałe rulony pokrojone na mniejsze kawałki. W składzie maki często znajdują się roślinne składniki, np. rzodkiew, ogórek, pędy bambusa, tykwa.

Hosomaki

Wariacja na temat maki. To niewielkie krążki, w środku których umieszczany jest zwykle jeden składnik, np. awokado lub kawałek ryby. Idealne dla osób, które dopiero poznają tajniki jedzenia pałeczkami.

Futomaki

W tym przypadku mamy do czynienia ze znacznie większymi porcjami o szerokości od 4 do 6 centymetrów. Dzięki rozmiarowi w jednym kęsie może znaleźć się znacznie więcej składników. Zwykle jest to ryba połączona np. z awokado, grzybami shitake, szczypiorkiem i zazwyczaj barwionym ryżem.

Uramaki

Trudno pomylić je z wcześniejszymi rodzajami. Mówi się, że to sushi odwrócone. Modyfikacji ulega kolejność układania warstw. Klejący ryż staje się najbardziej zewnętrzną częścią, skrywającą nori oraz pozostałe dodatki. Gotowe rolki często są obtaczane sezamem.

Temaki

Niektórym przypominają kształtem lodowe rożki, innym tortille. Jedno jest pewne – ten rodzaj sushi rzuca się w oczy. W przygotowanych z nori rulonikach układa się ryż, ryby i warzywa pokrojone w niewielkie słupki. Składniki powinny w nieznacznym stopniu wystawać z rożka, by kusić smakoszy kolorami.

Sushi – zrób to sam!

Poznaliście już podstawowe rodzaje sushi, czas na przepisy. Wbrew pozorom samodzielne przygotowanie sushi nie jest trudne. Szybko nabierzecie wprawy, a jak wiadomo – trening czyni mistrza. Polecamy zacząć od podstaw, czyli nigiri-sushi, do którego wybierzcie swoją ulubioną rybę. Czas rozpocząć naukę rolowania wraz z maki-sushi. Nie zapomnijcie o sosie sojowym, imbirze i wasabi! Czujecie, że jesteście gotowi na więcej? Świetnie się składa, bo futomaki czekają na odkrycie. Na koniec sushi w amerykańskim stylu, czyli legendarne Kalifornia rolls, udekorowane czerwoną ikrą.