Futomaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Futomaki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
445 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 mililitrów

20 gramów

100 gramów

400 gramów

6 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotowany ryż podziel na trzy części. Do każdej osobnej porcji dodaj: sok z marchwi, pietruszkę lub buraka, barwiąc ryż na odpowiedni kolor.

Futomaki  - Krok 1

Krok 2

Każdy z kolorów zawiń w nori tak, żeby porcja przybrała kształt łezki.

Futomaki  - Krok 2

Krok 3

Zawinięty i ukształtowany w łezki ryż ułóż na oddzielnym listku nori, po środku umieść kawałek tuńczyka. Wszystko razem zawiń.

Futomaki  - Krok 3

Krok 4

Powstały wałek pokrój w mniejsze kawałki. Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Na rynku dostępny jest sos sojowy o obniżonej zawartości soli.

Futomaki  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Futomaki Futomaki

Sushi to jedno z najbardziej znanych japońskich dań, które z powodzeniem przygotujesz również w twojej kuchni. Aby móc je zrobić, najpierw musisz się jednak zaopatrzyć w kilka bazowych składników. Są nimi: specjalny, krótkoziarnisty, klejący się ryż do sushi, ocet ryżowy, sos sojowy, marynowany imbir, wasabi, czyli zielony, ostry chrzan i nori, czyli prasowane algi. Niezbędne są też: mata bambusowa do rolowania oraz ostry nóż bez ząbków. Jednym z rodzajów sushi są futomaki, czyli grube rolki zawierające wiele składników – znajdziesz tu zarówno świeże warzywa, jak i surowe ryby oraz owoce morza. Po zwinięciu ich na macie bambusowej, kroi się je na krążki o grubości około 2 centymetrów. Z jednej rolki otrzymasz ok. 10 kawałków, które jednej osobie wystarczą za danie główne. Futomaki zalicza się do maków, czyli najpopularniejszego rodzaju sushi. Maki z japońskiego oznacza „zwijać, rolować”.