Futomaki przepis – Zobacz na przepisy.pl

Futomaki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

426 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 mililitrów

20 gramów

100 gramów

400 gramów

6 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotowany ryż podziel na trzy części. Do każdej osobnej porcji dodaj: sok z marchwi, pietruszkę lub buraka, barwiąc ryż na odpowiedni kolor.

Futomaki  - Krok 1

Krok 2

Każdy z kolorów zawiń w nori tak, żeby porcja przybrała kształt łezki.

Futomaki  - Krok 2

Krok 3

Zawinięty i ukształtowany w łezki ryż ułóż na oddzielnym listku nori, po środku umieść kawałek tuńczyka. Wszystko razem zawiń.

Futomaki  - Krok 3

Krok 4

Powstały wałek pokrój w mniejsze kawałki. Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Na rynku dostępny jest sos sojowy o obniżonej zawartości soli.

Futomaki  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Futomaki Futomaki

Sushi to jedno z najbardziej znanych japońskich dań, które z powodzeniem przygotujesz również w twojej kuchni. Aby móc je zrobić, najpierw musisz się jednak zaopatrzyć w kilka bazowych składników. Są nimi: specjalny, krótkoziarnisty, klejący się ryż do sushi, ocet ryżowy, sos sojowy, marynowany imbir, wasabi, czyli zielony, ostry chrzan i nori, czyli prasowane algi. Niezbędne są też: mata bambusowa do rolowania oraz ostry nóż bez ząbków. Jednym z rodzajów sushi są futomaki, czyli grube rolki zawierające wiele składników – znajdziesz tu zarówno świeże warzywa, jak i surowe ryby oraz owoce morza. Po zwinięciu ich na macie bambusowej, kroi się je na krążki o grubości około 2 centymetrów. Z jednej rolki otrzymasz ok. 10 kawałków, które jednej osobie wystarczą za danie główne. Futomaki zalicza się do maków, czyli najpopularniejszego rodzaju sushi. Maki z japońskiego oznacza „zwijać, rolować”.