Futomaki

- Krok 1Ugotowany ryż podziel na trzy części. Do każdej osobnej porcji dodaj: sok z marchwi, pietruszkę lub buraka, barwiąc ryż na odpowiedni kolor.
- Krok 2Każdy z kolorów zawiń w nori tak, żeby porcja przybrała kształt łezki.
- Krok 3Zawinięty i ukształtowany w łezki ryż ułóż na oddzielnym listku nori, po środku umieść kawałek tuńczyka. Wszystko razem zawiń.
- Krok 4Powstały wałek pokrój w mniejsze kawałki. Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Na rynku dostępny jest sos sojowy o obniżonej zawartości soli.

Sushi to jedno z najbardziej znanych japońskich dań, które z powodzeniem przygotujesz również w twojej kuchni. Aby móc je zrobić, najpierw musisz się jednak zaopatrzyć w kilka bazowych składników. Są nimi: specjalny, krótkoziarnisty, klejący się ryż do sushi, ocet ryżowy, sos sojowy, marynowany imbir, wasabi, czyli zielony, ostry chrzan i nori, czyli prasowane algi. Niezbędne są też: mata bambusowa do rolowania oraz ostry nóż bez ząbków. Jednym z rodzajów sushi są futomaki, czyli grube rolki zawierające wiele składników – znajdziesz tu zarówno świeże warzywa, jak i surowe ryby oraz owoce morza. Po zwinięciu ich na macie bambusowej, kroi się je na krążki o grubości około 2 centymetrów. Z jednej rolki otrzymasz ok. 10 kawałków, które jednej osobie wystarczą za danie główne. Futomaki zalicza się do maków, czyli najpopularniejszego rodzaju sushi. Maki z japońskiego oznacza „zwijać, rolować”.