Dorsz pieczony w folii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz pieczony w folii

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

7

heart
46 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1.5 łyżeczki

1

1

1

1 sztuka

1 łyżeczka

4 łyżeczki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa oczyść. Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę, marchew zetrzyj na grubej tarce. Pora pokrój w talarki i opłucz pod bieżącą wodą. Wymieszaj wszystkie razem z Delikatem Knorr.

Krok 2

Filety z dorsza umyj i osusz. Każdy filet z nich skrop oliwą i posyp z obu stron przyprawą Knorr.

Krok 3

Rozłóż 4 duże kawałki aluminiowej folii i posmaruj tłuszczem. Na każdym z nich ułóż po łyżce warzyw, następnie połóż filet ryby i ponownie przykryj warzywami. Dodaj łyżeczkę masła i zawiń każdą porcję w prostokątny pakiecik.

Krok 4

Tak przygotowane porcje ułóż w blaszce i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na 35 minut. Po wyjęciu podawaj z pieczonym ziemniakiem z kwaśną śmietaną i szczypiorem. To danie idealnie nadaje się również do przygotowania na typowym grillu węglowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Cynamonki
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej