Dorsz pieczony w folii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz pieczony w folii

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

6

46 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1.5 łyżeczki

1

1

1

1 sztuka

1 łyżeczka

4 łyżeczki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa oczyść. Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę, marchew zetrzyj na grubej tarce. Pora pokrój w talarki i opłucz pod bieżącą wodą. Wymieszaj wszystkie razem z Delikatem Knorr.

Krok 2

Filety z dorsza umyj i osusz. Każdy filet z nich skrop oliwą i posyp z obu stron przyprawą Knorr.

Krok 3

Rozłóż 4 duże kawałki aluminiowej folii i posmaruj tłuszczem. Na każdym z nich ułóż po łyżce warzyw, następnie połóż filet ryby i ponownie przykryj warzywami. Dodaj łyżeczkę masła i zawiń każdą porcję w prostokątny pakiecik.

Krok 4

Tak przygotowane porcje ułóż w blaszce i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na 35 minut. Po wyjęciu podawaj z pieczonym ziemniakiem z kwaśną śmietaną i szczypiorem. To danie idealnie nadaje się również do przygotowania na typowym grillu węglowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej