Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

heart
595 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

217 osób wydrukowało

Pobierz pdf

243 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

6 łyżek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidora i mozzarellę pokrój w równe plasterki.

Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - Krok 1

Krok 2

Podobnie pokrój bakłażana. Następnie smaż go na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony.

Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - Krok 2

Krok 3

Ułóż bakłażana, pomidory i mozzarellę na przemian na talerzu.

Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody i oliwą. Polej nim sałatkę. Możesz również dodać kilka listków świeżej bazylii. Sałatka może być podawana jako osobne danie lub stanowić dodatek do potraw z grilla.

Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanemSałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem

Prostota jest w cenie. Przekonaj się o tym przyrządzając przepyszną sałatkę z mozzarellą i grillowanym bakłażanem. Kremowa konsystencja sera łączy się tu z soczystym pomidorem i niezwykle aromatycznym, rozkosznie miękkim bakłażan. Całości dopełnia idealnie doprawiony sos sałatkowy na bazie oliwy z oliwek, który sprawia, że ta potrawa staje się kulinarną jednością smaków i zapachów. Wybierz swój ulubiony rodzaj pomidorów (polecamy malinowe) i pokój je w grubsze plastry, podobnie jak mozzarellę. Bakłażana dokładnie umyj ale nie obiera i również pokrój. Grilluj po parę minut na każdej stronie, aż stanie się miękki. Następnie układaj na przemian plastry warzyw i sera na talerzu i polej je sosem sałatkowym. Połączenie pomidora i mozzarelli lubi towarzystwo świeżej bazylii, dlatego możesz dodać parę zielonych listków na gotowej kompozycji. Proste i niezwykle pyszne.