Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

585 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

214 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

6 łyżek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidora i mozzarellę pokrój w równe plasterki.

Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - Krok 1

Krok 2

Podobnie pokrój bakłażana. Następnie smaż go na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony.

Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - Krok 2

Krok 3

Ułóż bakłażana, pomidory i mozzarellę na przemian na talerzu.

Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody i oliwą. Polej nim sałatkę. Możesz również dodać kilka listków świeżej bazylii. Sałatka może być podawana jako osobne danie lub stanowić dodatek do potraw z grilla.

Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanemSałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem

Prostota jest w cenie. Przekonaj się o tym przyrządzając przepyszną sałatkę z mozzarellą i grillowanym bakłażanem. Kremowa konsystencja sera łączy się tu z soczystym pomidorem i niezwykle aromatycznym, rozkosznie miękkim bakłażan. Całości dopełnia idealnie doprawiony sos sałatkowy na bazie oliwy z oliwek, który sprawia, że ta potrawa staje się kulinarną jednością smaków i zapachów. Wybierz swój ulubiony rodzaj pomidorów (polecamy malinowe) i pokój je w grubsze plastry, podobnie jak mozzarellę. Bakłażana dokładnie umyj ale nie obiera i również pokrój. Grilluj po parę minut na każdej stronie, aż stanie się miękki. Następnie układaj na przemian plastry warzyw i sera na talerzu i polej je sosem sałatkowym. Połączenie pomidora i mozzarelli lubi towarzystwo świeżej bazylii, dlatego możesz dodać parę zielonych listków na gotowej kompozycji. Proste i niezwykle pyszne.