Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

586 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

227 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

6 łyżek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidora i mozzarellę pokrój w równe plasterki.

Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - Krok 1

Krok 2

Podobnie pokrój bakłażana. Następnie smaż go na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony.

Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - Krok 2

Krok 3

Ułóż bakłażana, pomidory i mozzarellę na przemian na talerzu.

Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody i oliwą. Polej nim sałatkę. Możesz również dodać kilka listków świeżej bazylii. Sałatka może być podawana jako osobne danie lub stanowić dodatek do potraw z grilla.

Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanemSałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem

Prostota jest w cenie. Przekonaj się o tym przyrządzając przepyszną sałatkę z mozzarellą i grillowanym bakłażanem. Kremowa konsystencja sera łączy się tu z soczystym pomidorem i niezwykle aromatycznym, rozkosznie miękkim bakłażan. Całości dopełnia idealnie doprawiony sos sałatkowy na bazie oliwy z oliwek, który sprawia, że ta potrawa staje się kulinarną jednością smaków i zapachów. Wybierz swój ulubiony rodzaj pomidorów (polecamy malinowe) i pokój je w grubsze plastry, podobnie jak mozzarellę. Bakłażana dokładnie umyj ale nie obiera i również pokrój. Grilluj po parę minut na każdej stronie, aż stanie się miękki. Następnie układaj na przemian plastry warzyw i sera na talerzu i polej je sosem sałatkowym. Połączenie pomidora i mozzarelli lubi towarzystwo świeżej bazylii, dlatego możesz dodać parę zielonych listków na gotowej kompozycji. Proste i niezwykle pyszne.