Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem
łatwe
244 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
6 łyżek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidora i mozzarellę pokrój w równe plasterki.

Krok 2
Podobnie pokrój bakłażana. Następnie smaż go na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony.

Krok 3
Ułóż bakłażana, pomidory i mozzarellę na przemian na talerzu.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody i oliwą. Polej nim sałatkę. Możesz również dodać kilka listków świeżej bazylii. Sałatka może być podawana jako osobne danie lub stanowić dodatek do potraw z grilla.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z mozzarella i grillowanym bakłażanem
Prostota jest w cenie. Przekonaj się o tym przyrządzając przepyszną sałatkę z mozzarellą i grillowanym bakłażanem. Kremowa konsystencja sera łączy się tu z soczystym pomidorem i niezwykle aromatycznym, rozkosznie miękkim bakłażan. Całości dopełnia idealnie doprawiony sos sałatkowy na bazie oliwy z oliwek, który sprawia, że ta potrawa staje się kulinarną jednością smaków i zapachów. Wybierz swój ulubiony rodzaj pomidorów (polecamy malinowe) i pokój je w grubsze plastry, podobnie jak mozzarellę. Bakłażana dokładnie umyj ale nie obiera i również pokrój. Grilluj po parę minut na każdej stronie, aż stanie się miękki. Następnie układaj na przemian plastry warzyw i sera na talerzu i polej je sosem sałatkowym. Połączenie pomidora i mozzarelli lubi towarzystwo świeżej bazylii, dlatego możesz dodać parę zielonych listków na gotowej kompozycji. Proste i niezwykle pyszne.