Sałatka z grillowanego bakłażana z chilli
łatwe
42 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
2 opakowania
10 łyżek
1 pęczek
0.2 sztuki
1 łyżeczka
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy.

Krok 2
Umyte bakłażany pokrój w dość grube plastry lub półplastry, oprósz odrobiną soli i pozostaw na kilka minut, do momentu, aż puści soki. Wytrzyj papierowym ręcznikiem.

Krok 3
Następnie posmaruj z obu stron oliwą i smaż na grillowej patelni. Przełóż do miski.

Krok 4
Papryczkę oraz kolendrę pokrój drobno i dodaj do bakłażana. Całość zalej przygotowanym sosem Knorr, wymieszaj i przełóż do salaterki.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejInne przepisy
Sałatka z grillowanego bakłażana z chilli
Sałatka z grillowanego bakłażana z chili to proste danie, które przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom śródziemnomorskich smaków. Bakłażan doskonale komponuje się z pikantną papryczką, która nadaje potrawie wyrazistości. Z kolei włoski sos sałatkowy oraz kolendra sprawiają, że przekąska jest aromatyczna i wyjątkowo smaczna. Sałatka to dobry sposób na szybki obiad. Sprawdzi się np. podczas letniego przyjęcia w ogrodzie. Jej smak można urozmaicić, dodając inne warzywa, np. pomidorki koktajlowe i cukinię, oraz orzeszki piniowe lub włoskie. Sałatkę podawaj solo albo jako dopełnienie dań mięsnych i rybnych. Gotową potrawę warto posypać startym na małych oczkach tarki serem długodojrzewającym (sprawdzi się też feta lub mozzarella). Przed podaniem udekoruj całość świeżymi ziołami, które wzbogacą jej smak. Jeżeli szukasz ciekawych przekąsek z grilla, koniecznie wypróbuj nasz przepis na sałatkę z bakłażanem i chili. Mamy nadzieję, że przyrządzanie wybornych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.