Sałatka z grillowanego bakłażana z chilli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

85 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.2 sztuki

6 łyżek

1 łyżeczka

10 łyżek

1 pęczek

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy.

Sałatka z grillowanego bakłażana z chilli - Krok 1

Krok 2

Umyte bakłażany pokrój w dość grube plastry lub półplastry, oprósz odrobiną soli i pozostaw na kilka minut, do momentu, aż puści soki. Wytrzyj papierowym ręcznikiem.

Sałatka z grillowanego bakłażana z chilli - Krok 2

Krok 3

Następnie posmaruj z obu stron oliwą i smaż na grillowej patelni. Przełóż do miski.

Sałatka z grillowanego bakłażana z chilli - Krok 3

Krok 4

Papryczkę oraz kolendrę pokrój drobno i dodaj do bakłażana. Całość zalej przygotowanym sosem Knorr, wymieszaj i przełóż do salaterki.

Sałatka z grillowanego bakłażana z chilli - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanego bakłażana z chilliSałatka z grillowanego bakłażana z chilli

Sałatka z grillowanego bakłażana z chili to proste danie, które przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom śródziemnomorskich smaków. Bakłażan doskonale komponuje się z pikantną papryczką, która nadaje potrawie wyrazistości. Z kolei włoski sos sałatkowy oraz kolendra sprawiają, że przekąska jest aromatyczna i wyjątkowo smaczna. Sałatka to dobry sposób na szybki obiad. Sprawdzi się np. podczas letniego przyjęcia w ogrodzie. Jej smak można urozmaicić, dodając inne warzywa, np. pomidorki koktajlowe i cukinię, oraz orzeszki piniowe lub włoskie. Sałatkę podawaj solo albo jako dopełnienie dań mięsnych i rybnych. Gotową potrawę warto posypać startym na małych oczkach tarki serem długodojrzewającym (sprawdzi się też feta lub mozzarella). Przed podaniem udekoruj całość świeżymi ziołami, które wzbogacą jej smak. Jeżeli szukasz ciekawych przekąsek z grilla, koniecznie wypróbuj nasz przepis na sałatkę z bakłażanem i chili. Mamy nadzieję, że przyrządzanie wybornych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.