Sałatka z grillowanego bakłażana z chilli
łatwe
40 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 opakowania
10 łyżek
1 pęczek
0.2 sztuki
1 łyżeczka
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy.

Krok 2
Umyte bakłażany pokrój w dość grube plastry lub półplastry, oprósz odrobiną soli i pozostaw na kilka minut, do momentu, aż puści soki. Wytrzyj papierowym ręcznikiem.

Krok 3
Następnie posmaruj z obu stron oliwą i smaż na grillowej patelni. Przełóż do miski.

Krok 4
Papryczkę oraz kolendrę pokrój drobno i dodaj do bakłażana. Całość zalej przygotowanym sosem Knorr, wymieszaj i przełóż do salaterki.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanego bakłażana z chilli
Sałatka z grillowanego bakłażana z chili to proste danie, które przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom śródziemnomorskich smaków. Bakłażan doskonale komponuje się z pikantną papryczką, która nadaje potrawie wyrazistości. Z kolei włoski sos sałatkowy oraz kolendra sprawiają, że przekąska jest aromatyczna i wyjątkowo smaczna. Sałatka to dobry sposób na szybki obiad. Sprawdzi się np. podczas letniego przyjęcia w ogrodzie. Jej smak można urozmaicić, dodając inne warzywa, np. pomidorki koktajlowe i cukinię, oraz orzeszki piniowe lub włoskie. Sałatkę podawaj solo albo jako dopełnienie dań mięsnych i rybnych. Gotową potrawę warto posypać startym na małych oczkach tarki serem długodojrzewającym (sprawdzi się też feta lub mozzarella). Przed podaniem udekoruj całość świeżymi ziołami, które wzbogacą jej smak. Jeżeli szukasz ciekawych przekąsek z grilla, koniecznie wypróbuj nasz przepis na sałatkę z bakłażanem i chili. Mamy nadzieję, że przyrządzanie wybornych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.