Sałatka z grillowanego bakłażana z chilli
łatwe
42 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
2 opakowania
10 łyżek
1 pęczek
0.2 sztuki
1 łyżeczka
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy.

Krok 2
Umyte bakłażany pokrój w dość grube plastry lub półplastry, oprósz odrobiną soli i pozostaw na kilka minut, do momentu, aż puści soki. Wytrzyj papierowym ręcznikiem.

Krok 3
Następnie posmaruj z obu stron oliwą i smaż na grillowej patelni. Przełóż do miski.

Krok 4
Papryczkę oraz kolendrę pokrój drobno i dodaj do bakłażana. Całość zalej przygotowanym sosem Knorr, wymieszaj i przełóż do salaterki.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanego bakłażana z chilli
Sałatka z grillowanego bakłażana z chili to proste danie, które przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom śródziemnomorskich smaków. Bakłażan doskonale komponuje się z pikantną papryczką, która nadaje potrawie wyrazistości. Z kolei włoski sos sałatkowy oraz kolendra sprawiają, że przekąska jest aromatyczna i wyjątkowo smaczna. Sałatka to dobry sposób na szybki obiad. Sprawdzi się np. podczas letniego przyjęcia w ogrodzie. Jej smak można urozmaicić, dodając inne warzywa, np. pomidorki koktajlowe i cukinię, oraz orzeszki piniowe lub włoskie. Sałatkę podawaj solo albo jako dopełnienie dań mięsnych i rybnych. Gotową potrawę warto posypać startym na małych oczkach tarki serem długodojrzewającym (sprawdzi się też feta lub mozzarella). Przed podaniem udekoruj całość świeżymi ziołami, które wzbogacą jej smak. Jeżeli szukasz ciekawych przekąsek z grilla, koniecznie wypróbuj nasz przepis na sałatkę z bakłażanem i chili. Mamy nadzieję, że przyrządzanie wybornych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.


































