Na grillu nie muszą dominować mięsa. Ryby, owoce i warzywa podjęły walkę o tytuł króla imprezy. Mamy pomysł, jak je kreatywnie wykorzystać! Koniec z nudą na grillu. Poznaj sprawdzone i zaskakujące przepisy. Odkryj nowe oblicze znanych produktów.
Warzywa są na czasie
Myślisz, ze nie da się przygotować dobrego jarskiego grilla? Da się. Zamiast zwykłej kanapki możesz zrobić chrupiącą ciabattę z grillowanymi warzywami, a tortillę nadziać kiełkami i warzywami z dodatkiem sosu Hellmann’s SAMBA. Pieczone ziemniaczki, które zazwyczaj wrzucasz do żaru, zastąp batatami z rozmarynem. To prosty sposób na przemycenie większej ilości warzyw do codziennej diety.
Sałatki też mogą być zaskakujące
Nie trudno zrobić sałatkę bez mięsnego dodatku, to oczywiste. Dlatego proponujemy Ci odrobinę szaleństwa. Odkryj niecodzienne smaki i wrzuć do sałatek owoce. W wyjątkowo upalne dni spróbuj arbuzowej sałatki z serem feta. Nie bój się połączenia słodyczy arbuza z słonym posmakiem fety. Dodatek mięty przynosi orzeźwienie. Ta sałatka jest prawdziwym hitem. Podobnie jak nasza buraczano-malinowa propozycja. Dzięki malinom i odrobinie miodu, burak traci swój ziemny posmak, staje się słodki i wspaniale komponuje się z innymi składnikami. Podobnym zaskoczeniem może być połączenie truskawek i szynki szwardzwaldzkiej. Wędzony aromat szynki i polskie truskawki to duet niemal doskonały.
Rybka lubi… warzywa
Chcesz zrezygnować z mięsa, ale masz wyjątkową słabość do ryb i owoców morza? Wrzuć je na grilla. Możesz na przykład nadziać na szaszłyki krewetki w towarzystwie soczystego ananasa. Koniecznie podaje je z pikantną salsa, która przyjemnie kontrastuje z pozostałymi smakami. Salsa to sos, w którym dominują świeże, grubo posiekane warzywa lub owoce z dodatkiem aromatycznych ziół. Do krewetek i ananasa dodaj kapary, czerwoną cebulę i pomidory. Jeśli wolisz piec ryby w całości, polubisz nasz przepis na doradę z rusztu. Proponujemy podać ją z warzywnym, lekko pikantnym sosem Hellmann’s CHILLI. Nudzi Cię klasyka? Spróbuj zgrillować łososia i podać go z ostro-słodką salsą z mango i granatu. To wręcz wybuchowe połączenie.