Ciabatta z oliwkami i bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
255 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

286 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżeczka

4 łyżki

9 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój w plastry, oprósz solą i pozostaw na kilka minut na papierowym ręczniku. Po tym czasie opłucz plastry pod wodą i osusz na ręczniku. Bakłażana skrop oliwą i opiecz na rozgrzanym grillu.

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - Krok 1

Krok 2

Paprykę przekrój wzdłuż na pół, wytnij gniazdo i również zgrilluj. Ciabatty przekrój wzdłuż na połówki. W miseczce połącz majonez Hellmann's, posiekane fileciki ryby, posiekaną papryczkę chilli, oregano oraz 2 łyżki oliwy. Powstałym sosem posmaruj pieczywo.

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - Krok 2

Krok 3

Grillowane warzywa pokrój w cienkie paski. Przełóż do miseczki i połącz z rukolą, dodaj oliwki, oraz pokrojoną drobno kolendrę. Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami oliwy oraz taką samą ilością wody. Połącz razem wszystkie składniki i wymieszaj.

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - Krok 3

Krok 4

Przygotowaną sałatkę nałóż na pieczywo i posyp równomiernie startym serem. Ciabatty ułóż na rozgrzanym grillu i zapiekaj powoli przez kilka minut do momentu, gdy ser rozpuści się. Ciabatta z oliwkami gotowa do podania.

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie sandwiche możesz przygotować domowym piekarniku.

1

Opinie o przepisie

  • Wanda

    Wanda , 23.08.2024

    Bakłażana uwielbiam pod każdą postacią. Z rukolą, oliwkami i anchovies komponuje się znakomicie. polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciabatta z oliwkami i bakłażanemCiabatta z oliwkami i bakłażanem

Ciabatta z oliwkami i grillowanym bakłażanem to łatwa w przygotowaniu przekąska inspirowana kuchnią południowoeuropejską. Śródziemnomorskiego charakteru nadają jej – przede wszystkim – włoskie białe pieczywo, czarne oliwki i wyraziste anchois. Czerwoną paprykę podziel na pół i usuń z niej gniazda nasienne – razem z bakłażanem upiecz. Jeśli zamierzasz przyrządzić je na grillu, użyj aluminiowych tacek. Bakłażana skrop wcześniej oliwą lub marynatą przyrządzoną z tłuszczu, octu balsamicznego i rozgniecionego czosnku. Gotowe warzywa pokrój w paski, a następnie wymieszaj z rukolą, oliwkami, kolendrą oraz sosem sałatkowym. Powstałą sałatkę nałóż na pieczywo przekrojone na pół, posyp startym żółtym serem i zapiecz na grillu. Dzięki temu przepisowi przygotujesz wyśmienite drugie śniadanie lub kolację!

Dla kogo?

Jeśli lubisz próbować dań z różnych kuchni świata – ciabatta z oliwkami powinna znaleźć się na Twojej liście. Odnajdziesz w niej śródziemnomorski charakter oraz zasmakujesz nieco południowoeuropejskich smaków.

Na jaką okazję?

Jeśli nie masz pomysłu na drugie śniadanie, lunch do pracy lub obiadokolację, przygotuj ciabattę z oliwkami. Przepis nie jest skomplikowany. Wystarczy zgromadzić potrzebne składniki, które możesz nabyć w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym. Do dzieła!

Czy wiesz, że?

Ważnym składnikiem ciabatty z oliwkami jest również bakłażan upieczony na grillu, ewentualnie na patelni grillowej. Pokrój go w plastry o grubości większej niż centymetr — dzięki temu po upieczeniu bakłażan nadal będzie soczysty.

Dla urozmaicenia:

Przepis na ciabattę z oliwkami możesz do woli udoskonalać, zmieniając składniki lub ich proporcję. Pamiętaj jednak, aby użyć tych podstawowych, jakimi są oliwki, bakłażan i dobrze przygotowany sos. Ten ostatni, przyrządzony na bazie dobrej jakości majonezu, nada daniu charakteru i smakowitego wykończenia.