Łódeczki z łososiem - ziemniaczane z grilla: przepis | Przepisy.pl pixel

Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
268 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

732 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

812 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

4 plastry

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki przekrój wzdłuż na połówki, a następnie wydrąż je łyżką stołową – powstałe łódeczki oprósz przyprawą Knorr. Wydrążony miąższ pokrój w drobną kostkę.

Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - Krok 1

Krok 2

Cukinię oraz cebulę pokrój również w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Zdejmij z ognia, dodaj miąższ z ziemniaków, pokrojonego drobno łososia oraz starty ser. Farsz dopraw do smaku i wymieszaj.

Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - Krok 2

Krok 3

Przygotowanym farszem napełnij połówki ziemniaków i ułóż na aluminiowej tacce do grilla.

Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - Krok 3

Krok 4

Łódeczki opiekaj ok. 10 minut uważając, aby nie przypaliły się.

Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - Krok 4

Krok 5

W miseczce połącz sos czosnkowy Hellmann's z sosem Tabasco i wymieszaj. Gotowe łódeczki przełóż na półmisek i udekoruj kiełkami słonecznika. Podawaj z sosem Hellmann's Czosnkowym.

Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać jeszcze np. czerwoną fasolę z puszki oraz świeżą kolendrę a Twoje danie nabierze meksykańskiego charakteru.

1

Opinie o przepisie

  • Karolina Domińska

    Karolina Domińska , 02.07.2016

    Kolejny przepis jarski ... Powtarzam wegetarianie nie jedzą ryb ! Łosoś to też ryba !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Mięso na burgery
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiemOpiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Chrupiące łódeczki z cukinią, wędzonym łososiem oraz ostrym sosem czosnkowym są wykwintną przystawką, która sprawdzi się na wielu uroczystościach, w szczególności na eleganckich przyjęciach. Świetną bazą do tej przekąski będą upieczone w mundurkach ziemniaki. Przekrój je na połówki, a później wydrąż ich wnętrza za pomocą łyżki. Miąższ ziemniaczany pokrój w kosteczkę i przełóż do miski. Połącz go z podsmażonymi na oliwie kawałkami cukinii i cebuli. Pamiętaj także o startym długo dojrzewającym serze typu cheddar i drobno pokrojonym wędzonym łososiu. Dobrym dodatkiem do farszu będą np. wyraziste w smaku kapary. Wnętrze ziemniaczanych łódeczek posyp przyprawą do złotego kurczaka, a następnie umieść w nich nadzienie. Całość opiekaj na aluminiowej tacce do grilla, uważając na to, aby przekąski się nie przypaliły. Ziemniaczane łódeczki podawaj z aksamitnym sosem czosnkowym wymieszanym z kilkoma kroplami tabasco. W roli dekoracji sprawdzą się świeże kiełki słonecznika. Dzięki temu przepisowi przygotujesz perfekcyjną przekąskę – wypróbuj przy najbliższej okazji.