
Składniki
12 sztuk
1 opakowanie
1 szklanka
100 gramów
0.5 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
5 łyżek
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi oczyść, umieść we wrzątku na 3 minuty, a następnie przełóż do wody z kostkami lodu. Wyciągnij je i odsącz.

Krok 2
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą oraz wodą.

Krok 3
Pieczarki pokrój w plasterki i zalej je sosem.

Krok 4
Szparagi piecz na grillu lub ruszcie do momentu, gdy pojawią się na nich ciemne paski. Blachę wyściel pergaminem, na niego połóż szparagi i posyp startym cheddarem. Zapiekaj, do czasu, kiedy ser się rozpuści. Podawaj szparagi z grilla z serem z sałatką z pieczarek.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane szparagi
To danie przyrządzisz błyskawicznie. Grillowane szparagi z cheddarem to proste, ale wykwintne danie, które podasz zarówno swoim domownikom, jak i gościom na proszonej kolacji. Wygląda wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej.
Dla kogo?
Szparagi na grillu to idealna propozycja dla miłośników lekkich, sezonowych dań z nutą dymnego aromatu. Pokochają je zarówno wegetarianie, jak i osoby szukające ciekawego dodatku do dań mięsnych z grilla.
Na jaką okazję?
Grillowane szparagi świetnie sprawdzą się jako przystawka na garden party, dodatek do grillowanego steka czy szybka przekąska podczas weekendowego wypoczynku na działce. To klasyk w wiosenno-letnim menu!
Czy wiesz, że?
Szparagi na grillu zyskują delikatny, dymny aromat, który podkreśla ich naturalną słodycz. Warto pamiętać, że grilla nie powinno się rozgrzewać zbyt mocno – szparagi potrzebują krótkiego, ale intensywnego ciepła.
Dla urozmaicenia:
Spróbuj podać szparagi z grilla z sosem czosnkowym, jogurtowym lub balsamicznym. Możesz też dodać do nich prażone orzechy lub świeże zioła, które dodadzą im wyrazistości i koloru.
Szparagi na grillu mogą być świetnym dodatkiem do ziemniaków faszerowanych mięsem lub zapiekanki gyros z makaronem, podkreślając smak i dodając lekkości daniom.




































