Grillowane szparagi - przepis na szparagi na grillu | Przepisy.pl pixel

Grillowane szparagi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

505 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

178 osób wydrukowało

Pobierz pdf

343 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 opakowanie

1 szklanka

100 gramów

0.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżek

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi oczyść, umieść we wrzątku na 3 minuty, a następnie przełóż do wody z kostkami lodu. Wyciągnij je i odsącz.

Grillowane szparagi - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą oraz wodą.

Grillowane szparagi - Krok 2

Krok 3

Pieczarki pokrój w plasterki i zalej je sosem.

Grillowane szparagi - Krok 3

Krok 4

Szparagi piecz na grillu lub ruszcie do momentu, gdy pojawią się na nich ciemne paski. Blachę wyściel pergaminem, na niego połóż szparagi i posyp startym cheddarem. Zapiekaj, do czasu, kiedy ser się rozpuści. Podawaj z sałatką z pieczarek.

Grillowane szparagi - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • e

    e , 05.06.2022

    robi wrażenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Wyrzykowska

    Aleksandra Wyrzykowska , 30.05.2015

    Piszecie, żeby posypać to chedarrem, a na zdjęciu widać jakąś płynną masę, którą zalewacie szparagi. Co to?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kaluzna

    Katarzyna Kaluzna , 24.05.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane szparagiGrillowane szparagi

To danie przyrządzisz błyskawicznie. Grillowane szparagi z cheddarem to proste, ale wykwintne danie, które podasz zarówno swoim domownikom, jak i gościom na proszonej kolacji. Wygląda wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Przed grillowaniem ważne jest, żeby odpowiednio oczyścić i ugotować szparagi – wystarczą im 3 minuty we wrzątku. Następnie należy je odcedzić i dać do miski z kostkami lodu. Dzięki temu zahartują się – zachowają swój kształt i kolor w trakcie grillowania. Jak rozpoznać, że pieczone na grillu lub ruszcie szparagi są gotowe? Wystarczy, że zauważysz na nich ciemnobrązowe paski. Tak przyrządzone szparagi zapiecz jeszcze w piekarniku ze startym serem cheddar. Jego ostry, lekko kwaskowaty smak idealnie komponuje się ze szparagami. Całość podawaj z sałatką z pieczarek wzbogaconą smakiem soku z cytryny. Pycha!