Jak przechowywać szparagi: w lodówce czy poza nią?
Szparagi są warzywami typowo sezonowymi, a ich obecnością w sklepach i na targach możemy cieszyć się stosunkowo krótko. Dlatego ten czas należy wykorzystać jak najlepiej, a podstawą staje się właściwe przechowywanie szparagów. Bez tego ani rusz, bowiem warzywa mogą szybko zwiędnąć i stracić cały swój urok oraz smak. Podpowiadamy, jak przechowywać szparagi, by były jędrne i smaczne.
Kiedy zaczyna się sezon na szparagi?
Ich smakiem możemy cieszyć się w maju i czerwcu. W fantastyczny sposób uzupełniają więc wiosenny jadłospis i zwiastują zbliżające się lato. Wybierać możemy odmianę zieloną albo białą. Kupując szparagi, zwracajmy uwagę na to, czy są jędrne, nie mają niepokojących przebarwień, a ich główki nie są wysuszone.
Szparagi – jak przechowywać?
Niedoświadczeni kucharze często zostawiają szparagi na kuchennym blacie. To błąd! Temperatura panująca w pomieszczeniach jest dla nich nieodpowiednia. Zwłaszcza jeśli aura jest dla nas łaskawa i mamy już do czynienia z naprawdę ciepłymi dniami. Zatem, jak przechowywać świeże szparagi? Zawsze w lodówce!
Jak przechowywać szparagi w lodówce? O tym musisz pamiętać!
Wielu z nas dla oszczędności czasu robi zakupy co kilka dni lub rzadziej. W takich sytuacjach tym bardziej musimy zapoznać się z zasadami właściwego przechowywania żywności, w tym szparagów. Co zrobić, by utrzymać je w dobrym stanie?
- Odetnij zgrubiałe końcówki.
- Do wysokiego naczynia wlej chłodną wodę.
- Włóż szparagi i owiń je foliowym woreczkiem lub folią spożywczą.
- Wstaw do lodówki. Wodę wymieniaj przynajmniej raz na 2 dni.
- Jeśli nie masz na tyle miejsca, by przechowywać warzywa w pozycji stojącej, ich końcówki możesz owinąć wilgotną szmatką albo ręcznikiem papierowym.
Jak długo przechowywać szparagi?
Jeśli będziesz trzymać się naszych wytycznych, warzywa zachowają świeżość przez tydzień. Zasada ta dotyczy nieobranych egzemplarzy. Zastanawiasz się jednak, jak przechowywać obrane szparagi? Cała procedura wygląda tak samo, lecz musisz je zużyć w swoich posiłkach w ciągu 2 dni.
Jak podawać szparagi? Garść inspiracji
Gdy mowa o wiosennym i letnim menu, sałatka z truskawek i szparagów powinna być naszym pierwszym wyborem. Kolorowa i pyszna – czego chcieć więcej? Planując weekendowe spotkanie przy grillu, pamiętajmy o grillowanych szparagach, bo nie samą kiełbasą i karkówką smakosz żyje. Na liście dań z tymi smacznymi warzywami nie może zabraknąć szparagów z sosem holenderskim oraz szparagów z jajkami w sosie maślanym. Jeśli zaplanowaliśmy spotkanie ze znajomymi, tarta z porem i szparagami będzie pysznym poczęstunkiem. W sam raz na niebanalną kolację! Co powiecie na risotto z białych szparagów albo ravioli ze szparagami? Kuchnia włoska to niewyczerpywalne źródło pomysłów na kapitalne dania warzywne.
Komentarze (0)