
Składniki
60 dekagramów
3 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku.
Krok 2
Umyj dokładnie szparagi. Odetnij zgrubiałe końce i oskrob szczelinowym nożykiem. Następnie zwiąż nitką i gotuj w rosole około 20 minut (do momentu, gdy szparagi będą całkowicie miękkie).
Krok 3
Ugotuj jajka na twardo, wystudź, obierz, a następnie drobno posiekaj.
Krok 4
Wyjmij szparagi z rosołu, osącz starannie. Ułóż na półmisku, oprósz solą oraz pieprzem i posyp jajkami.
Krok 5
Roztop w rondelku masło, polej nim szparagi i jajka. Możesz też ugotowane szparagi posypać ostrym żółtym serem i bułką tartą, po czym zapiec w mocno nagrzanym piekarniku.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szparagi z jajkami w sosie maślanym
Jeśli potrzebujesz inspiracji na urozmaicenie swojego śniadania, koniecznie zapoznaj się z przepisem na szparagi z jajkami w sosie maślanym. Pierwszym krokiem do przygotowania tego dania jest ugotowanie zielonych szparagów. Ich smak będzie bardziej wyrazisty, jeśli we wrzątku rozpuścisz aromatyczną kostkę rosołową z lubczykiem i pietruszką. Pamiętaj, żeby wcześniej szparagi oczyścić i odciąć ich zdrewniałe, niejadalne końcówki. Jajka ugotuj na twardo, odcedź i umieść w lodowatej wodzie – dzięki temu łatwej będzie można usunąć skorupkę. Po obraniu posiekaj je w drobną kostkę. Ugotowane do miękkości, odsączone szparagi ułóż starannie na półmisku, oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posyp pokrojonym jajkiem. Na koniec polej je ciepłym roztopionym masłem. Inną opcją jest połączenie szparagów ze startym żółtym serem typu cheddar i bułką tartą, a następnie zapieczenie całości w piekarniku. Z czym podasz gotowane zielone szparagi? Koniecznie podziel się swoją propozycją w komentarzu powyżej.