Szparagi z jajkami w sosie maślanym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

446 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

246 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szczypta

0 szczypt

3 łyżki

1 litr

60 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku.

Krok 2

Umyj dokładnie szparagi. Odetnij zgrubiałe końce i oskrob szczelinowym nożykiem. Następnie zwiąż nitką i gotuj w rosole około 20 minut (do momentu, gdy szparagi będą całkowicie miękkie).

Krok 3

Ugotuj jajka na twardo, wystudź, obierz, a następnie drobno posiekaj.

Krok 4

Wyjmij szparagi z rosołu, osącz starannie. Ułóż na półmisku, oprósz solą oraz pieprzem i posyp jajkami.

Krok 5

Roztop w rondelku masło, polej nim szparagi i jajka. Możesz też ugotowane szparagi posypać ostrym żółtym serem i bułką tartą, po czym zapiec w mocno nagrzanym piekarniku.

1

Opinie o przepisie

  • bea pala

    bea pala

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi z jajkami w sosie maślanymSzparagi z jajkami w sosie maślanym

Jeśli potrzebujesz inspiracji na urozmaicenie swojego śniadania, koniecznie zapoznaj się z przepisem na szparagi z jajkami w sosie maślanym. Pierwszym krokiem do przygotowania tego dania jest ugotowanie zielonych szparagów. Ich smak będzie bardziej wyrazisty, jeśli we wrzątku rozpuścisz aromatyczną kostkę rosołową z lubczykiem i pietruszką. Pamiętaj, żeby wcześniej szparagi oczyścić i odciąć ich zdrewniałe, niejadalne końcówki. Jajka ugotuj na twardo, odcedź i umieść w lodowatej wodzie – dzięki temu łatwej będzie można usunąć skorupkę. Po obraniu posiekaj je w drobną kostkę. Ugotowane do miękkości, odsączone szparagi ułóż starannie na półmisku, oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posyp pokrojonym jajkiem. Na koniec polej je ciepłym roztopionym masłem. Inną opcją jest połączenie szparagów ze startym żółtym serem typu cheddar i bułką tartą, a następnie zapieczenie całości w piekarniku. Z czym podasz gotowane zielone szparagi? Koniecznie podziel się swoją propozycją w komentarzu powyżej.