Szparagi z jajkami w sosie maślanym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szparagi z jajkami w sosie maślanym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

527 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

340 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

3 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku.

Krok 2

Umyj dokładnie szparagi. Odetnij zgrubiałe końce i oskrob szczelinowym nożykiem. Następnie zwiąż nitką i gotuj w rosole około 20 minut (do momentu, gdy szparagi będą całkowicie miękkie).

Krok 3

Ugotuj jajka na twardo, wystudź, obierz, a następnie drobno posiekaj.

Krok 4

Wyjmij szparagi z rosołu, osącz starannie. Ułóż na półmisku, oprósz solą oraz pieprzem i posyp jajkami.

Krok 5

Roztop w rondelku masło, polej nim szparagi i jajka. Możesz też ugotowane szparagi posypać ostrym żółtym serem i bułką tartą, po czym zapiec w mocno nagrzanym piekarniku.

1

Opinie o przepisie

  • bea pala

    bea pala , 14.05.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi z jajkami w sosie maślanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi z jajkami w sosie maślanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi z jajkami w sosie maślanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi z jajkami w sosie maślanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi z jajkami w sosie maślanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi z jajkami w sosie maślanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi z jajkami w sosie maślanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi z jajkami w sosie maślanym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi z jajkami w sosie maślanymSzparagi z jajkami w sosie maślanym

Jeśli potrzebujesz inspiracji na urozmaicenie swojego śniadania, koniecznie zapoznaj się z przepisem na szparagi z jajkami w sosie maślanym. Pierwszym krokiem do przygotowania tego dania jest ugotowanie zielonych szparagów. Ich smak będzie bardziej wyrazisty, jeśli we wrzątku rozpuścisz aromatyczną kostkę rosołową z lubczykiem i pietruszką. Pamiętaj, żeby wcześniej szparagi oczyścić i odciąć ich zdrewniałe, niejadalne końcówki. Jajka ugotuj na twardo, odcedź i umieść w lodowatej wodzie – dzięki temu łatwej będzie można usunąć skorupkę. Po obraniu posiekaj je w drobną kostkę. Ugotowane do miękkości, odsączone szparagi ułóż starannie na półmisku, oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posyp pokrojonym jajkiem. Na koniec polej je ciepłym roztopionym masłem. Inną opcją jest połączenie szparagów ze startym żółtym serem typu cheddar i bułką tartą, a następnie zapieczenie całości w piekarniku. Z czym podasz gotowane zielone szparagi? Koniecznie podziel się swoją propozycją w komentarzu powyżej.