Szparagi z jajkami w sosie maślanym

- Krok 1Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku.
- Krok 2Umyj dokładnie szparagi. Odetnij zgrubiałe końce i oskrob szczelinowym nożykiem. Następnie zwiąż nitką i gotuj w rosole około 20 minut (do momentu, gdy szparagi będą całkowicie miękkie).
- Krok 3Ugotuj jajka na twardo, wystudź, obierz, a następnie drobno posiekaj.
- Krok 4Wyjmij szparagi z rosołu, osącz starannie. Ułóż na półmisku, oprósz solą oraz pieprzem i posyp jajkami.
- Krok 5Roztop w rondelku masło, polej nim szparagi i jajka. Możesz też ugotowane szparagi posypać ostrym żółtym serem i bułką tartą, po czym zapiec w mocno nagrzanym piekarniku.

Jeśli potrzebujesz inspiracji na urozmaicenie swojego śniadania, koniecznie zapoznaj się z przepisem na szparagi z jajkami w sosie maślanym. Pierwszym krokiem do przygotowania tego dania jest ugotowanie zielonych szparagów. Ich smak będzie bardziej wyrazisty, jeśli we wrzątku rozpuścisz aromatyczną kostkę rosołową z lubczykiem i pietruszką. Pamiętaj, żeby wcześniej szparagi oczyścić i odciąć ich zdrewniałe, niejadalne końcówki. Jajka ugotuj na twardo, odcedź i umieść w lodowatej wodzie – dzięki temu łatwej będzie można usunąć skorupkę. Po obraniu posiekaj je w drobną kostkę. Ugotowane do miękkości, odsączone szparagi ułóż starannie na półmisku, oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posyp pokrojonym jajkiem. Na koniec polej je ciepłym roztopionym masłem. Inną opcją jest połączenie szparagów ze startym żółtym serem typu cheddar i bułką tartą, a następnie zapieczenie całości w piekarniku. Z czym podasz gotowane zielone szparagi? Koniecznie podziel się swoją propozycją w komentarzu powyżej.