Mięsna, wekowana galareta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Galareta z nóżek i mięs na zapas

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

75 dekagramów

75 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1.5 litra

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyć i oczyścić mięso. Nóżki rozrąbać na kawałki. Warzywa obrać . Marchew i por zrumienić na suchej patelni .

Krok 2

W garnku ułożyć mięso , ziele i listek . Zalać wodą .Dorzucić kostkę bulionową i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym ok. 2 godziny tak by nóżki były na tyle miękkie że mięso będzie odpadać od kości ( po 1 godzinie gotowania wrzucić warzywa ). Wywar powinien na końcu zgotować sie do ok. 1/2 litra czyli ledwo przykrywać mięso. Przecedzić wszystko przez gęste sito. Ostudzić mięso. Obrać nóżki dokładnie z kości . Skórki i mięso rozcierać nożem na desce na papkę. Mięso od szynki podzielić na ,, strzępki" . Włożyć mięso do wywaru. Wymieszać. Doprawić rozkruszoną mini kostką Czosnek i Pietruszka .

Krok 3

Rozlać do słoików ( 2 średnie lub 4 małe ) .Wekować jednego dnia 20 minut. Odstawić . Ostudzić i następnego dnia znów wekować 20 minut.

Krok 4

Gotowa - bardzo gęsta galareta zrobiona bez użycia żelatyny .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galareta z nóżek i mięs na zapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galareta z nóżek i mięs na zapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galareta z nóżek i mięs na zapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galareta z nóżek i mięs na zapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galareta z nóżek i mięs na zapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galareta z nóżek i mięs na zapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galareta z nóżek i mięs na zapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Galareta z nóżek i mięs na zapas - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Galareta z nóżek i mięs na zapasGalareta z nóżek i mięs na zapas

Popularna potrawa, która sprawdzi się, jeśli chcesz dodać do swojej spiżarni smaczne mięsne danie na zapas. Przygotowanie galarety z nóżek i mięs jest dość czasochłonne. Jeśli jednak poświęcisz trochę czasu na jej przyrządzenie, potem będziesz mieć pod ręką szybką przekąskę lub kolację na zimno. Aby przyrządzić galaretę z nóżek i mięs na zapas, potrzebne będą składniki, takie jak: nóżki wieprzowe, chude mięso z szynki, włoszczyzna, bulion wołowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz inne ulubione przyprawy do smaku. Najwięcej czasu zajmuje gotowanie mięsa i wekowanie. Jednak dzięki temu nie jest konieczne dodawanie do galarety żelatyny. Gotowa potrawa jest delikatna, gęsta i dobrze doprawiona. Przed podawaniu jej na stół, ozdób ją natką pietruszki, plasterkami gotowanej marchewki lub ćwiartkami cytryny. Dołącz do niej też chrupiący chleb wiejski oraz ocet. Zobacz, jak przygotować galaretę z nóżek i mięs na zapas. Sprawdź ten przepis i koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego.