Mięsna, wekowana galareta przepis – Zobacz na przepisy.pl

Galareta z nóżek i mięs na zapas

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

75 dekagramów

75 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1.5 litra

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyć i oczyścić mięso. Nóżki rozrąbać na kawałki. Warzywa obrać . Marchew i por zrumienić na suchej patelni .

Krok 2

W garnku ułożyć mięso , ziele i listek . Zalać wodą .Dorzucić kostkę bulionową i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym ok. 2 godziny tak by nóżki były na tyle miękkie że mięso będzie odpadać od kości ( po 1 godzinie gotowania wrzucić warzywa ). Wywar powinien na końcu zgotować sie do ok. 1/2 litra czyli ledwo przykrywać mięso. Przecedzić wszystko przez gęste sito. Ostudzić mięso. Obrać nóżki dokładnie z kości . Skórki i mięso rozcierać nożem na desce na papkę. Mięso od szynki podzielić na ,, strzępki" . Włożyć mięso do wywaru. Wymieszać. Doprawić rozkruszoną mini kostką Czosnek i Pietruszka .

Krok 3

Rozlać do słoików ( 2 średnie lub 4 małe ) .Wekować jednego dnia 20 minut. Odstawić . Ostudzić i następnego dnia znów wekować 20 minut.

Krok 4

Gotowa - bardzo gęsta galareta zrobiona bez użycia żelatyny .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galareta z nóżek i mięs na zapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galareta z nóżek i mięs na zapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galareta z nóżek i mięs na zapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galareta z nóżek i mięs na zapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galareta z nóżek i mięs na zapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galareta z nóżek i mięs na zapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galareta z nóżek i mięs na zapas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Galareta z nóżek i mięs na zapasGalareta z nóżek i mięs na zapas

Popularna potrawa, która sprawdzi się, jeśli chcesz dodać do swojej spiżarni smaczne mięsne danie na zapas. Przygotowanie galarety z nóżek i mięs jest dość czasochłonne. Jeśli jednak poświęcisz trochę czasu na jej przyrządzenie, potem będziesz mieć pod ręką szybką przekąskę lub kolację na zimno. Aby przyrządzić galaretę z nóżek i mięs na zapas, potrzebne będą składniki, takie jak: nóżki wieprzowe, chude mięso z szynki, włoszczyzna, bulion wołowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz inne ulubione przyprawy do smaku. Najwięcej czasu zajmuje gotowanie mięsa i wekowanie. Jednak dzięki temu nie jest konieczne dodawanie do galarety żelatyny. Gotowa potrawa jest delikatna, gęsta i dobrze doprawiona. Przed podawaniu jej na stół, ozdób ją natką pietruszki, plasterkami gotowanej marchewki lub ćwiartkami cytryny. Dołącz do niej też chrupiący chleb wiejski oraz ocet. Zobacz, jak przygotować galaretę z nóżek i mięs na zapas. Sprawdź ten przepis i koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego.