Małże au naturel przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Małże au naturel

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

30 gramów

1 pęczek

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Małże umyj, oczyść i opłucz dokładnie pod zimną wodą. Osusz je.

Krok 2

Cebulę i marchew pokrój na talarki i wrzuć do rondla z rozgrzanym masłem.

Krok 3

Dodaj małże, natkę pietruszki, tymianek i liść laurowy.

Krok 4

Kiedy małże zaczną się otwierać, energicznie potrząsaj rondlem.

Krok 5

Podawaj zaraz po całkowitym otwarciu muszli. Świetnym dodatkiem jest białe pieczywo.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Małże au naturel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Małże au naturel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Małże au naturel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Małże au naturel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Małże au naturel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Małże au naturel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Małże au naturel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Małże au naturel - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej