
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
30 gramów
1 pęczek
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Małże umyj, oczyść i opłucz dokładnie pod zimną wodą. Osusz je.
Krok 2
Cebulę i marchew pokrój na talarki i wrzuć do rondla z rozgrzanym masłem.
Krok 3
Dodaj małże, natkę pietruszki, tymianek i liść laurowy.
Krok 4
Kiedy małże zaczną się otwierać, energicznie potrząsaj rondlem.
Krok 5
Podawaj zaraz po całkowitym otwarciu muszli. Świetnym dodatkiem jest białe pieczywo.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej