Croque madame przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Croque madame

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
60 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

70 gramów

2 plastry

3 sztuki

75 mililitrów

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kromki chleba tostowego układamy na desce. Posypujemy tartym serem. Na dwóch tostach układamy dodatkowo plastry szynki.

Croque madame - Krok 1

Krok 2

Następnie odwracamy tosty z szynką i przykrywamy nimi tosty z serem.

Croque madame - Krok 2

Krok 3

Do miski wbijamy jajko. Roztrzepujemy je z mlekiem, płatkami czosnku z ziołami prowansalskimi oraz szczyptą soli.

Croque madame - Krok 3

Krok 4

W tak powstałej mieszance moczymy tosty.

Croque madame - Krok 4

Krok 5

Smażymy je na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym ok. 2 min z każdej strony.

Croque madame - Krok 5

Krok 6

Na osobnej patelni smażymy 2 jajka sadzone.

Croque madame - Krok 6

Krok 7

Na usmażonych tostach kładziemy jajka sadzone.

Croque madame - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Croque madame - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Croque madame - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Croque madame - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Croque madame - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Croque madame - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Croque madame - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Croque madame - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Croque madame - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Croque madameCroque madame

Kroki chleba tostowego układamy na desce. Posypujemy tartym serem. Na dwóch tostach układamy dodatkowo plastry szynki.