
Składniki
0.5 szklanki
2 szklanki
2 łyżki
10 sztuk
0.5 łyżeczki
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W czajniku zagotuj wodę. Kaszę wypłucz w zimnej wodzie, następnie przełóż na sito i przelej wrzątkiem. Dojrzałe truskawki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2
Wypłukaną kaszę przełóż do większego garnka, zalej napojem sojowym, dodaj miód i wszystko zamieszaj. Całość gotuj na wolnym ogniu 15 minut, mieszając od czasu do czasu, by kasza nie przywarła do dna naczynia.

Krok 3
Po tym czasie miękką kaszę zestaw z ognia, dodaj pokrojone truskawki, przykryj np. folią lub pokrywką i pozostaw na kolejne 15 minut, żeby jaglanka przeszła aromatem owoców.

Krok 4
Gotową kaszę przełóż do miseczek. Tuż przed podaniem udekoruj świeżymi owocami lub posyp orzechami i cynamonem.


Dobra rada:
Do kaszy możesz dodać świeże zioła np. liście melisy albo ulubione owoce np. jagody, maliny, banany albo pokrojone w kostkę i usmażone na maśle jabłka. Jaglanka będzie smakować jeszcze lepiej, gdy doprawisz ją mielonym cynamonem, syropem klonowym lub odrobiną cukru trzcinowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jaglanka
Jaglanka z truskawkami, orzechami włoskimi, miodem i napojem sojowym ma poważne szanse na to, by zdetronizować owsiankę i stać się prawdziwą królową śniadań na słodko. Nie ma to, jak dobrze rozpocząć dzień – wypróbowując nasz sprawdzony przepis. Jaglanka na śniadanie? To jest to!
Dla kogo?
Prostą w przygotowaniu jaglankę dedykujemy wszystkim osobom, które nie wyobrażają sobie porannego wyjścia z domu bez zjedzenia smacznego śniadania, pełnego ulubionych owoców. Masz ochotę, aby w twoim dzisiejszym menu pojawiła się pyszna jaglanka? Przepis na pewno przypadnie do gustu nie tylko tobie, ale i wszystkim domownikom.
Na jaką okazję?
Wiele mówi się o istotnej roli śniadania w codziennej diecie. Jaglanka z owocami to danie, które warto jeść na co dzień, a nie tylko w weekendy, kiedy można pozwolić sobie na dłuższe wylegiwanie się w łóżku i niespieszne przygotowanie posiłku.
Czy wiesz, że?
Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa i jest to produkt bezglutenowy, więc gotową potrawę mogą spożywać również osoby, które zmagają się z tym rodzajem alergii pokarmowej.
Dla urozmaicenia:
Dużym atutem przepisu na jaglankę jest jego elastyczność. Zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców, np. malin lub jagód. Orzechy włoskie w jaglance na śniadanie bez trudu zastąpisz laskowymi albo nerkowcami. Życzymy smacznego!