Jaglanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jaglanka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

2 szklanki

2 łyżki

10 sztuk

0.5 łyżeczki

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W czajniku zagotuj wodę. Kaszę wypłucz w zimnej wodzie, następnie przełóż na sito i przelej wrzątkiem. Dojrzałe truskawki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Jaglanka - Krok 1

Krok 2

Wypłukaną kaszę przełóż do większego garnka, zalej napojem sojowym, dodaj miód i wszystko zamieszaj. Całość gotuj na wolnym ogniu 15 minut, mieszając od czasu do czasu, by kasza nie przywarła do dna naczynia.

Jaglanka - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie miękką kaszę zestaw z ognia, dodaj pokrojone truskawki, przykryj np. folią lub pokrywką i pozostaw na kolejne 15 minut, żeby jaglanka przeszła aromatem owoców.

Jaglanka - Krok 3

Krok 4

Gotową kaszę przełóż do miseczek. Tuż przed podaniem udekoruj świeżymi owocami lub posyp orzechami i cynamonem.

Jaglanka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do kaszy możesz dodać świeże zioła np. liście melisy albo ulubione owoce np. jagody, maliny, banany albo pokrojone w kostkę i usmażone na maśle jabłka. Jaglanka będzie smakować jeszcze lepiej, gdy doprawisz ją mielonym cynamonem, syropem klonowym lub odrobiną cukru trzcinowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jaglanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jaglanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jaglanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jaglanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jaglanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jaglanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jaglanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jaglanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JaglankaJaglanka

Jaglanka z truskawkami, orzechami włoskimi, miodem i napojem sojowym ma poważne szanse na to, by zdetronizować owsiankę i stać się prawdziwą królową śniadań na słodko. Nie ma to, jak dobrze rozpocząć dzień – wypróbowując nasz sprawdzony przepis. Jaglanka na śniadanie? To jest to!

Dla kogo?

Prostą w przygotowaniu jaglankę dedykujemy wszystkim osobom, które nie wyobrażają sobie porannego wyjścia z domu bez zjedzenia smacznego śniadania, pełnego ulubionych owoców. Masz ochotę, aby w twoim dzisiejszym menu pojawiła się pyszna jaglanka? Przepis na pewno przypadnie do gustu nie tylko tobie, ale i wszystkim domownikom.

Na jaką okazję?

Wiele mówi się o istotnej roli śniadania w codziennej diecie. Jaglanka z owocami to danie, które warto jeść na co dzień, a nie tylko w weekendy, kiedy można pozwolić sobie na dłuższe wylegiwanie się w łóżku i niespieszne przygotowanie posiłku.

Czy wiesz, że?

Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa i jest to produkt bezglutenowy, więc gotową potrawę mogą spożywać również osoby, które zmagają się z tym rodzajem alergii pokarmowej.

Dla urozmaicenia:

Dużym atutem przepisu na jaglankę jest jego elastyczność. Zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców, np. malin lub jagód. Orzechy włoskie w jaglance na śniadanie bez trudu zastąpisz laskowymi albo nerkowcami. Życzymy smacznego!