
Składniki
0.5 szklanki
2 szklanki
2 łyżki
10 sztuk
0.5 łyżeczki
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę wypłukaj w zimnej wodzie, następnie przełóż na sito i przelej wrzątkiem. Truskawki umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 2
Kaszę przełóż do garnka, zalej napojem sojowym, dodaj miód i gotuj na wolnym ogniu 15 min.

Krok 3
Po tym czasie dodaj truskawki, przykryj np. folią i odstaw na kolejne 15 min.

Krok 4
Kaszę przełóż do miseczki, posyp orzechami i cynamonem.


Dobra rada:
Do jaglanki możesz dodać ulubione świeże zioła np. liście melisy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jaglanka
Jaglanka z truskawkami, orzechami włoskimi, miodem i napojem sojowym ma poważne szanse na to, by zdetronizować owsiankę i stać się prawdziwą królową śniadań na słodko. Nie ma to, jak dobrze rozpocząć dzień – wypróbowując nasz sprawdzony przepis na jaglankę!
Dla kogo? Prostą w przygotowaniu jaglankę dedykujemy wszystkim osobom, które nie wyobrażają sobie porannego wyjścia z domu bez zjedzenia smacznego śniadania. Słodkie rozpoczęcie dnia to zapowiedź naprawdę udanego przedpołudnia.
Na jaką okazję? Wiele mówi się o istotnej roli śniadania w codziennej diecie. Jaglankę warto jeść na co dzień – nie tylko w weekendy, kiedy można pozwolić sobie na dłuższe wylegiwanie się w łóżku i niespieszne przygotowanie posiłku.
Czy wiesz, że? Kasza jaglana to produkt bezglutenowy, więc gotową jaglankę mogą spożywać również osoby, które zmagają się z tym rodzajem alergii pokarmowej.
Dla urozmaicenia: Dużym atutem przepisu na jaglankę jest jej elastyczność. Zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców, np. malin lub jagód. Orzechy włoskie w jaglance na śniadanie bez trudu zastąpisz laskowymi albo nerkowcami.