Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

4

19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 garść

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżeczka

4 sztuki

0.5 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżka

10 listki

5 listki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

3 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie blendujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.

Krok 2

Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po przestudzeniu obieramy (świeży będzie gotował się około 10-15 minut, a mrożony około 20 minut). Obrany bób ugniatamy widelcem wraz z sokiem z cytryny, solą, sporą ilością pieprzu oraz majonezem, aż uzyskamy jednolitą, zieloną pastę.

Krok 3

Pomidorki przekrawamy na połówki lub kroimy w ćwiartki.

Krok 4

Paprykę i rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę.

Krok 5

Bułeczki przekrawamy na pół, obie części pokrywamy pastą, na dolnej układamy naprzemiennie roszponkę, kosteczki rzodkiewki i papryki oraz pestki słonecznik. Całość skrapiamy dressingiem (resztę zachowujemy do sałatki), a na koniec delikatnie przykrywamy górną częścią bułki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej