Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

4

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 garść

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżeczka

4 sztuki

0.5 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżka

10 listki

5 listki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

3 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie blendujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.

Krok 2

Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po przestudzeniu obieramy (świeży będzie gotował się około 10-15 minut, a mrożony około 20 minut). Obrany bób ugniatamy widelcem wraz z sokiem z cytryny, solą, sporą ilością pieprzu oraz majonezem, aż uzyskamy jednolitą, zieloną pastę.

Krok 3

Pomidorki przekrawamy na połówki lub kroimy w ćwiartki.

Krok 4

Paprykę i rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę.

Krok 5

Bułeczki przekrawamy na pół, obie części pokrywamy pastą, na dolnej układamy naprzemiennie roszponkę, kosteczki rzodkiewki i papryki oraz pestki słonecznik. Całość skrapiamy dressingiem (resztę zachowujemy do sałatki), a na koniec delikatnie przykrywamy górną częścią bułki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej