Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką
łatwe
16 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 garść
1 łyżka
1 szklanka
1 łyżeczka
4 sztuki
0.5 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
1 łyżka
10 listki
5 listki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
3 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie blendujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
Krok 2
Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po przestudzeniu obieramy (świeży będzie gotował się około 10-15 minut, a mrożony około 20 minut). Obrany bób ugniatamy widelcem wraz z sokiem z cytryny, solą, sporą ilością pieprzu oraz majonezem, aż uzyskamy jednolitą, zieloną pastę.
Krok 3
Pomidorki przekrawamy na połówki lub kroimy w ćwiartki.
Krok 4
Paprykę i rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę.
Krok 5
Bułeczki przekrawamy na pół, obie części pokrywamy pastą, na dolnej układamy naprzemiennie roszponkę, kosteczki rzodkiewki i papryki oraz pestki słonecznik. Całość skrapiamy dressingiem (resztę zachowujemy do sałatki), a na koniec delikatnie przykrywamy górną częścią bułki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej