Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką
łatwe
16 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 garść
1 łyżka
1 szklanka
1 łyżeczka
4 sztuki
0.5 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
1 łyżka
10 listki
5 listki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
3 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie blendujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
Krok 2
Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po przestudzeniu obieramy (świeży będzie gotował się około 10-15 minut, a mrożony około 20 minut). Obrany bób ugniatamy widelcem wraz z sokiem z cytryny, solą, sporą ilością pieprzu oraz majonezem, aż uzyskamy jednolitą, zieloną pastę.
Krok 3
Pomidorki przekrawamy na połówki lub kroimy w ćwiartki.
Krok 4
Paprykę i rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę.
Krok 5
Bułeczki przekrawamy na pół, obie części pokrywamy pastą, na dolnej układamy naprzemiennie roszponkę, kosteczki rzodkiewki i papryki oraz pestki słonecznik. Całość skrapiamy dressingiem (resztę zachowujemy do sałatki), a na koniec delikatnie przykrywamy górną częścią bułki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej