Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

1

10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 garść

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżeczka

4 sztuki

0.5 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżka

10 listki

5 listki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

3 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie blendujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.

Krok 2

Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po przestudzeniu obieramy (świeży będzie gotował się około 10-15 minut, a mrożony około 20 minut). Obrany bób ugniatamy widelcem wraz z sokiem z cytryny, solą, sporą ilością pieprzu oraz majonezem, aż uzyskamy jednolitą, zieloną pastę.

Krok 3

Pomidorki przekrawamy na połówki lub kroimy w ćwiartki.

Krok 4

Paprykę i rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę.

Krok 5

Bułeczki przekrawamy na pół, obie części pokrywamy pastą, na dolnej układamy naprzemiennie roszponkę, kosteczki rzodkiewki i papryki oraz pestki słonecznik. Całość skrapiamy dressingiem (resztę zachowujemy do sałatki), a na koniec delikatnie przykrywamy górną częścią bułki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej