Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

4

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 garść

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżeczka

4 sztuki

0.5 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżka

10 listki

5 listki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

3 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie blendujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.

Krok 2

Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po przestudzeniu obieramy (świeży będzie gotował się około 10-15 minut, a mrożony około 20 minut). Obrany bób ugniatamy widelcem wraz z sokiem z cytryny, solą, sporą ilością pieprzu oraz majonezem, aż uzyskamy jednolitą, zieloną pastę.

Krok 3

Pomidorki przekrawamy na połówki lub kroimy w ćwiartki.

Krok 4

Paprykę i rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę.

Krok 5

Bułeczki przekrawamy na pół, obie części pokrywamy pastą, na dolnej układamy naprzemiennie roszponkę, kosteczki rzodkiewki i papryki oraz pestki słonecznik. Całość skrapiamy dressingiem (resztę zachowujemy do sałatki), a na koniec delikatnie przykrywamy górną częścią bułki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułeczka z pastą z bobu i kolorową sałatką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej