Składniki
4 sztuki
180 gramów
4 łyżki
4 łyżki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa dokładnie umyj, a następnie osusz np. papierowym ręcznikiem kuchennym. Pomidora i ogórka pokrój w plastry, sałatę możesz poszarpać na mniejsze części.
Krok 2
Przygotuj niewielkie naczynie na dip do tortilli. Majonez wymieszaj razem z ketchupem tak, by powstał gęsty, jednorodny sos.
Krok 3
Roślinne nuggetsy wraz z frytkami wysyp na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 12 minut w 180 st. C dopóki wszystkie składniki się nie zarumienią.
Krok 4
Tortille posmaruj sosem majonezowo-ketchupowym następnie nałóż sałatę, ogórka, pomidora, roślinne nuggetsy i frytki. Całość oprósz serem i wstaw do piekarnika w tej samej temp. na 5 min.
Krok 5
Gotowe tortille wyjmij z piekarnika i natychmiast zwiń formując dość ciasne wrapy.
Dobra rada:
Do tortilli możesz dodać również inne warzywa np. pokrojoną w paski kolorową paprykę, cienkie plasterki cebuli lub kukurydzę z puszki. Świeża kolendra i plasterki chili – dodadzą całej potrawie nieco pikanterii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariański wrap z roślinnymi nuggetsami
Wrapy i tortille zaliczają się do potraw uwielbianych przez kucharzy, którym zależy na smacznych, ale jednocześnie szybkich w przygotowaniu daniach. Oczywiście, mączne placki można zrobić samodzielnie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by skorzystać z gotowych produktów, które bez trudu wypełnisz smakowitym farszem tak, by powstały wegetariańskie wrapy z nuggetsami. Wybierz wariant dla siebie i ciesz się kolorowym i apetycznym posiłkiem.
Dla kogo?
Nie lubisz się nudzić i dotyczy to również pracy w kuchni? Dzięki wrapom z wegetariańskimi nuggetsami odkryjesz to danie w zupełnie nowej wersji. Baw się dodatkami i za każdym razem odkrywaj kolejne smaki. Mieszaj ze sobą różnorodne warzywa, eksperymentuj, dodając zamiast frytek gotowany ryż lub krótko podsmażoną na maśle czarną fasolę z puszki i stwórz zupełnie nowe danie z ulubionymi dodatkami.
Na jaką okazję?
Nie masz zbyt wiele czasu lub kulinarnej weny do wymyślania potraw na szybko? Zapiekana tortilla wege może się okazać prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Nie musisz kolejny raz odgrzewać zapasów z zamrażarki lub zamawiać jedzenia na telefon. Wegetariańskie wrapy z nuggetsami okażą się nie tylko pyszną przekąską lub pełnym warzyw daniem na lunch, ale także ratunkiem, gdy w porze obiadu zawitają do ciebie niespodziewani goście.
Czy wiesz, że?
Pyszne tortille można również przygotować bez konieczności użycia piekarnika np. w mikrofali lub na kuchence. Wystarczy placek wyłożyć na suchą patelnię i krótko podsmażyć z każdej strony tak, żeby stał się elastyczny i gorący. Od razu nałóż wszystkie przygotowane wcześniej dodatki, zawiń i jedz. Szybciej być nie może!
Dla urozmaicenia:
Jeśli przepadasz za pikantnym i przyjemnie dymnym smakiem potraw dodaj do tortilli sos ze zmiksowanych papryczek chipotles i jogurtu naturalnego. Warzywa, których nie udało ci się zmieścić do środka wrapów z nuggetsami wege, zamień w pyszną sałatkę, którą możesz zjeść do obiadu lub zostawić sobie na kolację. Szybko i smacznie!