Burrito wegetariańskie - przepis wege bez mięsa | Przepisy.pl pixel

Burrito wegetariańskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
714 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

364 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

580 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

4 sztuki

100 gramów

50 mililitrów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj deskę do krojenia i ostry nóż. Cebulę pokrój w piórka, paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć kolejno cebulę, fasolę i kukurydzę. Całość smaż ok. 4 minut, od czasu do czasu mieszając.

Burrito wegetariańskie  - Krok 1

Krok 2

Fix Chili con carne Knorr połącz z wodą, wymieszaj i zagotuj w rondelku. Następnie wlej go na patelnię z warzywami, gotuj wszystko na wolnym ogniu (bez przykrycia) do odparowania płynu. Ten farsz sprawdzi się idealnie jako składnik wegetariańskiego burrito.

Burrito wegetariańskie  - Krok 2

Krok 3

Patelnię zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Do farszu na wege burrito dodaj posiekaną świeżą kolendrę.

Burrito wegetariańskie  - Krok 3

Krok 4

Gotowe tortille lekko zrumień na suchej patelni (bez tłuszczu), następnie nałóż na nie wcześniej przygotowany wege farsz do burrito, posyp starym serem i zawiń jak klasycznego naleśnika. Burrito wegetariańskie podsmaż na suchej patelni – najlepiej grillowej.

Burrito wegetariańskie  - Krok 4

Krok 5

Gotowe wegetariańskie burrito pokrój na kawałki pod skosem i podawaj z kwaśną śmietaną i guacamole.

Burrito wegetariańskie  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz wyraziste ostre smaki, podaj burrito wegetariańskie z salsą chili lub pikantnym sosem czosnkowym.

2

Opinie o przepisie

  • Anna Wiśniewska

    Anna Wiśniewska , 08.09.2018

    Co prawda nie znalazłam fixu "chilli con carne" ale z powodzeniem zastąpiłam je sosem meksykańskim. Do tego zamarynowane mięsko z fileta kurczaka i mmm niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Sałuda

    Paulina Sałuda , 30.06.2018

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burrito wegetariańskie Burrito wegetariańskie

Klasyczne burrito czy burrito wegetariańskie to danie jednoznacznie kojarzące się z meksykańską kuchnią. W pszennej tortilli schować można wiele wyśmienitych składników, co pozwala dowolnie eksperymentować ze smakami. Jako farsz do tortilli meksykańskiej wege posłużą warzywa, w tym przede wszystkim te, które w meksykańskiej kuchni są podstawą. Obok papryki i pomidorów znajdziesz tu więc warzywa strączkowe, takie jak biała lub czerwona fasola z puszki oraz słodka kukurydza. Wegetariańskie burrito to również aromatyczne przyprawy i zioła, w tym świeża kolendra, które sprawią, że od samego zapachu tego dania pocieknie ślinka!

Dla kogo?

Burrito wegetariańskie bogate w różnorodne smaki warzyw, świeżych ziół i meksykańskich przypraw stanie się przebojem codziennego jadłospisu! Kiedy warto podać burrito wegetariańskie? Przepis sprawdzi się w porze obiadowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by danie zaserwować na kolację lub ciepłą przekąskę na imprezie z przyjaciółmi.

Na jaką okazję?

Burrito wegetariańskie jest idealne jako szybka przekąska podczas kolacji w gronie przyjaciół. Nic tak nie umili oglądania filmu lub meczu, jak smaczna tortilla wypełniona bukietem warzyw. Planujesz wieczór w bardziej kameralnym gronie? Nawet jeśli zamierzasz jeść w pojedynkę, zadbaj o to, by było smacznie. Wegetariańskie burrito to pewniak.

Czy wiesz, że?

Burrito wegetariańskie bardzo dobrze komponuje się z różnego rodzaju sosami i dipami. Wypróbuj różne wersje tej potrawy, kosztując jej z salsą chili, guacamole, sosem czosnkowym lub innymi pysznymi mieszankami. Burrito wegetariańskie doskonale smakuje również z pikantnym sosem pomidorowym.

Dla urozmaicenia:

Jak urozmaicić burrito wegetariańskie? Przepisy na to danie dają spore pole do eksperymentów. Jeśli chcesz, by było bogatsze w smaki, do farszu wegetariańskiego burrito możesz dodać ryż lub tofu.

Jeśli burrito wegetariańskie przypadło Ci do gustu, koniecznie sprawdź przepisy na musakę z cukinią oraz makaron z sosem Arrabbiata. Smacznego!