Burrito wegetariańskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

574 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

309 osób wydrukowało

Pobierz pdf

465 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

4 sztuki

100 gramów

50 mililitrów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paski. Warzywa podsmaż na patelni, dodaj fasolę i kukurydzę. Całość smaż ok. 4 minut.

Burrito wegetariańskie  - Krok 1

Krok 2

Fix Chili con carne Knorr połącz z wodą, wymieszaj i zagotuj w rondelku. Następnie wlej go na patelnię z warzywami, gotuj wszystko razem do odparowania płynu.

Burrito wegetariańskie  - Krok 2

Krok 3

Po zdjęciu patelni z ognia dodaj posiekaną świeżą kolendrę.

Burrito wegetariańskie  - Krok 3

Krok 4

Tortille zrumień na suchej patelni, następnie nałóż na nie powstały farsz, posyp starym serem i zawiń jak krokieta, po czym ponownie podsmaż na suchej patelni.

Burrito wegetariańskie  - Krok 4

Krok 5

Gotowe burrito podawaj z kwaśną śmietaną i guacamole.

Burrito wegetariańskie  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Anna Wiśniewska

    Anna Wiśniewska

    Co prawda nie znalazłam fixu "chilli con carne" ale z powodzeniem zastąpiłam je sosem meksykańskim. Do tego zamarynowane mięsko z fileta kurczaka i mmm niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Sałuda

    Paulina Sałuda

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burrito wegetariańskie Burrito wegetariańskie

Daniem jednoznacznie kojarzącym się z meksykańską kuchnią jest oczywiście burrito. To zwijane w tortillę danie jest idealne na szybką przekąskę lub na kolację w gronie przyjaciół. Nic tak nie pokrzepi podczas oglądania filmu lub meczu, jak smaczne burrito.Chociaż najbardziej jest mięsne burrito, to równie interesująco zapowiada się jego wegetariańska wersja. Jako farsz posłużą warzywa, w tym przede wszystkim te, które w meksykańskiej kuchni są podstawą. Obok papryki i pomidorów znajdziesz tu więc warzywa strączkowe, takie jak biała lub czerwona fasola z puszki oraz słodka kukurydza. Koniecznie pamiętaj o odpowiednim sosie, który połączy całość. Burrito zawiń w pszenny placek i zapiecz w grillowym opiekaczu, aż ser się rozpuści. Aromatyczne przyprawy i zioła, w tym świeża kolendra, sprawią, że od samego zapachu tego dania pocieknie ślinka!