Burrito wegetariańskie - przepis wege bez mięsa | Przepisy.pl pixel

Burrito wegetariańskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
714 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

364 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

578 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

4 sztuki

100 gramów

50 mililitrów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj deskę do krojenia i ostry nóż. Cebulę pokrój w piórka, paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć kolejno cebulę, fasolę i kukurydzę. Całość smaż ok. 4 minut, od czasu do czasu mieszając.

Burrito wegetariańskie  - Krok 1

Krok 2

Fix Chili con carne Knorr połącz z wodą, wymieszaj i zagotuj w rondelku. Następnie wlej go na patelnię z warzywami, gotuj wszystko na wolnym ogniu (bez przykrycia) do odparowania płynu. Ten farsz sprawdzi się idealnie jako składnik wegetariańskiego burrito.

Burrito wegetariańskie  - Krok 2

Krok 3

Patelnię zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Do farszu na wege burrito dodaj posiekaną świeżą kolendrę.

Burrito wegetariańskie  - Krok 3

Krok 4

Gotowe tortille lekko zrumień na suchej patelni (bez tłuszczu), następnie nałóż na nie wcześniej przygotowany wege farsz do burrito, posyp starym serem i zawiń jak klasycznego naleśnika. Burrito wegetariańskie podsmaż na suchej patelni – najlepiej grillowej.

Burrito wegetariańskie  - Krok 4

Krok 5

Gotowe wegetariańskie burrito pokrój na kawałki pod skosem i podawaj z kwaśną śmietaną i guacamole.

Burrito wegetariańskie  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz wyraziste ostre smaki, podaj burrito wegetariańskie z salsą chili lub pikantnym sosem czosnkowym.

2

Opinie o przepisie

  • Anna Wiśniewska

    Anna Wiśniewska , 08.09.2018

    Co prawda nie znalazłam fixu "chilli con carne" ale z powodzeniem zastąpiłam je sosem meksykańskim. Do tego zamarynowane mięsko z fileta kurczaka i mmm niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Sałuda

    Paulina Sałuda , 30.06.2018

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burrito wegetariańskie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bakłażan z grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burrito wegetariańskie Burrito wegetariańskie

Klasyczne burrito czy burrito wegetariańskie to danie jednoznacznie kojarzące się z meksykańską kuchnią. W pszennej tortilli schować można wiele wyśmienitych składników, co pozwala dowolnie eksperymentować ze smakami. Jako farsz do tortilli meksykańskiej wege posłużą warzywa, w tym przede wszystkim te, które w meksykańskiej kuchni są podstawą. Obok papryki i pomidorów znajdziesz tu więc warzywa strączkowe, takie jak biała lub czerwona fasola z puszki oraz słodka kukurydza. Wegetariańskie burrito to również aromatyczne przyprawy i zioła, w tym świeża kolendra, które sprawią, że od samego zapachu tego dania pocieknie ślinka!

Dla kogo?

Burrito wegetariańskie bogate w różnorodne smaki warzyw, świeżych ziół i meksykańskich przypraw stanie się przebojem codziennego jadłospisu! Kiedy warto podać burrito wegetariańskie? Przepis sprawdzi się w porze obiadowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by danie zaserwować na kolację lub ciepłą przekąskę na imprezie z przyjaciółmi.

Na jaką okazję?

Burrito wegetariańskie jest idealne jako szybka przekąska podczas kolacji w gronie przyjaciół. Nic tak nie umili oglądania filmu lub meczu, jak smaczna tortilla wypełniona bukietem warzyw. Planujesz wieczór w bardziej kameralnym gronie? Nawet jeśli zamierzasz jeść w pojedynkę, zadbaj o to, by było smacznie. Wegetariańskie burrito to pewniak.

Czy wiesz, że?

Burrito wegetariańskie bardzo dobrze komponuje się z różnego rodzaju sosami i dipami. Wypróbuj różne wersje tej potrawy, kosztując jej z salsą chili, guacamole, sosem czosnkowym lub innymi pysznymi mieszankami. Burrito wegetariańskie doskonale smakuje również z pikantnym sosem pomidorowym.

Dla urozmaicenia:

Jak urozmaicić burrito wegetariańskie? Przepisy na to danie dają spore pole do eksperymentów. Jeśli chcesz, by było bogatsze w smaki, do farszu wegetariańskiego burrito możesz dodać ryż lub tofu.

Jeśli burrito wegetariańskie przypadło Ci do gustu, koniecznie sprawdź przepisy na musakę z cukinią oraz makaron z sosem Arrabbiata. Smacznego!