
Składniki
0.5 kilograma
1 opakowanie
200 mililitrów
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Pokrojonych ziemniaków nie należy trzymać w wodzie ani myć.

Krok 2
W dużym garnku podsmażaj plastry ziemniaków przez 4 minuty, cały czas mieszając. Gdy skrobia zacznie się rozklejać, dodaj śmietanę i sos Knorr. Całość gotuj jeszcze przez minutę.

Krok 3
Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, uciskając ziemniaki dokładnie. Wiech posyp serem i przykryj folią aluminiową.

Krok 4
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły. Ziemniaki dodatkowo można doprawić szczyptą czosnku i tymianku. Najlepszym serem do tej kompozycji będzie gruyere wymieszany z parmezanem. Tak przygotowane ziemniaki to idealny dodatek do potraw z grilla, steków oraz smażonych lub pieczonych ryb.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Do kurczaka w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaki gratin
Podczas poszukiwań inspirujących receptur natknąłeś się na ziemniaki gratin, ale sama nazwa niewiele ci mówi? Potrawa ta, znana jako gratin dauphinois, to nic innego jak ziemniaczana zapiekanka z kwaśną śmietaną i serem. Przygotowanie dania jest bardzo proste, nie trzeba więc być francuskim mistrzem kuchni, by móc rozkoszować się ziemniaczano-serowym smakiem. Z naszym przepisem na ziemniaki gratin można być pewnym sukcesu.
Dla kogo? Ziemniaczki gratin są stworzone dla wszystkich, którym znudziły się gotowane ziemniaki, często podawane do obiadu na polskich stołach. Bez obaw, ich zrobienie nikomu nie sprawi problemu. Wystarczy, że pokroisz surowe ziemniaki w talarki (możesz użyć do tego malaksera), podsmażysz i zatopisz w gęstym, serowo-kremowym sosie na bazie śmietany. Następnie wypełnij naczynie żaroodporne ziemniakami z sosem, a całość posyp startym serem żółtym, z którego powstanie słynna skórka.
Na jaką okazję? Jako francuski specjał, gratin ziemniaczane śmiało możesz wykorzystać jako element zaskoczenia podczas uroczystego obiadu. Twoi bliscy z dużym entuzjazmem powitają na talerzach coś innego niż purée albo frytki.
Czy wiesz, że? Gratin to popularna we Francji technika gotowania, która polega na zapiekaniu dania w taki sposób, że na wierzchu powstaje chrupiąca skórka. Francuskie słowo gratter oznacza skrobać lub ścierać, co nawiązuje to tartego sera użytego przy pieczeniu. Tyle z teorii wystarczy, czas wypróbować przepis na ziemniaki gratin w praktyce.
Dla urozmaicenia: Całość dopraw przyprawami i upiecz, aż ziemniaki będą przyrumienione. Brzmi smakowicie, prawda? Ziemniaki gratin podawaj jako główne danie, przekąskę lub dodatek do obiadu.