PRZEPISY.PL

Wszyscy kochamy zapiekanki z ziemniaków. Do ziemniaczanego gratin potrzeba zaledwie kilka składników: ziemniaki, ser i śmietana.

Ziemniaki gratin  - autor: przepisy.pl

Ziemniaki gratin

  • 60
  • 4
  • Łatwe
  • 0
132
osoby dodały do Mniamlisty
132
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

    Ziemniaki gratin  – krok 1

    Krok 1

    Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Pokrojonych ziemniaków nie należy trzymać w wodzie ani myć.
    Ziemniaki gratin  – krok 2

    Krok 2

    W dużym garnku podsmażaj plastry ziemniaków przez 4 minuty, cały czas mieszając. Gdy skrobia zacznie się rozklejać, dodaj śmietanę i sos Knorr. Całość gotuj jeszcze przez minutę.
    Ziemniaki gratin  – krok 3

    Krok 3

    Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, uciskając ziemniaki dokładnie. Wiech posyp serem i przykryj folią aluminiową.
    Ziemniaki gratin  – krok 4

    Krok 4

    Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły. Ziemniaki dodatkowo można doprawić szczyptą czosnku i tymianku. Najlepszym serem do tej kompozycji będzie gruyere wymieszany z parmezanem. Tak przygotowane ziemniaki to idealny dodatek do potraw z grilla, steków oraz smażonych lub pieczonych ryb.

    Więcej przepisów z tym produktem

    Sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo-kremowy KnorrZobacz wszystkie

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    250
    osób dodało do Mniamlisty
    45''
    6
    Łatwe
    342
    osoby dodały do Mniamlisty
    60''
    5
    Średnie
    1111
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    6
    Średnie
    157
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    4
    Łatwe