Ziemniaki gratin przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ziemniaki gratin

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

301 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

250 osób wydrukowało

Pobierz pdf

239 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

200 mililitrów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Pokrojonych ziemniaków nie należy trzymać w wodzie ani myć.

Ziemniaki gratin  - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku podsmażaj plastry ziemniaków przez 4 minuty, cały czas mieszając. Gdy skrobia zacznie się rozklejać, dodaj śmietanę i sos Knorr. Całość gotuj jeszcze przez minutę.

Ziemniaki gratin  - Krok 2

Krok 3

Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, uciskając ziemniaki dokładnie. Wiech posyp serem i przykryj folią aluminiową.

Ziemniaki gratin  - Krok 3

Krok 4

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły. Ziemniaki dodatkowo można doprawić szczyptą czosnku i tymianku. Najlepszym serem do tej kompozycji będzie gruyere wymieszany z parmezanem. Tak przygotowane ziemniaki to idealny dodatek do potraw z grilla, steków oraz smażonych lub pieczonych ryb.

Ziemniaki gratin  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki gratin  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki gratin  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki gratin  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki gratin  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki gratin  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki gratin  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki gratin  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki gratin Ziemniaki gratin

Gratin to popularna we Francji technika gotowania, która polega na zapiekaniu dania w taki sposób że, na wierzchu powstaje lekko przypalona, chrupiąca skórka. Francuskie słowo gratter oznacza skrobać lub ścierać, co nawiązuje to tartego sera użytego przy pieczeniu. Potrawa ta, znana jako gratin dauphinois, to nic innego jak ziemniaczana zapiekanka z kwaśną śmietaną i serem. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, nie trzeba więc być francuskim mistrzem kuchni, by móc rozkoszować się ziemniaczano-serowym smakiem. Wystarczy, że pokroisz surowe ziemniaki w talarki (możesz użyć do tego malaksera), podsmażysz i zatopisz w gęstym, serowo-kremowym sosie na bazie śmietany. Następnie wypełnij naczynie żaroodporne ziemniakami z sosem, a całość posyp startym serem żółtym, z którego powstanie słynna skórka. Całość dopraw przyprawami i upiecz, aż ziemniaki będą przyrumienione. Brzmi smakowicie, prawda? Ziemniaki gratin podawaj jako główne danie, przekąskę lub dodatek do obiadu.