Ziemniaki na frytki – jaki typ wybrać?

Ziemniak jaki jest, każdy widzi? Nie do końca! Sukces kulinarny zależy w znacznym stopniu od wybranej podczas zakupów odmiany. Jest ich ponad 100, a warzywa, których z powodzeniem użyjemy do zrobienia kopytek, nie muszą być odpowiednie do smażenia. Jakie ziemniaki nadają się na frytki? Sprawdźcie razem z nami!

Ziemniaki na frytki – jakie będą najlepsze?

Jakie powinny być idealne frytki? Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Do tak przyrządzonych, złocistych frytek właściwie nie potrzeba już żadnych dodatków. Mimo to różnorodne sosy i dipy dodatkowo uprzyjemniają degustację. Podajemy je w formie samodzielnej przekąski albo uzupełnienia głównego posiłku. Znakomicie współgrają z potrawami mięsnymi, a brytyjska ryba z frytkami to danie znane niemalże na całym świecie. Zadbajmy o to, by wybrać najlepsze ziemniaki na frytki. Kuchenny sukces będziemy mieli jak w banku.

Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

Jeśli chcemy wybrać najlepsze ziemniaki na frytki, warto znać właściwości poszczególnych typów tego warzywa. W podstawowej klasyfikacji, ziemniaki dzieli się na 3 rodzaje:

  • Typ A – cechują się małą zawartością skrobi, ich miąższ jest twardy i wilgotny. Nadają się do przygotowania ziemniaczanych sałatek albo pieczenia i grillowania w łupinach.
  • Typ B – ziemniaki nazywane ogólnoużytkowymi. To ich powinniśmy szukać, planując przygotowanie frytek. Charakteryzują się średnim poziomem twardości. Idealne do smażenia – ich skórka staje się chrupiąca i rumiana, natomiast miąższ jest pulchny i wilgotny. Jaka odmiana ziemniaków na frytki sprawdzi się najlepiej? Irga, Irys, Fresco, Gloria, Pasat, Sante, Glada, Augusta, Flaming, Ingrid, Jelly, Orlik – po nie szefowie kuchni sięgają najchętniej. Kierujcie się tymi wytycznymi także wtedy, gdy szukacie ziemniaków na frytki belgijskie, które od kilku lat są przebojem na kulinarnych mapach wielu miast.
  • Typ C – ziemniaki o największej zawartości skrobi. Ich miękki miąższ szybko rozpada się podczas obróbki termicznej, co czyni z nich doskonały materiał na puree i różnego rodzaju kluski.

Jak kupować ziemniaki na frytki?

Przed zakupem bardziej egzotycznych owoców i warzyw zwykle długo im się przyglądamy. Ziemniaki zasługują na podobne zainteresowanie – dzięki temu wybierzemy najlepsze ziemniaki na frytki. Na co zwracać uwagę?

  • Bulwy powinny być gładkie – bez uszkodzeń, śladów gnicia, przebarwień i innych niepojących oznak.
  • Gładka skórka to znak, że mamy do czynienia z dobrej jakości ziemniakami.
  • Ziemniaki w naszym koszyku powinny mieć podobny rozmiar, kolor oraz fakturę.

Jak podawać frytki?

Skoro wiesz już, jak wybrać ziemniaki do frytek, mamy dla Ciebie kilka kulinarnych inspiracji!

Z czym serwować frytki? Wbrew pozorom odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Ziemniaczany przysmak można podawać na wiele smakowitych sposobów.

  • Złociste frytki z klasycznym sosem koktajlowym to gratka dla osób, które cenią sprawdzone przepisy. Aromatyczny chrzan dodaje całości charakteru.
  • Frytki czosnkowe to jedna z tych receptur, do których wraca się z ogromną przyjemnością.
  • Miłośnicy ognistych frytek powinni mieć pod ręką papryczkę chili i intensywną w smaku mieszankę przypraw. Będzie się działo!
  • W wielobarwną, meksykańską atmosferę wprowadzą nas frytki z dipem guacamole – lepiej od razu przewidzieć dokładki. Lubicie być na bieżąco z kulinarnymi trendami?
  • Pora zaznajomić się z belgijskimi frytkami z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą – to pyszny sposób, by uniknąć stania w kolejce do najmodniejszego food trucka w mieście.
  • Kuchnia rodem z Italii też nie traci na popularności, więc przygotujmy frytki po włosku pachnące świeżą bazylią.

Jeśli uwielbiacie ziemniaki, ale staracie się unikać smażonych potraw, frytki z piekarnika staną się wybornym kompromisem.