Ziemniak jaki jest, każdy widzi? Nie do końca! Sukces kulinarny zależy w znacznym stopniu od wybranej podczas zakupów odmiany. Jest ich ponad 100, a warzywa, których z powodzeniem użyjemy do zrobienia kopytek, nie muszą być odpowiednie do smażenia. Jakie ziemniaki nadają się na frytki? Sprawdźcie razem z nami!

Frytki idealne

Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Do tak przyrządzonych, złocistych frytek właściwie nie potrzeba już żadnych dodatków. Mimo to różnorodne sosy i dipy dodatkowo uprzyjemniają degustację. Podajemy je w formie samodzielnej przekąski albo uzupełnienia głównego posiłku. Znakomicie współgrają z potrawami mięsnymi, a brytyjska ryba z frytkami to danie znane niemalże na całym świecie. Zadbajmy o to, by wybrać najlepsze ziemniaki na frytki. Kuchenny sukces będziemy mieli jak w banku.

Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

W podstawowej klasyfikacji, ziemniaki dzieli się na 3 rodzaje:

  • Typ A – cechują się małą zawartością skrobi, ich miąższ jest twardy i wilgotny. Nadają się do przygotowania ziemniaczanych sałatek albo pieczenia i grillowania w łupinach.
  • Typ B – ziemniaki nazywane ogólnoużytkowymi. To ich powinniśmy szukać, planując przygotowanie frytek. Charakteryzują się średnim poziomem twardości. Idealne do smażenia – ich skórka staje się chrupiąca i rumiana, natomiast miąższ jest pulchny i wilgotny. Jaka odmiana ziemniaków na frytki sprawdzi się najlepiej? Irga, Irys, Fresco, Gloria, Pasat, Sante, Glada, Augusta, Flaming, Ingrid, Jelly, Orlik – po nie szefowie kuchni sięgają najchętniej. Kierujcie się tymi wytycznymi także wtedy, gdy szukacie ziemniaków na frytki belgijskie, które od kilku lat są przebojem na kulinarnych mapach wielu miast.
  • Typ C – ziemniaki o największej zawartości skrobi. Ich miękki miąższ szybko rozpada się podczas obróbki termicznej, co czyni z nich doskonały materiał na puree i różnego rodzaju kluski.

Jak kupować ziemniaki?

Przed zakupem bardziej egzotycznych owoców i warzyw zwykle długo im się przyglądamy. Ziemniaki zasługują na podobne zainteresowanie – dzięki temu wybierzemy najsmaczniejsze egzemplarze. Na co zwracać uwagę?

  • Bulwy powinny być gładkie – bez uszkodzeń, śladów gnicia, przebarwień i innych niepojących oznak.
  • Gładka skórka to znak, że mamy do czynienia z dobrej jakości ziemniakami.
  • Ziemniaki w naszym koszyku powinny mieć podobny rozmiar, kolor oraz fakturę.

Jak podawać frytki?

Wbrew pozorom odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Ziemniaczany przysmak można serwować na wiele smakowitych sposobów. Skoro wybraliśmy już ziemniaki na frytki, czas zająć się dodatkami. Złociste frytki z klasycznym sosem koktajlowym to gratka dla osób, które cenią sprawdzone przepisy. Aromatyczny chrzan dodaje całości charakteru. Frytki czosnkowe to jedna z tych receptur, do których wraca się z ogromną przyjemnością. Miłośnicy ognistych frytek powinni mieć pod ręką papryczkę chili i intensywną w smaku mieszankę przypraw. Będzie się działo! W wielobarwną, meksykańską atmosferę wprowadzą nas frytki z dipem guacamole – lepiej od razu przewidzieć dokładki. Lubicie być na bieżąco z kulinarnymi trendami? Pora zaznajomić się z belgijskimi frytkami z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą – to pyszny sposób, by uniknąć stania w kolejce do najmodniejszego food trucka w mieście. Kuchnia rodem z Italii też nie traci na popularności, więc przygotujmy frytki po włosku pachnące świeżą bazylią. Jeśli uwielbiacie ziemniaki, ale staracie się unikać smażonych potraw, frytki z piekarnika staną się wybornym kompromisem.