Fish and Chips przepis – Zobacz na przepisy.pl

Fish and Chips

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

220 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

220 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce rozetrzyj kostkę rosołową Knorr z dwiema łyżkami oleju.

Fish and Chips  - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj jajka oraz piwo. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Fish and Chips  - Krok 2

Krok 3

Proszek do pieczenia wymieszaj z mąką. Całość wsyp do mieszanki z piwem dokładnie mieszając. Powinieneś otrzymać ciasto podobne do naleśnikowego, o dość gęstej konsystencji. Ewentualnie możesz dodać trochę więcej mąki.

Fish and Chips  - Krok 3

Krok 4

Rybę pokrój w paski o szerokości 1,5 centymetra. W rondelku rozgrzej olej.

Fish and Chips  - Krok 4

Krok 5

Rybę obtaczaj najpierw w mące, a następnie w cieście. Smaż w głębokim tłuszczu, aż nabierze złoto-brązowej barwy. Po usmażeniu odłóż rybę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Chipsy podawaj samodzielnie, z kawałkiem cytryny lub ewentualnie z dipem majonezowym.

Fish and Chips  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fish and Chips  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fish and Chips  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fish and Chips  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fish and Chips  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fish and Chips  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fish and Chips  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fish and Chips  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Klopsy po bałkańsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fish and Chips Fish and Chips

Fish and chips to najpopularniejszy brytyjski street food, czyli proste jedzenie, które jest sprzedawane na ulicznych stoiskach. Lubiane w Wielkiej Brytanii danie możesz z łatwością przygotować samodzielnie, jeżeli przyrządzisz je według poniższego przepisu. Sekretem tej potrawy jest panierka. Zacznij od rozrobienia kostki rosołowej z olejem, następnie dodaj jajka oraz jasne piwo. Wymieszaj całość za pomocą trzepaczki na gładką masę. Następnie wsyp do niej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i połącz wszystkie składniki. Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Filet z białej ryby, np. dorsza lub halibuta, pokrój w wąskie paski i obtaczaj w mące, a później zanurzaj w cieście. Kawałki ryby smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Użyj oleju o wysokiej temperaturze dymienia – najlepiej sprawdzi się rafinowany olej ryżowy lub rzepakowy. Usmażoną rybę kładź na kawałku ręcznika papierowego, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z frytkami, kawałkiem cytryny oraz dipem majonezowym. Sprawdź, jak smakuje fish and chips.