Fish and Chips przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fish and Chips

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

221 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

220 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce rozetrzyj kostkę rosołową Knorr z dwiema łyżkami oleju.

Fish and Chips  - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj jajka oraz piwo. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Fish and Chips  - Krok 2

Krok 3

Proszek do pieczenia wymieszaj z mąką. Całość wsyp do mieszanki z piwem dokładnie mieszając. Powinieneś otrzymać ciasto podobne do naleśnikowego, o dość gęstej konsystencji. Ewentualnie możesz dodać trochę więcej mąki.

Fish and Chips  - Krok 3

Krok 4

Rybę pokrój w paski o szerokości 1,5 centymetra. W rondelku rozgrzej olej.

Fish and Chips  - Krok 4

Krok 5

Rybę obtaczaj najpierw w mące, a następnie w cieście. Smaż w głębokim tłuszczu, aż nabierze złoto-brązowej barwy. Po usmażeniu odłóż rybę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Chipsy podawaj samodzielnie, z kawałkiem cytryny lub ewentualnie z dipem majonezowym.

Fish and Chips  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fish and Chips  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fish and Chips  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fish and Chips  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fish and Chips  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fish and Chips  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fish and Chips  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fish and Chips  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fish and Chips Fish and Chips

Fish and chips to najpopularniejszy brytyjski street food, czyli proste jedzenie, które jest sprzedawane na ulicznych stoiskach. Lubiane w Wielkiej Brytanii danie możesz z łatwością przygotować samodzielnie, jeżeli będziesz kierować się wskazówkami z poniższego przepisu. Jak zrobić fish and chips? Sekretem tej potrawy jest panierka, której daleko do popularnej w polskich kuchniach wersji z bułką tartą. Panierka do fish and chips jest dużo bardziej delikatna, a jednocześnie fantastycznie chrupie i przylega do rybnych kąsków. Jak uzyskać taki efekt? Wszystkiego dowiesz się z naszego przepisu na fish and chips.

Dla kogo?

Fish and chips to pierwszorzędna propozycja dla wszystkich, którzy ryby chcieliby jeść częściej niż tylko podczas wigilijnej kolacji, ale na co dzień brakuje pomysłu na ich przyrządzenie. Pracę rozpocznij od zrobienia ciasta do fish and chips. W pierwszej kolejności rozdrobnij kostkę rosołową z olejem, następnie dodaj jajka oraz jasne piwo. Wymieszaj całość za pomocą trzepaczki na gładką masę. Następnie wsyp do niej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i połącz wszystkie składniki. Powstałe ciasto, czyli panierka do ryby fish and chips, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Na jaką okazję?

Ryby to w Polsce podstawa wieczerzy wigilijnej. Od lat niepodzielnie króluje karp. Podczas innych uroczystości chętnie sięgamy po śledzie. Rybne kąski warto jednak włączać do jadłospisu znacznie częściej. Przepis na fish and chips potraktuj jako pomysł na chrupiącą przekąskę do wieczornego spotkania z przyjaciółmi. Planujecie seans filmowy albo wspólne kibicowanie ulubionej drużynie? Nie warto robić tego z pustymi brzuchami!

Czy wiesz, że?

Panierka do fish and chips nie powinna już wzbudzać żadnych wątpliwości. Zatem jakie gatunki ryb wybierać jako bazę potrawy? Sprawdzi się filet z białej ryby, np. dorsza lub halibuta. Pokrój go w wąskie paski i obtaczaj w mące, a później zanurzaj w cieście. Kawałki ryby do przepisu na fish and chips smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Użyj oleju o wysokiej temperaturze dymienia – najlepiej sprawdzi się rzepakowy.

Dla urozmaicenia:

Usmażoną rybę do klasycznego fish and chips kładź na kawałku ręcznika papierowego, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przepis na fish and chips będzie kompletny, gdy rybę podasz z frytkami, kawałkiem cytryny oraz dipem majonezowym.