Sznycle z cielęciny - przepis po wiedeńsku | Przepisy.pl pixel

Cielęcina a’la wiedeński sznycel

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
171 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

393 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

536 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

80 gramów

1 sztuka

60 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cielęcinę pokrój na mniejsze kawałki (po 80 gramów) w poprzek włókien. Każdy kawałek rozbij tłuczkiem na cienki plaster.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 1

Krok 2

Kostkę rosołową Knorr rozgnieć w dłoniach i rozetrzyj z bułką tartą tak, aby powstała mieszanka do panierowania.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 2

Krok 3

Kotleciki cielęce panieruj w mące, roztrzepanym jajku oraz przygotowanej panierce. Od razu smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 3

Krok 4

Kiedy kotleciki nabiorą złoto-brązowej barwy, przełóż je na drugą stronę. Dodaj łyżkę masła i smaż, pamiętając, by tłuszcz oblewał całe mięso (panierka zrobi się delikatniejsza). Po usmażeniu przełóż kotleciki na ręcznik papierowy.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 4

Krok 5

Ziemniaki ugotuj w całości, a następnie jeszcze ciepłe pokrój w plasterki.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 5

Krok 6

W misce wymieszaj olej z cukrem, cebulą pokrojoną w piórka, octem i musztardą. Dodaj ciepłe ziemniaki, dokładnie wymieszaj i dopraw szczyptą soli. Wiedeński sznycel podawaj z sałatką ziemniaczaną i cząstką cytryny.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cielęcina a’la wiedeński sznycelCielęcina a’la wiedeński sznycel

Jeśli lubisz mięsne potrawy, cielęcina à la sznycel wiedeński z pewnością spełni Twoja oczekiwania. Danie doskonale nadaje się zarówno na niedzielny obiad, jak i uroczystą kolację. Przygotowanie potrawy, zacznij od pokrojenia mięsa na mniejsze kawałki. Następnie rozbij je tłuczkiem na cienkie plastry i panieruj – w bułce tartej wymieszanej z rozgniecionymi kostkami rosołowymi, roztrzepanym jajku i mące. Otrzymane w ten sposób kotlety cielęce smaż z obu stron, najlepiej na średnio rozgrzanym tłuszczu. Pamiętaj, że doskonałym dodatkiem do cielęciny będzie sałatka ziemniaczana – wystarczy, że do ugotowanych ziemniaków dodasz odrobinę oleju, cukier, pokrojoną w piórka cebulę, ocet i musztardę, i wszystko dokładnie wymieszasz. Kotlety możesz także serwować razem z sałatką, np. z pomidorków koktajlowych, rukoli oraz zielonych liści sałaty. Dla podkreślenia smaku, gotowe danie udekoruj cząstkami cytryny i posiekaną drobno natką pietruszki lub koperkiem. Pobierz listę niezbędnych składników i do dzieła!