Cielęcina a’la wiedeński sznycel przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cielęcina a’la wiedeński sznycel

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

162 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

342 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

428 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

80 gramów

1 sztuka

60 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cielęcinę pokrój na mniejsze kawałki (po 80 gramów) w poprzek włókien. Każdy kawałek rozbij tłuczkiem na cienki plaster.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 1

Krok 2

Kostkę rosołową Knorr rozgnieć w dłoniach i rozetrzyj z bułką tartą tak, aby powstała mieszanka do panierowania.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 2

Krok 3

Kotleciki cielęce panieruj w mące, roztrzepanym jajku oraz przygotowanej panierce. Od razu smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 3

Krok 4

Kiedy kotleciki nabiorą złoto-brązowej barwy, przełóż je na drugą stronę. Dodaj łyżkę masła i smaż, pamiętając, by tłuszcz oblewał całe mięso (panierka zrobi się delikatniejsza). Po usmażeniu przełóż kotleciki na ręcznik papierowy.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 4

Krok 5

Ziemniaki ugotuj w całości, a następnie jeszcze ciepłe pokrój w plasterki.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 5

Krok 6

W misce wymieszaj olej z cukrem, cebulą pokrojoną w piórka, octem i musztardą. Dodaj ciepłe ziemniaki, dokładnie wymieszaj i dopraw szczyptą soli. Wiedeński sznycel podawaj z sałatką ziemniaczaną i cząstką cytryny.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cielęcina a’la wiedeński sznycelCielęcina a’la wiedeński sznycel

Jeśli lubisz mięsne potrawy, cielęcina à la sznycel wiedeński z pewnością spełni Twoja oczekiwania. Danie doskonale nadaje się zarówno na niedzielny obiad, jak i uroczystą kolację. Przygotowanie potrawy, zacznij od pokrojenia mięsa na mniejsze kawałki. Następnie rozbij je tłuczkiem na cienkie plastry i panieruj – w bułce tartej wymieszanej z rozgniecionymi kostkami rosołowymi, roztrzepanym jajku i mące. Otrzymane w ten sposób kotlety cielęce smaż z obu stron, najlepiej na średnio rozgrzanym tłuszczu. Pamiętaj, że doskonałym dodatkiem do cielęciny będzie sałatka ziemniaczana – wystarczy, że do ugotowanych ziemniaków dodasz odrobinę oleju, cukier, pokrojoną w piórka cebulę, ocet i musztardę, i wszystko dokładnie wymieszasz. Kotlety możesz także serwować razem z sałatką, np. z pomidorków koktajlowych, rukoli oraz zielonych liści sałaty. Dla podkreślenia smaku, gotowe danie udekoruj cząstkami cytryny i posiekaną drobno natką pietruszki lub koperkiem. Pobierz listę niezbędnych składników i do dzieła!