
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżeczka
80 gramów
1 sztuka
60 mililitrów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cielęcinę pokrój na mniejsze kawałki (po 80 gramów) w poprzek włókien. Każdy kawałek rozbij tłuczkiem na cienki plaster.

Krok 2
Kostkę rosołową Knorr rozgnieć w dłoniach i rozetrzyj z bułką tartą tak, aby powstała mieszanka do panierowania.

Krok 3
Kotleciki cielęce panieruj w mące, roztrzepanym jajku oraz przygotowanej panierce. Od razu smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu.

Krok 4
Kiedy kotleciki nabiorą złoto-brązowej barwy, przełóż je na drugą stronę. Dodaj łyżkę masła i smaż, pamiętając, by tłuszcz oblewał całe mięso (panierka zrobi się delikatniejsza). Po usmażeniu przełóż kotleciki na ręcznik papierowy.

Krok 5
Ziemniaki ugotuj w całości, a następnie jeszcze ciepłe pokrój w plasterki.

Krok 6
W misce wymieszaj olej z cukrem, cebulą pokrojoną w piórka, octem i musztardą. Dodaj ciepłe ziemniaki, dokładnie wymieszaj i dopraw szczyptą soli. Wiedeński sznycel podawaj z sałatką ziemniaczaną i cząstką cytryny.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cielęcina a’la wiedeński sznycel
Jeśli lubisz mięsne potrawy, cielęcina à la sznycel wiedeński z pewnością spełni Twoja oczekiwania. Danie doskonale nadaje się zarówno na niedzielny obiad, jak i uroczystą kolację. Przygotowanie potrawy, zacznij od pokrojenia mięsa na mniejsze kawałki. Następnie rozbij je tłuczkiem na cienkie plastry i panieruj – w bułce tartej wymieszanej z rozgniecionymi kostkami rosołowymi, roztrzepanym jajku i mące. Otrzymane w ten sposób kotlety cielęce smaż z obu stron, najlepiej na średnio rozgrzanym tłuszczu. Pamiętaj, że doskonałym dodatkiem do cielęciny będzie sałatka ziemniaczana – wystarczy, że do ugotowanych ziemniaków dodasz odrobinę oleju, cukier, pokrojoną w piórka cebulę, ocet i musztardę, i wszystko dokładnie wymieszasz. Kotlety możesz także serwować razem z sałatką, np. z pomidorków koktajlowych, rukoli oraz zielonych liści sałaty. Dla podkreślenia smaku, gotowe danie udekoruj cząstkami cytryny i posiekaną drobno natką pietruszki lub koperkiem. Pobierz listę niezbędnych składników i do dzieła!