
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżeczka
80 gramów
1 sztuka
60 mililitrów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cielęcinę pokrój na mniejsze kawałki (po 80 gramów) w poprzek włókien. Każdy kawałek rozbij tłuczkiem na cienki plaster.

Krok 2
Kostkę rosołową Knorr rozgnieć w dłoniach i rozetrzyj z bułką tartą tak, aby powstała mieszanka do panierowania.

Krok 3
Kotleciki cielęce panieruj w mące, roztrzepanym jajku oraz przygotowanej panierce. Od razu smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu.

Krok 4
Kiedy kotleciki nabiorą złoto-brązowej barwy, przełóż je na drugą stronę. Dodaj łyżkę masła i smaż, pamiętając, by tłuszcz oblewał całe mięso (panierka zrobi się delikatniejsza). Po usmażeniu przełóż kotleciki na ręcznik papierowy.

Krok 5
Ziemniaki ugotuj w całości, a następnie jeszcze ciepłe pokrój w plasterki.

Krok 6
W misce wymieszaj olej z cukrem, cebulą pokrojoną w piórka, octem i musztardą. Dodaj ciepłe ziemniaki, dokładnie wymieszaj i dopraw szczyptą soli. Wiedeński sznycel podawaj z sałatką ziemniaczaną i cząstką cytryny.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cielęcina a’la wiedeński sznycel
Jeśli lubisz mięsne potrawy, cielęcina à la sznycel wiedeński z pewnością spełni Twoja oczekiwania. Danie doskonale nadaje się zarówno na niedzielny obiad, jak i uroczystą kolację. Przygotowanie potrawy, zacznij od pokrojenia mięsa na mniejsze kawałki. Następnie rozbij je tłuczkiem na cienkie plastry i panieruj – w bułce tartej wymieszanej z rozgniecionymi kostkami rosołowymi, roztrzepanym jajku i mące. Otrzymane w ten sposób kotlety cielęce smaż z obu stron, najlepiej na średnio rozgrzanym tłuszczu. Pamiętaj, że doskonałym dodatkiem do cielęciny będzie sałatka ziemniaczana – wystarczy, że do ugotowanych ziemniaków dodasz odrobinę oleju, cukier, pokrojoną w piórka cebulę, ocet i musztardę, i wszystko dokładnie wymieszasz. Kotlety możesz także serwować razem z sałatką, np. z pomidorków koktajlowych, rukoli oraz zielonych liści sałaty. Dla podkreślenia smaku, gotowe danie udekoruj cząstkami cytryny i posiekaną drobno natką pietruszki lub koperkiem. Pobierz listę niezbędnych składników i do dzieła!