Cielęcina a’la wiedeński sznycel przepis – Zobacz na przepisy.pl

Cielęcina a’la wiedeński sznycel

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

161 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

341 osób wydrukowało

Pobierz pdf

415 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

80 gramów

1 sztuka

60 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cielęcinę pokrój na mniejsze kawałki (po 80 gramów) w poprzek włókien. Każdy kawałek rozbij tłuczkiem na cienki plaster.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 1

Krok 2

Kostkę rosołową Knorr rozgnieć w dłoniach i rozetrzyj z bułką tartą tak, aby powstała mieszanka do panierowania.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 2

Krok 3

Kotleciki cielęce panieruj w mące, roztrzepanym jajku oraz przygotowanej panierce. Od razu smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 3

Krok 4

Kiedy kotleciki nabiorą złoto-brązowej barwy, przełóż je na drugą stronę. Dodaj łyżkę masła i smaż, pamiętając, by tłuszcz oblewał całe mięso (panierka zrobi się delikatniejsza). Po usmażeniu przełóż kotleciki na ręcznik papierowy.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 4

Krok 5

Ziemniaki ugotuj w całości, a następnie jeszcze ciepłe pokrój w plasterki.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 5

Krok 6

W misce wymieszaj olej z cukrem, cebulą pokrojoną w piórka, octem i musztardą. Dodaj ciepłe ziemniaki, dokładnie wymieszaj i dopraw szczyptą soli. Wiedeński sznycel podawaj z sałatką ziemniaczaną i cząstką cytryny.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cielęcina a’la wiedeński sznycelCielęcina a’la wiedeński sznycel

Jeśli lubisz mięsne potrawy, cielęcina à la sznycel wiedeński z pewnością spełni Twoja oczekiwania. Danie doskonale nadaje się zarówno na niedzielny obiad, jak i uroczystą kolację. Przygotowanie potrawy, zacznij od pokrojenia mięsa na mniejsze kawałki. Następnie rozbij je tłuczkiem na cienkie plastry i panieruj – w bułce tartej wymieszanej z rozgniecionymi kostkami rosołowymi, roztrzepanym jajku i mące. Otrzymane w ten sposób kotlety cielęce smaż z obu stron, najlepiej na średnio rozgrzanym tłuszczu. Pamiętaj, że doskonałym dodatkiem do cielęciny będzie sałatka ziemniaczana – wystarczy, że do ugotowanych ziemniaków dodasz odrobinę oleju, cukier, pokrojoną w piórka cebulę, ocet i musztardę, i wszystko dokładnie wymieszasz. Kotlety możesz także serwować razem z sałatką, np. z pomidorków koktajlowych, rukoli oraz zielonych liści sałaty. Dla podkreślenia smaku, gotowe danie udekoruj cząstkami cytryny i posiekaną drobno natką pietruszki lub koperkiem. Pobierz listę niezbędnych składników i do dzieła!