Cielęcina a’la wiedeński sznycel przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cielęcina a’la wiedeński sznycel

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

169 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

376 osób wydrukowało

Pobierz pdf

509 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

80 gramów

1 sztuka

60 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cielęcinę pokrój na mniejsze kawałki (po 80 gramów) w poprzek włókien. Każdy kawałek rozbij tłuczkiem na cienki plaster.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 1

Krok 2

Kostkę rosołową Knorr rozgnieć w dłoniach i rozetrzyj z bułką tartą tak, aby powstała mieszanka do panierowania.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 2

Krok 3

Kotleciki cielęce panieruj w mące, roztrzepanym jajku oraz przygotowanej panierce. Od razu smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 3

Krok 4

Kiedy kotleciki nabiorą złoto-brązowej barwy, przełóż je na drugą stronę. Dodaj łyżkę masła i smaż, pamiętając, by tłuszcz oblewał całe mięso (panierka zrobi się delikatniejsza). Po usmażeniu przełóż kotleciki na ręcznik papierowy.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 4

Krok 5

Ziemniaki ugotuj w całości, a następnie jeszcze ciepłe pokrój w plasterki.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 5

Krok 6

W misce wymieszaj olej z cukrem, cebulą pokrojoną w piórka, octem i musztardą. Dodaj ciepłe ziemniaki, dokładnie wymieszaj i dopraw szczyptą soli. Wiedeński sznycel podawaj z sałatką ziemniaczaną i cząstką cytryny.

Cielęcina a’la wiedeński sznycel - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cielęcina a’la wiedeński sznycel - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cielęcina a’la wiedeński sznycelCielęcina a’la wiedeński sznycel

Jeśli lubisz mięsne potrawy, cielęcina à la sznycel wiedeński z pewnością spełni Twoja oczekiwania. Danie doskonale nadaje się zarówno na niedzielny obiad, jak i uroczystą kolację. Przygotowanie potrawy, zacznij od pokrojenia mięsa na mniejsze kawałki. Następnie rozbij je tłuczkiem na cienkie plastry i panieruj – w bułce tartej wymieszanej z rozgniecionymi kostkami rosołowymi, roztrzepanym jajku i mące. Otrzymane w ten sposób kotlety cielęce smaż z obu stron, najlepiej na średnio rozgrzanym tłuszczu. Pamiętaj, że doskonałym dodatkiem do cielęciny będzie sałatka ziemniaczana – wystarczy, że do ugotowanych ziemniaków dodasz odrobinę oleju, cukier, pokrojoną w piórka cebulę, ocet i musztardę, i wszystko dokładnie wymieszasz. Kotlety możesz także serwować razem z sałatką, np. z pomidorków koktajlowych, rukoli oraz zielonych liści sałaty. Dla podkreślenia smaku, gotowe danie udekoruj cząstkami cytryny i posiekaną drobno natką pietruszki lub koperkiem. Pobierz listę niezbędnych składników i do dzieła!