Sznycel – co to za mięso? Z czego jest zrobiony i jak wygląda?
Niezwykle ceniony w austriackiej kuchni sznycel – co to jest i z jakiego mięsa się go wykonuje? To fascynujące danie, mimo swojej prostoty pełne jest aromatu i wyjątkowego smaku. Chociaż ten oryginalny powinien być z cielęciny, to jednak powstało wiele różnych odmian sznycla. Nazwa może co prawda zwiastować konieczność posiadania pewnych umiejętności kulinarnych, zapewniamy jednak, że nie! Jak wygląda sznycel i jak go przygotować? Podpowiadamy!
Które mięso najlepiej nadaje się na sznycel?
Jeśli zastanawialiście się, z czego jest sznycel, to spieszymy z odpowiedzią. Jego historia jest niezwykle interesująca, a pierwotnie przygotowywano to danie wyłącznie z udźca cielęcego, smażonego na klarowanym maśle. Jednak z racji wysokiej ceny tego mięsa i problemów z dostępnością, z czasem przepis zaczęto modyfikować. Obecnie najchętniej mięso cielęce zastępuje wieprzowina, czyli popularny schabowy lub drób. Co to jest sznycel drobiowy i jak go zrobić? Rozbity filet z kurczaka należy przyprawić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na co najmniej dwie godziny. Następnie przygotowujemy panierkę, czyli roztrzepujemy jajko i obtaczamy w nim sznycle, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoto z każdej strony i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Kotlet czy sznycel – jaka nazwa jest prawidłowa?
Jeśli zastanawiacie się, co to jest sznycel i dlaczego nieraz nazywany jest po prostu kotletem, wyjaśniamy – wiele jest interpretacji i rozbieżności w tym temacie. Tak naprawdę różnica jest niewielka i polega tylko na rodzaju użytego mięsa. Jako że do przygotowania pierwowzoru sznycla używa się cieniutko rozbitej cielęciny, odmiany sznycla określamy zwyczajowo mianem kotleta. Niezależnie od nazwy, danie to przygotowuje się w podobny sposób. Inną kwestią z kolei są dodatki. Do sznycla, według przepisów naszych zachodnich sąsiadów, podaje się bowiem koniecznie ziemniaczaną sałatkę, natomiast w przypadku kotletów wieprzowych i drobiowych ziemniaki i ulubiona surówka to najczęściej wybierane dopełnienie smacznego obiadu.
Sznycel – inspiracje na pyszne potrawy
Skoro wiadomo już, co to jest sznycel i z jakiego mięsa można go wykonać, pora na kilka propozycji, które miłośnikom dań mięsnych z pewnością przypadną do gustu. Jeśli zatem szukacie prostego, ale smacznego dania, złoty sznycel z kurczaka, podany z sałatą i pomidorkami koktajlowymi będzie z pewnością strzałem w dziesiątkę. Na odtworzenie oryginalnego sznycla pozwoli cielęcina à la wiedeński sznycel. Tu już możecie poczuć prawdziwy smak tej potrawy, z mięsa, które właśnie powinno być użyte do przygotowania tego specjału, czyli cielęciny z udźca. A jeśli lubicie połączenie filetu z kurczaka z żółtym serem, sznycelki drobiowe po francusku, w panierce z ciasta, połączonego ze startym serem i z ziarnami słonecznika mogą zamienić zwykły obiad w niebiańską ucztę.
Idealna para – sznycel plus sałatka ziemniaczana
Sznycel – co to za mięso, że tak wybornie smakuje zwłaszcza w połączeniu z sałatką ziemniaczaną? Okazuje się, że właśnie w ten sposób Austriacy podają to danie, obowiązkowo dodając do tego zestawu ćwiartkę cytryny. Sałatka ziemniaczana z drobno pokrojonym szczypiorkiem, cebulką, skwarkami z wędzonego boczku, doprawiona dressingiem z majonezu, musztardy, śmietany i octu jabłkowego świetnie podkreśli smak tego dania. Skropienie obficie sokiem z cytryny mięsa wydobędzie najlepsze doznania podczas degustacji. Idealny sznycel powinien być rozbity bardzo cienko, nie więcej niż na 3 mm. Nic nie szkodzi, że będzie sporych rozmiarów. Może wręcz wystawać z talerza! Chcecie poczuć się jak w kulinarnej podróży po przysmakach Europy, ale przygotowanej we własnym domu? W takim razie koniecznie spróbujcie sznycla z delikatnej cielęciny właśnie w takim wydaniu!
Komentarze (0)