Kefta tagine - przepis: marokańska, z mięsem | Przepisy.pl pixel

Kefta tagine

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

15 gramów

400 gramów

2 sztuki

100 gramów

50 gramów

3 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

4 sztuki

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj chili, cebulę, kolendrę oraz natkę pietruszki. Podziel składniki na dwie części. Do pierwszej części dodaj mięso mielone, rodzynki, połowę przyprawy harissa oraz orzeszki piniowe. Dopraw solą. Z mięsa uformuj małe klopsiki.

Krok 2

Na oliwie razem z kawałkiem cynamonu podsmaż pozostałą część chili , czosnku, cebuli, dodaj pomidory z puszki i pozostałą część przyprawy harissa. Do gorącego sosu dodaj klopsiki. Gotuj pod przykryciem około 15 minut. Dopraw solą.

Krok 3

Na wierzch potrawy wbij jajka. Całość gotuj pod przykryciem przez następne 5 minut. Udekoruj pietruszką i kolendrą.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie masz tagine przygotuj danie na patelni z szerokim dnem i pokrywką.

1

Opinie o przepisie

  • Nick

    Nick , 10.05.2022

    Świetny przepis. Zmodyfikowałem go mieszając harisse z gram masala i dodając extra cynamon do sosu (zmielony). Smak niepowtarzalny. Ps. Orzechy piniowe można zastąpić słonecznikiem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kefta tagineKefta tagine

Potrawy ze świata arabskiego są wyjątkowo różnorodne. Z jednej strony każdy region ma swoje sztandarowe receptury. Z drugiej – kulinarne wpływy smakowicie mieszają się, dając niezrównane rezultaty na talerzach. Brzmi zachęcająco? W takim razie czas do kuchni! Aromatyczny przepis na kefta tagine na długo pozostanie w sercach miłośników niebanalnych posiłków.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy nie boją się kulinarnych wyzwań i odkrywania nieznanych do tej pory połączeń smakowych. Kefta tagine to receptura obowiązkowa dla fanów pikantnych potraw.

Na jaką okazję?

Wreszcie zyskacie pretekst, by do swojego menu włączyć wykwintną jagnięcinę. Kefta tagine warto podać w czasie świątecznego obiadu lub uroczystej kolacji.

Czy wiesz, że?

Pod dość ogólnym terminem „kuchni arabskiej” łatwo jest znaleźć wspólne punkty dla różnych społeczności i zwyczajów kulinarnych. Niezwykle ważna jest obecność na talerzach warzyw (w tym bakłażanów, pomidorów i cukinii), strączków oraz owoców.

Dla urozmaicenia:

Słodkim akcentem, oprócz rodzynek, mogą być suszone śliwki lub daktyle.