Kefta tagine przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kefta tagine

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

15 gramów

400 gramów

2 sztuki

100 gramów

50 gramów

3 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

4 sztuki

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj chili, cebulę, kolendrę oraz natkę pietruszki. Podziel składniki na dwie części. Do pierwszej części dodaj mięso mielone, rodzynki, połowę przyprawy harissa oraz orzeszki piniowe. Dopraw solą. Z mięsa uformuj małe klopsiki.

Krok 2

Na oliwie razem z kawałkiem cynamonu podsmaż pozostałą część chili , czosnku, cebuli, dodaj pomidory z puszki i pozostałą część przyprawy harissa. Do gorącego sosu dodaj klopsiki. Gotuj pod przykryciem około 15 minut. Dopraw solą.

Krok 3

Na wierzch potrawy wbij jajka. Całość gotuj pod przykryciem przez następne 5 minut. Udekoruj pietruszką i kolendrą.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie masz tagine przygotuj danie na patelni z szerokim dnem i pokrywką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kefta tagineKefta tagine

Potrawy ze świata arabskiego są wyjątkowo różnorodne. Z jednej strony każdy region ma swoje sztandarowe receptury. Z drugiej – kulinarne wpływy smakowicie mieszają się, dając niezrównane rezultaty na talerzach. Brzmi zachęcająco? W takim razie czas do kuchni! Aromatyczny przepis na kefta tagine na długo pozostanie w sercach miłośników niebanalnych posiłków.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy nie boją się kulinarnych wyzwań i odkrywania nieznanych do tej pory połączeń smakowych. Kefta tagine to receptura obowiązkowa dla fanów pikantnych potraw.

Na jaką okazję?

Wreszcie zyskacie pretekst, by do swojego menu włączyć wykwintną jagnięcinę. Kefta tagine warto podać w czasie świątecznego obiadu lub uroczystej kolacji.

Czy wiesz, że?

Pod dość ogólnym terminem „kuchni arabskiej” łatwo jest znaleźć wspólne punkty dla różnych społeczności i zwyczajów kulinarnych. Niezwykle ważna jest obecność na talerzach warzyw (w tym bakłażanów, pomidorów i cukinii), strączków oraz owoców.

Dla urozmaicenia:

Słodkim akcentem, oprócz rodzynek, mogą być suszone śliwki lub daktyle.