Kefta tagine

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

0

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

15 gramów

400 gramów

2 sztuki

100 gramów

50 gramów

3 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

4 sztuki

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj chili, cebulę, kolendrę oraz natkę pietruszki. Podziel składniki na dwie części. Do pierwszej części dodaj mięso mielone, rodzynki, połowę przyprawy harissa oraz orzeszki piniowe. Dopraw solą. Z mięsa uformuj małe klopsiki.

Krok 2

Na oliwie razem z kawałkiem cynamonu podsmaż pozostałą część chili , czosnku, cebuli, dodaj pomidory z puszki i pozostałą część przyprawy harissa. Do gorącego sosu dodaj klopsiki. Gotuj pod przykryciem około 15 minut. Dopraw solą.

Krok 3

Na wierzch potrawy wbij jajka. Całość gotuj pod przykryciem przez następne 5 minut. Udekoruj pietruszką i kolendrą.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie masz tagine przygotuj danie na patelni z szerokim dnem i pokrywką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kefta tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Deser a la krem brulee
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kefta tagineKefta tagine

Potrawy ze świata arabskiego są wyjątkowo różnorodne. Z jednej strony każdy region ma swoje sztandarowe receptury. Z drugiej – kulinarne wpływy smakowicie mieszają się, dając niezrównane rezultaty na talerzach. Brzmi zachęcająco? W takim razie czas do kuchni! Aromatyczny przepis na kefta tagine na długo pozostanie w sercach miłośników niebanalnych posiłków.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy nie boją się kulinarnych wyzwań i odkrywania nieznanych do tej pory połączeń smakowych. Kefta tagine to receptura obowiązkowa dla fanów pikantnych potraw.

Na jaką okazję?

Wreszcie zyskacie pretekst, by do swojego menu włączyć wykwintną jagnięcinę. Kefta tagine warto podać w czasie świątecznego obiadu lub uroczystej kolacji.

Czy wiesz, że?

Pod dość ogólnym terminem „kuchni arabskiej” łatwo jest znaleźć wspólne punkty dla różnych społeczności i zwyczajów kulinarnych. Niezwykle ważna jest obecność na talerzach warzyw (w tym bakłażanów, pomidorów i cukinii), strączków oraz owoców.

Dla urozmaicenia:

Słodkim akcentem, oprócz rodzynek, mogą być suszone śliwki lub daktyle.