Polędwiczki z sosem botwinkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki z sosem botwinkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

162 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 pęczek

2 łyżki

5 łyżek

1 sztuka

0.5 sztuki

150 mililitrów

150 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki oczyść z błon i natrzyj przyprawą czosnkową grubo mieloną Knorr. Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30 min.

Polędwiczki z sosem botwinkowym - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij w garnku na łyżce oliwy, następnie dodaj botwinę i masło, chwilę podsmaż.

Polędwiczki z sosem botwinkowym - Krok 2

Krok 3

Całość zalej bulionem oraz śmietaną i gotuj ok. 5 min.

Polędwiczki z sosem botwinkowym - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie przesiej bezpośrednio do garnka mąkę, wyciśnij sok z połowy cytryny i dopraw przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Knorr oraz posiekanym koperkiem. Gotuj do momentu zgęstnienia sosu.

Polędwiczki z sosem botwinkowym - Krok 4

Krok 5

Upieczoną polędwiczkę pokrój w plastry i podawaj na przygotowanym sosie.

Polędwiczki z sosem botwinkowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz oczywiście użyć świeżej botwiny pamiętając o tym, aby ją dokładnie umyć i drobno posiekać.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki z sosem botwinkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki z sosem botwinkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki z sosem botwinkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki z sosem botwinkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki z sosem botwinkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki z sosem botwinkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki z sosem botwinkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki z sosem botwinkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki z sosem botwinkowymPolędwiczki z sosem botwinkowym

Umiejętnie przyrządzone polędwiczki wieprzowe to delikatne, rozpływające się w ustach mięso, które podawać można w najróżniejszych wariantach. Zazwyczaj królują dodatki warzywne i grzybowe. Masz ochotę na naprawdę nietuzinkową ucztę? Do polędwiczek przygotuj sos botwinkowy! Oto składnik, który sprawdza się nie tylko w chłodnikach.

Dla kogo?

Może być to trochę zaskakujące, ale przepis ten polecamy przede wszystkim osobom, które za wieprzowiną nie przepadają. Dlaczego? Dzięki naszej recepturze nawet najbardziej uparty sceptyk przekona się, że ten rodzaj mięsa może być naprawdę wyśmienity.

Na jaką okazję?

Odrobina elegancji na co dzień przyda się w każdej jadalni. Polędwiczki z botwinkowym sosem to doskonały sposób na odświeżenie jadłospisu i wprowadzenie na stoły produktów, które nie pojawiają się w codziennym menu.

Czy wiesz, że?

Świeżą botwinkę znajdziesz na targach i w warzywniakach od maja do końca lipca.

Dla urozmaicenia:

Potrawę podawaj z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami z masłem i koperkiem. Poza sezonem znakomicie będą smakować pieczone ziemniaki.