
Składniki
300 gramów
3 łyżki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
2 sztuki
1 puszka
2 łyżki
1 pęczek
4 listków
5 ziaren
8 ziaren
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew zetrzyj na tarce. Pora pokrój w drobne paseczki. Cebule pokrój w kosteczkę, drobno poszatkuj kapustę i koperek. Mięso mielone wymieszaj z przyprawą czosnkową Knorr.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż wszystkie warzywa – cebulę, marchew, pora i kapustę. Smaż je aż zaczną się rumienić. Warzywa przełóż na bok.

Krok 3
Do garnka wrzuć mięso, smaż je aż zrobi się suche i zupełnie się rozpadnie, dodaj wtedy koncentrat pomidorowy i ryż, smaż wszystko razem przez chwilę.

Krok 4
Dodaj na powrót warzywa, wlej 200 ml wody oraz puszkę pomidorów, dodaj pozostałe przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Wszystko razem gotuj 30 minut. Na koniec zupę dopraw do smaku koperkiem.


Dobra rada:
Zupę możesz też gotować na kiszonej kapuście i doprawić wędzoną papryką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa gołąbkowa – bez zawijania
Gołąbki zna każdy. W naszej tradycji kulinarnej zajmują jedno z głównych miejsc na liście obowiązkowych dań. Jeśli chcecie spróbować nieco innej wersji gołąbków, zdecydowanie mniej pracochłonnej, dajcie się zaprosić na zupę gołąbkową bez zawijania. Ma wszystko, co tradycyjny gołąbek mieć powinien, czyli mięso mielone, ryż, kapustę i aromatyczne przyprawy. To doskonały pomysł na urozmaicenie waszego codziennego menu.
Dla kogo?
Dla miłośników gołąbków i klasycznej kuchni polskiej. Danie zachwycie również każdego, kto lubi łączyć tradycję kulinarną z nowoczesnością.
Na jaką okazję?
Zupa gołąbkowa doskonale nadaje się na obiad.
Czy wiesz, że?
Gołąbki mają wiele odmian, które różnicują między innymi sposób przyrządzania oraz sos, z którym są serwowane. Na Kresach znane są jako potrawa wigilijna, której bazę stanowią kwaszone liście kapusty.
Dla urozmaicenia:
Do zupy gołąbkowej doskonale pasuje wędzona papryka. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, do ugotowania wywaru wykorzystaj kapustę kiszoną.