Zupa gołąbkowa – bez zawijania przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa gołąbkowa – bez zawijania

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

347 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

519 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 łyżki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

2 sztuki

1 puszka

2 łyżki

1 pęczek

4 listków

5 ziaren

8 ziaren

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew zetrzyj na tarce. Pora pokrój w drobne paseczki. Cebule pokrój w kosteczkę, drobno poszatkuj kapustę i koperek. Mięso mielone wymieszaj z przyprawą czosnkową Knorr.

Zupa gołąbkowa – bez zawijania - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż wszystkie warzywa – cebulę, marchew, pora i kapustę. Smaż je aż zaczną się rumienić. Warzywa przełóż na bok.

Zupa gołąbkowa – bez zawijania - Krok 2

Krok 3

Do garnka wrzuć mięso, smaż je aż zrobi się suche i zupełnie się rozpadnie, dodaj wtedy koncentrat pomidorowy i ryż, smaż wszystko razem przez chwilę.

Zupa gołąbkowa – bez zawijania - Krok 3

Krok 4

Dodaj na powrót warzywa, wlej 200 ml wody oraz puszkę pomidorów, dodaj pozostałe przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Wszystko razem gotuj 30 minut. Na koniec zupę dopraw do smaku koperkiem.

Zupa gołąbkowa – bez zawijania - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę możesz też gotować na kiszonej kapuście i doprawić wędzoną papryką.

3

Opinie o przepisie

  • A

    A , 22.10.2023

    Ile wody?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Tomasz Walendowski

    Tomasz Walendowski , 21.10.2020

    polecam super sprawa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa gołąbkowa – bez zawijania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa gołąbkowa – bez zawijania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa gołąbkowa – bez zawijania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa gołąbkowa – bez zawijania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa gołąbkowa – bez zawijania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa gołąbkowa – bez zawijania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa gołąbkowa – bez zawijania - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa gołąbkowa – bez zawijania - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa gołąbkowa – bez zawijaniaZupa gołąbkowa – bez zawijania

Gołąbki zna każdy. W naszej tradycji kulinarnej zajmują jedno z głównych miejsc na liście obowiązkowych dań. Jeśli chcecie spróbować nieco innej wersji gołąbków, zdecydowanie mniej pracochłonnej, dajcie się zaprosić na zupę gołąbkową bez zawijania. Ma wszystko, co tradycyjny gołąbek mieć powinien, czyli mięso mielone, ryż, kapustę i aromatyczne przyprawy. To doskonały pomysł na urozmaicenie waszego codziennego menu.

Dla kogo?

Dla miłośników gołąbków i klasycznej kuchni polskiej. Danie zachwycie również każdego, kto lubi łączyć tradycję kulinarną z nowoczesnością.

Na jaką okazję?

Zupa gołąbkowa doskonale nadaje się na obiad.

Czy wiesz, że?

Gołąbki mają wiele odmian, które różnicują między innymi sposób przyrządzania oraz sos, z którym są serwowane. Na Kresach znane są jako potrawa wigilijna, której bazę stanowią kwaszone liście kapusty.

Dla urozmaicenia:

Do zupy gołąbkowej doskonale pasuje wędzona papryka. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, do ugotowania wywaru wykorzystaj kapustę kiszoną.