Klasyczne ragout bolognese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczne ragout bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

461 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

248 osób wydrukowało

Pobierz pdf

331 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

400 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

80 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Klasyczne ragout bolognese  - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w drobna kosteczkę cebulę i seler. Smaż aż warzywa delikatnie zaczną brązowieć. Dodaj mięso mielone i smaż aż zrobi się zupełnie suche.Następnie dodaj czerwone wino i gotuj tak długo aż zacznie skwierczeć tłuszcz a wino zupełnie odparuje.

Klasyczne ragout bolognese  - Krok 2

Krok 3

Dodaj wtedy pomidory z puszki oraz zawartość opakowania Knorra. Nada ono potrawie prawdziwie włoski smak oraz poprawi konsystencję sosu. Wszystko razem gotuj dwie minuty po czym dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Klasyczne ragout bolognese  - Krok 3

Krok 4

Gotowe ragout połącz z ugotowanym wcześniej makaronem. Podawaj posypane tartym parmezanem.

Klasyczne ragout bolognese  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Odrobina chilli nada potrawie zdecydowanie bardziej intensywnego smaku.

22

Opinie o przepisie

  • Jakub Bartoszewski

    Jakub Bartoszewski , 15.04.2016

    I do tego proszek Knorr, ladny syf tu widze promowany

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Mielczarek

    Katarzyna Mielczarek , 14.04.2016

    Żeby było to danie włoskie to zdecydowcania przyprawy typu oregano,bazylia, według upodobań, najlepiej świeże, broń Boże z torebki :-) No i duży błąd z makaronem w przepisie. Makaron musi być gorący, nie przelany wodą, czyli nie hartowany. W ostatniej fazie robimy makaron i gorący mieszamy z sosem! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Kardas

    Grażyna Kardas , 14.04.2016

    Jak jak kocham wszelkie kluchy ,nawet niech się nazywają makarony.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Suchodolski

    Waldemar Suchodolski , 14.04.2016

    Wychodzi na to, że gdyby nie włosi to Polacy by z głodu umarli. Gdzie Polskie dania. M oże trochę patriotyzmu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Adamowicz

    Ela Adamowicz , 14.04.2016

    Wino po ugotowaniu nie ma żadnych procentów i nie szkodzi dzieciom, natomiast smak pozostaje a jest to produkt naturalny z winogron samo zdrowie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Arendt

    Marek Arendt , 14.04.2016

    A włoskie przyprawy? Gałązka rozmarynu i kilka listków bazylii. Dla smakoszy dodaje się już na talerzu olej z peperoncino. Teraz jest to włoskie danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władysława Papoń

    Władysława Papoń , 14.04.2016

    Bardzo lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Mikita

    Michał Mikita , 14.04.2016

    Dla mnie włoski makaron to byle co nie do strawienia i bez smaku!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Piątkowska

    Jola Piątkowska , 14.04.2016

    Pychota uwielbiam wloskie dania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Korendo

    Marzena Korendo , 14.04.2016

    lubię włoskie dania ,ale trochę zmodyfikowane w/g polskich upodobań- ....mogłabym zajadać makarony z dodatkami co dzień -tyle ,ze wszystko "idzie w boczki".....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Dera

    Jerzy Dera , 14.04.2016

    tak smacznie gotujecie więc wpraszam się jeden tydzien u krysi drugi u kamili j d

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Szewczyk

    Agnieszka Szewczyk , 14.04.2016

    Uwielbiam klasyczne ragout z czerwonym winem i koniecznie z włoskim jajecznym tagliatelle..i z pełnych produktów a nie z torebki.. Włoska kuchnia jest prosta i szybka wystarczy wyczucie smaku i odrobina fantazji...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Dusza

    Wiktoria Dusza , 14.04.2016

    Klasyczny to napewno bez Knora a poza tym ile kucharek tyle klasyki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Koniarski

    Zbigniew Koniarski , 14.04.2016

    Zamiast makaronu kopytka,zamiast wołowiny ładny kawałek wieprzowiny,nic nie smażyć tylko gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny, w warzywach z naturalnymi przyprawami wg smaku.Koszt 1/3 tego,co włoskie a smak polski !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Pawlik

    Elzbieta Pawlik , 14.04.2016

    lubie to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Blak

    Janina Blak , 14.04.2016

    Pozdrawiam i smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Warszta

    Janina Warszta , 14.04.2016

    Dobre jak się zrobi samemu a nie z torebki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Gabryjelska

    Anna Gabryjelska , 14.04.2016

    fuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Pawlowski

    Wojtek Pawlowski , 14.04.2016

    Klasyka dla kogo ? Bo na pewno nie dla tych co chcą być fit (i zdrowi przy okazji).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alfred Karpinski

    Alfred Karpinski , 14.04.2016

    Kaszana wolę pierogi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Honorata Krasnopolska

    Honorata Krasnopolska , 14.04.2016

    Właśnie dzisiaj robię w wersji bez wina (dla dzieci :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Pałka

    Stefan Pałka , 14.04.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczne ragout bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczne ragout bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczne ragout bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczne ragout bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczne ragout bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczne ragout bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczne ragout bolognese  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczne ragout bolognese  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczne ragout bolognese Klasyczne ragout bolognese

Makaron ugotuj al dente.